Η πρώτη υποψήφια καγκελάριος του AfD

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Αλις Βάιντελ

Η πρώτη υποψήφια καγκελάριος του AfD

Οι εκλογικές επιτυχίες της Ακροδεξιάς στην Ανατολική Γερμανία διαμορφώνουν νέες συνθήκες για το AfD και παγγερμανικά. Η πρόεδρος του κόμματος Αλις Βάιντελ θα είναι η πρώτη υποψήφια καγκελάριος του AfD στις επόμενες παγγερμανικές εκλογές. Πήρε το προβάδισμα από τον συμπρόεδρο του κόμματος Τίνο Κρουπάλα, από το κόμμα θα πάρει το χρίσμα τον Δεκέμβριο και επίσημα η υποψηφιότητά της θα ανακηρυχθεί στο συνέδριο του Μαρτίου. Πιθανότητα εκλογής δεν έχει η Βάιντελ, η υποψηφιότητα για την καγκελαρία έχει συμβολικό χαρακτήρα τονίζοντας την ενισχυμένη θέση του AfD. Στο τελευταίο «Πολιτικό Βαρόμετρο» είναι δεύτερο κόμμα με 17%. Η 45χρονη Αλις Βάιντελ είναι μέλος του AfD από το 2013. Είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του AfD από το 2017 – και από το 2021 συμπρόεδρος του κόμματος με τον Τίνο Κρουπάλα. Το εξτρεμιστικό AfD είναι ακραίο ξενοφοβικό και ομοφοβικό κόμμα. Αλλά η Βάιντελ είναι δηλωμένη ομοφυλόφιλη και συζεί με την ελβετικής υπηκοότητας Σάρα Μπόσαρντ και τα δυο της παιδιά.

Ντμίτρι Πεσκόφ

Αλλάζει το ρωσικό πυρηνικό δόγμα

Ετοιμες είναι οι τροποποιήσεις στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας και πρόκειται να οριστικοποιηθούν, κάτι που σημαίνει ότι τα σχετικά έγγραφα που θα προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα από τη Μόσχα θα επικαιροποιηθούν. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις, επικαλέστηκε τη διεθνή κατάσταση, τις κλιμακούμενες εντάσεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την αυξανόμενη εγγύτητα υποδομών του ΝΑΤΟ σε αυτά. Πρόσθεσε πως ρόλο έπαιξε κι αυτό που αποκάλεσε βαθύτερη εμπλοκή πυρηνικών δυνάμεων της Δύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας στο πλευρό του Κιέβου, ως υπόβαθρο των αλλαγών στο δόγμα. Ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει προειδοποιήσει τη Δύση πως με βάση τις προτεινόμενες αλλαγές, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν πληγεί με συμβατικούς πυραύλους και πως θα θεωρήσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση.

Τζάρεντ Κούσνερ

«Ισραήλ, να τελειώσεις τη δουλειά»

Ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και πρώην σύμβουλος στον Λευκό Οίκο Τζάρεντ Κούσνερ καλεί το Ισραήλ να «τελειώσει τη δουλειά» στον Λίβανο. Την ίδια μέρα που η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ο Κούσνερ είπε ότι πρέπει το Ισραήλ «να διαλύσει πλήρως το οπλοστάσιο που έχει στοχεύσει εναντίον του». Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στο X ανέφερε μεταξύ άλλων πως «το Ιράν είναι πλέον πλήρως εκτεθειμένο. Ο λόγος για τον οποίο οι πυρηνικές εγκαταστάσεις τους δεν έχουν καταστραφεί, παρά τα αδύναμα συστήματα αεράμυνας, είναι επειδή η Χεζμπολάχ ήταν ένα γεμάτο όπλο στραμμένο στο Ισραήλ». Η ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε γρήγορα από μέλη του στενού κύκλου του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρεσβευτή στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος φημολογείται ότι διεκδικεί μια θέση στην κυβέρνηση, σε περίπτωση επανεκλογής του πρώην προέδρου.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ