Το μυστικό μιας μεγάλης εκτέλεσης

Το μυστικό μιας μεγάλης εκτέλεσης

Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισήγαγε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή η μαζική επίθεση με την κωδική ονομασία «Νέα Τάξη» που πραγματοποίησε το Ισραήλ το απόγευμα της Παρασκευής στη Νότια Βηρυτό, σκοτώνοντας τον από 32ετία ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, μαζί με περισσότερα από 20 ακόμα στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης καθώς και έναν αναπληρωτή διοικητή των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. Το Ισραήλ διατήρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο αμείωτη την πίεση στη Χεζμπολάχ, με πολλαπλά πλήγματα στον Νότιο Λίβανο, τα νότια προάστια της Βηρυτού και την κοιλάδα Μπεκάα, ενώ χθες το απόγευμα εξαπέλυσε και μείζονα επίθεση εναντίον θέσεων των Χούθι στην Υεμένη. Ολα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο Ιράν, τον επικεφαλής του επονομαζόμενου «Αξονα της Αντίστασης», που ορκίζεται εκδίκηση σε όλους τους τόνους. Σε αυτή την περιοχή του κόσμου, όμως, τα πράγματα δεν είναι ποτέ όσο περίπλοκα δείχνουν: είναι ακόμα πιο περίπλοκα. Την ώρα λοιπόν που οι «Financial Times» ανέλυαν, χθες, τους τρόπους με τους οποίους έχει διεισδύσει το Ισραήλ στη Χεζμπολάχ, ο γάλλος ισλαμολόγος Ζιλ Κεπέλ, ένας από τους γνωστότερους δυτικούς αναλυτές του αραβικού κόσμου, εξέφραζε μιλώντας στην ιταλική «La Repubblica» την πεποίθηση πως «η θεαματική δολοφονία του Νασράλα δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια μέρους των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Η εξόντωση του Νασράλα ήταν η κορύφωση μιας αλληλουχίας ισραηλινών επιθέσεων, που ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου με τη συντονισμένη ανατίναξη εκατοντάδων βομβητών της Χεζμπολάχ και συνεχίστηκε την επομένη με την εξίσου συντονισμένη ανατίναξη εκατοντάδων γουόκι τόκι. Σύμφωνα με τις πηγές της «Wall Street Journal», κάποια στελέχη της Χεζμπολάχ σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση που είχαν με τον Νασράλα το απόγευμα της Παρασκευής σε ένα μπούνκερ 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, σε μία πολύβουη εργατική γειτονιά της Νότιας Βηρυτού, ώστε να εκφράσουν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι το Ιράν τούς συγκρατούσε από το να απαντήσουν πιο δυναμικά στις ισραηλινές επιθέσεις. Κι έπειτα άρχισαν οι εκρήξεις. Η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ χτύπησε το μπούνκερ με περίπου 80 τόνους βομβών, χρησιμοποιώντας μια σειρά από αλυσιδωτές εκρήξεις. Σύμφωνα πάντα με τη «Wall Street Journal», ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τους είχε ξεκινήσει πριν από μήνες, όμως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έμαθαν για τη συνάντηση λίγες ώρες πριν από την πραγματοποίησή της. Από ποιον όμως;

Yποπτοι θάνατοι

Από τις 7 Οκτωβρίου του 2023, σημειώνει ο Ζιλ Κεπέλ στη «Repubblica», έχει ξεκινήσει μια σειρά από ύποπτους θανάτους. Ο ίδιος δεν πιστεύει «ούτε για ένα δευτερόλεπτο» ότι ο θάνατος του πρώην προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, ήταν ατύχημα. Θεωρεί επίσης αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο Μασούντ Πεζεσκιάν κατάφερε να διεκδικήσει και να κερδίσει την προεδρία του Ιράν ενώ ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε διάλογο με τη Δύση. Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγε, του ηγέτη της Χαμάς, στην Τεχεράνη δεν θα μπορούσε να έχει οργανωθεί μόνο από τη Μοσάντ, εκτιμά. «Και τώρα ο Νασράλα. Παρά τα ισχυρά μέσα του Ισραήλ, ο εντοπισμός και η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη επιχείρηση. Τόσο πολύ, που πολλές λιβανέζικες πηγές μου ισχυρίζονται ότι οι Φρουροί της Επανάστασης ήταν εκείνοι που έδωσαν τις πληροφορίες στους Ισραηλινούς». Ο γάλλος ισλαμολόγος δηλώνει πεπεισμένος ότι ένα κομμάτι του ιρανικού κατεστημένου δεν ήθελε την κλιμάκωση που προκλήθηκε από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. «Λίγο σαν την KGB στα τέλη της Σοβιετικής Ενωσης, εντός των ιρανικών υπηρεσιών υπάρχουν εκείνοι που έχουν πειστεί ότι αν η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίσει έτσι, μπροστά υπάρχει μόνο η κατάρρευση του Ιράν. Με αυτή τη λογική, ο Αλί Χαμενεΐ ενδέχεται να μην έχει μακρύ μέλλον».

Στο μεταξύ, κι ενώ η Χεζμπολάχ ετοιμάζεται να κηδεύσει σήμερα τον Νασράλα (αν και πληροφορίες θέλουν την κηδεία να αναβάλλεται),  το Ισραήλ απειλεί ανοιχτά ότι μπορεί να «διευρύνει» με μια χερσαία εισβολή τις επιχειρήσεις του και ο αμερικανικός στρατός ενισχύει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή με «αμυντικές» ικανότητες αεροπορικής υποστήριξης. Επισήμως, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για το χτύπημα στον Νασράλα, που συνέβη μόλις λίγη ώρα μετά την ομιλία του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και η Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισαν τον θάνατό του «δικαιοσύνη», με τον αμερικανό πρόεδρο να επαναλαμβάνει στη συνέχεια την έκκληση για εκεχειρία. Σύμφωνα ωστόσο με τον Ζιλ Κεπέλ, ο Νετανιάχου νιώθει επί του παρόντος υπερβολικά ισχυρός για κάτι τέτοιο. Απόδειξη είναι και το γεγονός ότι ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο Γκίντεον Σάαρ, ανακοίνωσε χθες ότι εντάσσεται στην κυβέρνηση.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ