Ρεκόρ στον αριθμό των τουριστών που έρχονται οδικώς στην Ελλάδα

Γνώση και συνεργασία η "συνταγή" απέναντι στις μεγάλες...

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Οι οδικές αφίξεις ανέκαμψαν και έχουν υπερβεί τα επίπεδα του 2019, τη χρονιά πριν την πανδημία, όπως δείχνουν τα στοιχεία από το τελευταίο στατιστικό δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ.

Μάλιστα ο αριθμός των τουριστών που επιλέγουν να έρθουν οδικώς στην Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου καταγράφηκαν 8,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 7,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 14%.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος που καταγράφηκε μέσα στο καλοκαίρι. Τον Ιούνιο οι οδικές αφίξεις ήταν 1,5 εκατ. με αύξηση 14,5%. Τον Ιούλιο καταγράφηκαν 2,3 εκατ. αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 13,9%. Τέλος, τον Αύγουστο καταγράφηκαν 2,5 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 14,5%.

Τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ δείχνου επίσης πως στο οκτάμηνο, οι περισσότερες οδικές αφίξεις σημειώθηκαν στο σταθμό του Προμαχώνα με 2,3 εκατ. αφίξεις (αύξηση 9,5%). Στο σταθμό των Ευζώνων σημειώθηκαν 1,9 εκατ. αφίξεις, με αύξηση 9,9%. Αξιοσημείωτη ήταν η αύξηση στο σταθμό των Κήπων, όπου καταγράφηκαν 824 χιλ. αφίξεις (άνοδος 28,1%).

Όσον αφορά τις χώρες προέλευσης, οι οδικές αφίξεις από τη Βουλγαρία ήταν 4 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας άνοδο 17,8%. Οι αφίξεις από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά +259 χιλ. (+32,9%), φτάνοντας το 1 εκατ. Οι αφίξεις από τη Βόρεια Μακεδονία αυξήθηκαν κατά +216 χιλ. (+9,2%), φθάνοντας συνολικά τα 2,6 εκατ. αφίξεις. Τέλος, από την Αλβανία αυξήθηκαν κατά +1 χιλ. (+0,1%) και διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. αφίξεις.

Η πολύ μεγάλη άνοδος που καταγράφεται φέτος στις οδικές αφίξεις, όπως επισήμανε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Παράσχης, εξηγεί ως ένα βαθμό τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με την ΤτΕ, καθώς η μέση δαπάνη των τουριστών που έρχονται οδικώς είναι χαμηλότερη, ενώ είναι μικρότερος και ο αριθμός των διανυκτερεύσεων.

Τον Ιούλιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, φτάνοντας στα 4,03 δισ. ευρώ. H μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 9,1%. Η μεγαλύτερη μείωση στις εισπράξεις προήλθε από Γερμανία με πτώση κατά 9,9% και από Γαλλία με πτώση κατά 34,2%. Όμως, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 4,1% τον Ιούλιο του 2024 και κατά 11,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024.

Η συνεισφορά του οδικού τουρισμού στον εισερχόμενο τουρισμό το 2019 ανήλθε σε 9,6 εκατ. αφίξεις, 38,2 εκατ. διανυκτερεύσεις και 1,8 δισ. ευρώ έσοδα, που αντιστοιχούν στο 30,6% του συνόλου των αφίξεων, στο 16,4% των διανυκτερεύσεων και στο 10,1% των εσόδων, όπως είχε δείξει μελέτη με θέμα: “O οδικός τουρισμός στην Ελλάδα, 2012-2019”.

Οι κύριες αγορές μας στον οδικό τουρισμό είναι η Ρουμανία, η Σερβία, η Βουλγαρία, η Αλβανία, η Τουρκία και η Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο οδικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα (Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρος).

Από την άλλη πλευρά, ο οδικός τουρισμός χαρακτηρίζεται από σχετικά χαμηλή Μέση κατά Κεφαλήν Δαπάνη (185 ευρώ έναντι 731 ευρώ για τον υπόλοιπο τουρισμό και 564 ευρώ για το σύνολο του εισερχόμενου τουρισμού), ως απόρροια της χαμηλής Μέσης Διάρκειας Παραμονής (4,0 διανυκτερεύσεις έναντι 8,9 και 7,4 αντίστοιχα) αλλά και της χαμηλής Μέσης Δαπάνης ανά Διανυκτέρευση (47 ευρώ έναντι 82 ευρώ και 76 ευρώ αντίστοιχα).

Επίσης, υπάρχει ισχυρή εποχικότητα και μεγάλη συγκέντρωση στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Ειδικότερα, το 67% των συνολικών εσόδων του οδικού τουρισμού εισρέουν στη χώρα στο τρίτο τρίμηνο, έναντι 58% του υπόλοιπου τουρισμού και 59% του συνόλου.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ