“Συνταγή” καθημερινότητας πριν τα 50 χρόνια της ΝΔ

Όλα τα θέματα που συζητήθηκαν

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εκ νέου στροφή στα ζητήματα της κυβερνητικής καθημερινότητας σηματοδοτεί η επάνοδος του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την πενθήμερη παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Μητσοτάκης, μέσα από την καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης έδωσε τον τόνο της προσήλωσης της Ηρώδου Αττικού 19 στην ατζέντα που σχετίζεται με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, προβάλλοντας, για παράδειγμα, το επόμενο κύμα αλλαγών στη δημόσια υγεία, με αιχμή την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, Μέσω, δε, της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να εκπέμψει νέα μηνύματα συνεχούς παραγωγής έργου. “Η κυβερνητική δραστηριότητα δε σταματά στιγμή”, είναι το πρωθυπουργικό σήμα, λίγες ημέρες πριν τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας. Εκδηλώσεις που θα κορυφωθούν με την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στην…ιστορική έδρα της οδού Ρηγίλλης, στη διάρκεια της οποίας θα ταυτίσει τη…γαλάζια παράταξη με την πρόοδο και τις μεταρρυθμίσεις.

Ατζέντα καθημερινότητας

Τα θέματα που κυριαρχούν στο…ραντεβού της ενδεκάτης πρωινής του κ. Μητσοτάκη με τα μέλη της υπουργικής ομάδας έχουν έντονο το άρωμα της καθημερινότητας. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, θα παρουσιάσει το εθνικό σχέδιο δράσης για το δημογραφικό, πτυχές του οποίου ανέδειξε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού:

-Ενισχύονται κατά 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με 173.000 vouchers και 20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.

-Οι εργοδότες που διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως και 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από τον φόρο για αυτό το ποσό, το οποίο θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

-Συγκλίνουν τα δικαιώματα των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους ανεξάρτητα από εισόδημα: από τον διορισμό στο Δημόσιο και την εισαγωγή στα ΑΕΙ μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

-Επεκτείνεται το πρόγραμμα “νταντάδες της Γειτονιάς”, με vouchers έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.

-Καταργείται ο φόρος 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά μέχρι 18 ετών.

-Προωθείται δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Σε χρόνο παράλληλο, στη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου τα βλέμματα θα είναι εστιασμένα στην παρουσίαση που θα πραγματοποιήσουν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας. Οι ανακοινώσεις των δύο υπουργών θα έχουν στην αιχμή τους τις αυστηρότερες διατάξεις για τη βία των ανηλίκων, με τα περιστατικά των τελευταίων ημερών να…χτυπούν νέο καμπανάκι, καθιστώντας την αντιμετώπισή τους άμεση κυβερνητική προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση των ποινών, αλλά και των χρηματικών προστίμων για γονείς που επιδεικνύουν πλημμελή εποπτεία. Στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης:

-Η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και τον υφυπουργό, Θάνο Πετραλιά του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού-Διαρθρωτικού Σχεδίου.

-Η παρουσίαση των φορολογικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

-Η παρουσίαση των νομοθετικών πρωτοβουλιών για τα αγροτικά δάνεια.

-Η εισήγηση από τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο, για τα προσχέδια δράσης των Υπουργείων για το 2025.

-Η εισήγηση από τον υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο και την υφυπουργό, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του 2025. Οι προσλήψεις για το επόμενο έτος αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν τις 19.000, με ένα σημαντικό…κομμάτι τους (4.000) να αφορούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ