Μείωση 2,4% του πληθωρισμού στη χονδρική τον Αύγουστο

ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά 13,5% στις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο

Αισθητά πτωτικές τάσεις έδειξε εκ νέου ο πληθωρισμός στη χονδρική αγορά της χώρας τον Αύγουστο, μετά τη στασιμότητα του Ιουλίου. 

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Αύγουστο παρουσίασε μείωση 2,4% έναντι μείωσης 8,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023 με το 2022.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι τιμές παραγωγού είχαν παρουσιάσει οριακή αύξηση 0,1% ετησίως.

Σε μεγάλο βαθμό η υποχώρηση 2,4% του ετήσιου ρυθμού του δείκτη παραγωγού προέκυψε λόγω της μείωσης των τιμών της ενέργειας κατά 2%, με τις τιμές στην παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου να εμφανίζουν τις μεγαλύτερες πτώσεις.

Από την άλλη, οι τιμές στα κεφαλαιουχικά αγαθά εμφάνισαν αύξηση 2,1%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 1,8%, στα μη διαρκή κατά 2,3% και στα ενδιάμεσα αγαθά κατά το οριακό 0,2%.

Κατά τα άλλα, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Αύγουστο 2024, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουλίου 2024, παρουσίασε αύξηση 0,5% έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2023.

Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2023 – Αυγούστου 2024, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, παρουσίασε μείωση 4,4% έναντι αύξησης 3,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.

* Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ δεξιά στη στήλη Σχετικά Αρχεία

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ