Ηλεκτρικά: Η είσοδος των Κινέζων Hisence και TCL στην Ελλάδα

Θα φέρουν νέο ρεκόρ τζίρου τα κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων;

Του Γιώργου Λαμπίρη

Δραστικές αλλαγές υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν σε ό,τι αφορά τον τομέα της διανομής ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα. Μία από αυτές έχει να κάνει με την σουηδική εταιρεία Electrolux, η οποία στη διάρκεια του 2023 προχώρησε σε αλλαγή της στρατηγικής της διεθνώς με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των επιπέδων λήψης αποφάσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία αποφάσισε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στην εξυπηρέτηση μόνο των μεγάλων πελατών, ενώ ταυτόχρονα η εξυπηρέτηση των ομίλων αγορών και των ανεξάρτητων πελατών ανά την Ελλάδα ανατέθηκαν σε ανεξάρτητο διανομέα. Κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων, λόγω της απλούστευσης του μοντέλου λειτουργίας με σκοπό ταυτόχρονα τη μείωση του κόστους λειτουργίας. Πηγές αναφέρουν ότι σχεδιάζεται η απόσυρση της Electrolux από την ελληνική αγορά.

Αυτό που παρατηρείται σε έναν ακόμα κλάδο είναι η δυναμική είσοδος κινεζικών
εταιρειών στην Ευρώπη με φθηνότερα προϊόντα, κάτι που έχει παρατηρηθεί και τη βιομηχανία αυτοκινήτου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η απευθείας είσοδος μεγάλων κινεζικών εταιρειών ηλεκτρικών ειδών όπως η Hisence και η TCL που έχουν συστήσει εμπορικές εταιρείες για τη διανομή των προϊόντων τους απευθείας στην ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι η Hisence αποτελεί μία από τις ταχέως αναπτυσσόμενες δυνάμεις παγκοσμίως στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών (τηλεοράσεις, ψυγεία, κλιματιστικά κ.α.) με κύκλο εργασιών 10,92 δισεκατομμύρια ευρώ (85,6 δισεκατομμύρια γουάν) ανήλθε η ανάπτυξη των καθαρών κερδών του ομίλου εντός της ίδιας χρονιάς. Πρόκειται για κρατική επιχείρηση της Κίνας με εισηγμένες θυγατρικές εταιρείες, η οποία ιδρύθηκε το 1969 και αρχικά έκανε παραγωγή ραδιοφώνων.

Η TCL

Aντίστοιχα και η TCL τον Μάιο του 2024 προχώρησε στη σύσταση θυγατρικής στην Ελλάδα με μοναδικό μέτοχο την ευρωπαϊκή μητρική εταιρεία TCL Nederlands BV.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος TCL παρουσιάζει ευρεία δραστηριότητα σε τομείς όπως είναι η παραγωγή ψυγείων και πλυντηρίων, τηλεοράσεων, φωτοβολταϊκών,
συστημάτων για έξυπνα σπίτια και πολλών ακόμη. O τζίρος της ήταν 9,09 δισεκατομμύρια ευρώ (78,98 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ).

H Moulinex γίνεται Tefal

Μία ακόμα εξέλιξη που έχει να κάνει με την ελληνική αγορά ηλεκτρικών συσκευών είναι η επικείμενη απόσυρση της μάρκας Moulinex από την Ελλάδα, η οποία ανήκει στον γαλλικό όμιλο Groupe SEB (Rowenta, Calor, Lagostina, Krups, Tefal) και η μετατροπή της σε Tefal. O όμιλος SEB το 2023 είχε πωλήσεις 8 δισεκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 326 εκατομμύρια ευρώ.

H Whirlpool γίνεται BEKO

Tην περασμένη άνοιξη η Whirlpool Corporation ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής της με τον τουρκικό όμιλο Arçelik A.Ş (“Arcelik”). Η συναλλαγή δημιουργεί μια νέα ευρωπαϊκή εταιρεία συσκευών συνδυάζοντας τη μεγάλη ευρωπαϊκή επιχείρηση οικιακών συσκευών της Whirlpool Corporation με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις οικιακών συσκευών, ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, κλιματισμού και μικρών οικιακών συσκευών της Arcelik. Η Whirlpool Corporation κατέχει στη νέα οντότητα που δημιουργήθηκε με την ονομασία Beko Europe B.V, το 25% και η Arcelik κατέχει το 75%. Για την εξυπηρέτηση του νέου σχήματος στην Ελλάδα δημιουργήθηκε η εταιρεία European Appliances Greece Α.Ε.

Η Beko Europe B.V. είχε ενοποιημένα έσοδα περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση τα αποτελέσματα του 2023. Σκοπός του νέου σχήματος είναι να προσφέρει αξία στους καταναλωτές μέσω ελκυστικών εμπορικών σημάτων, βιώσιμης παραγωγής, καινοτομίας προϊόντων και υπηρεσιών καταναλωτή.

Η AVE στα κλιματιστικά

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο όμιλος AVE θα εισέλθει το προσεχές διάστημα και στη διανομή κλιματιστικών στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή μέρος δραστηριότητάς του στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές προέρχεται από τη διανομή του Playstation σε ομίλους αγορών και ανεξάρτητους πελάτες. Θυμίζουμε επίσης ότι στον όμιλο υπάγεται και η Retail & More, εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το εμπορικό σήμα και τα καστήματα Carrefour στην Ελλάδα.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ