Εξουδετέρωσαν την ηγεσία της Χεζμπολάχ σε 15 μέρες

Εξουδετέρωσαν την ηγεσία της Χεζμπολάχ σε 15 μέρες

Σε διάστημα μικρότερο από ένα δεκαπενθήμερο οι Ισραηλινοί εξουδετέρωσαν μεγάλο μέρος της ηγεσίας της Χεζμπολάχ με διαδοχικά βήματα. Πρώτα η ανατίναξη των βομβητών τηλεειδοποίησης και των συσκευών ασύρματης επικοινωνίας, ύστερα η εξουδετέρωση του Ιμπραχίμ Ακίλ, διαδόχου του Φουάντ Σουκρ, στη Βηρυτό και μία εβδομάδα αργότερα του γενικού γραμματέα της οργάνωσης Χασάν Νασράλα στη διάρκεια συνάντησής του με άλλα ηγετικά στελέχη στην ίδια περιοχή. Κυρίως το κενό που αφήνει ο θάνατος του Νασράλα είναι δύσκολο να αναπληρωθεί γιατί πρόκειται για τον ενσαρκωτή του λιβανέζικου σιιτικού κινήματος στα μάτια των υποστηρικτών του αλλά και ευρύτερα. Ο Νασράλα ανέλαβε τα ηνία το 1992 στα 30 του και παρέμεινε στην κεφαλή της οργάνωσης για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής της. Το να βρεθεί αντικαταστάτης του θεωρούνταν εξαρχής ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο και λόγω συγκυρίας εξαιτίας των συνεχών ισραηλινών επιθέσεων και με πιθανή ακόμη και μια χερσαία επιχείρηση στον Νότιο Λίβανο – πολύ περισσότερο καθώς όποιος και να είναι, αρκετοί επιμένουν πως θα έχει σύντομο χρόνο ζωής.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες από την πλευρά της Σ. Αραβίας έφερναν τη Χεζμπολάχ να επιλέγει για τη θέση τον Χασίμ Σαφί ΑλΝτιν, εξάδελφο του Νασράλα και αδελφό του Αμντάλα Σαφί ΑλΝτιν που είναι ο αντιπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν. Ως επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ο Χασίμ Σαφί ΑλΝτιν είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη των πολιτικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων της οργάνωσης, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μη στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Χεζμπολάχ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ισχυροί δεσμοί του με το Ιράν έχουν μεγάλη βαρύτητα καθώς ουσιαστικά ο διορισμός των ηγετών γίνεται από τον ανώτατο ηγέτη. Επίσης, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, δεν βρισκόταν στο καταφύγιο με τον Νασράλα, πιθανότατα σε συμμόρφωση με τις αρχές ασφαλείας.

Αλλοι «δελφίνοι»

Ισχυρή είναι και η υποψηφιότητα του Ναΐμ Κασέμ. Πρόκειται για έναν κληρικό και ιεροδικαστή που βρίσκεται στο νούμερο 2 της ιεραρχίας της οργάνωσης, αλλά εκτιμάται ότι δεν έχει τις περισσότερες πιθανότητες. Γεννημένος σε ένα χωριό του Νότιου Λιβάνου που έχει πληγεί από πολλές ισραηλινές επιθέσεις, ειδικά από τον περασμένο Οκτώβριο, έχει μακρά ιστορία στον σιιτικό πολιτικό ακτιβισμό. Ξεκινώντας τη δεκαετία του 1970 από το κίνημα του ιμάμη Μούσα αλ Σαντρ, συμμετείχε στην ίδρυση της Χεζμπολάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και εξελέγη αναπληρωτής γενικός γραμματέας το 1991, υπό τον τότε γενικό γραμματέα Αμπάς αλ Μουσάουι, ο οποίος επίσης εξουδετερώθηκε από το Ισραήλ.

Κι ενώ μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορά την αλυσίδα διαδοχής της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με πηγές, με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο σουνιτικός αραβικός κόσμος την είδηση της εξουδετέρωσης του Χασάν Νασράλα. Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εικόνες με ανθρώπους να πανηγυρίζουν τον θάνατο του ηγέτη της οργάνωσης σε Λίβανο, Συρία και Ιράκ. Πολιτικά και θρησκευτικά κίνητρα που αφορούν την ιστορική διαίρεση των ισλαμιστών σε σουνίτες και σιίτες όσο και το ότι Ιράκ και Μπαχρέιν είναι οι μόνες χώρες της Μέσης Ανατολής με σιιτική πλειοψηφία έχουν καθοριστικά συμβάλει στις αντιδράσεις αυτές.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ