Τρόποι για να μειώσεις το badget στα ταξίδια σου όταν ταξιδεύεις μόνος

Τρόποι για να μειώσεις το badget στα ταξίδια σου όταν ταξιδεύεις μόνος

Όταν κανείς ταξιδεύει solo ή με λίγα άτομα το κόστος ταξιδιού είναι ανεβασμένο. 

Τα ταξίδια με παρέα έχουν και αυτά τη χάρη τους αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν το θεωρούν καθόλου κακή ιδέα να ταξιδεύουν με μοναδική παρέα τον εαυτό τους. Ένα solo ταξίδι μπορεί να συμβαίνει είτε για επαγγελματικούς λόγους, είτε απλά για να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σου και είναι αφορμή για μοναδικές εμπειρίες.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι όσα λιγότερα είναι τα άτομα που ταξιδεύουν, τόσο πιο μεγάλο είναι και το κόστος ταξιδιού. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να είναι αποτρεπτικό για να πας ένα τέτοιο ταξίδι, αλλά θα πρέπει να φροντίσεις για την καλύτερη οργάνωσή του. 

Πώς θα το πετύχεις αυτό; 

1. Απόφυγε τα ταξιδιωτικά γραφεία

Τα πακέτα διακοπών είναι σχεδιασμένα για ζευγάρια και οικογένειες. Οι τουριστικοί πράκτορες δεν φαίνεται να θέλουν μεμονωμένους ταξιδιώτες – κάτι που το κάνουν πολύ σαφές στις τιμές τους.

Έρευνα από την εταιρεία παροχής συμβουλών χρέους UK Debt Expert διαπίστωσε ότι οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες χρεώνονταν ένα ασφάλιστρο σχεδόν 500 λίρες για το ίδιο πακέτο διακοπών σε σύγκριση με ένα ζευγάρι.

Ο προγραμματισμός των δικών σου “διακοπών DIY” απαιτεί λίγη περισσότερη δουλειά, αλλά θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα. Οι ιστότοποι σύγκρισης αεροπορικών ναύλων, όπως το Skyscanner και το Google Flights, σου επιτρέπουν να βρεις τους φθηνότερους ναύλους. Κάνε απευθείας κράτηση με αεροπορικές εταιρείες για τις καλύτερες προσφορές.

Αν θέλεις να μείνεις σε ξενοδοχείο, ιστότοποι όπως η Booking.com, η Trivago και η Expedia μπορούν να σε βοηθήσουν να βρεις μονόκλινα δωμάτια ή φθηνότερα δίκλινα.

2. Μην επιλέγεις πάντα ξενοδοχεία
Η Jessica Bollinger, ταξιδιωτική σύμβουλος στο gap year specialists Kilroy, λέει: “Τα hostels ή οι διαμονές στο σπίτι κάποιου άλλου (όπου μένετε με έναν οικοδεσπότη) είναι συνήθως πολύ πιο προσιτές από ένα ξενοδοχείο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συναντηθείτε και να δημιουργήσετε αναμνήσεις με άλλους”.

Προτείνει τη χρήση εφαρμογών, όπως η Agoda και το Hostelworld, για να αναζητήσει κανείς τις καλύτερες προσφορές, προσθέτοντας: “Πολλά μέρη θα προσφέρουν και πρωινό και φθηνές επιλογές μεταφοράς”.

Το Airbnb είναι μια άλλη επιλογή. Αναζήτησε μέρη όπου μπορείς να μείνεις με τον οικοδεσπότη (αν αυτό σε κάνει να νιώθεις άνετα) αντί να νοικιάσεις ολόκληρο το μέρος και όπου μπορείς, χρησιμοποίησε την κουζίνα για να μαγειρέψεις τα γεύματά σου.

3. Χρησιμοποίησε τοπική συγκοινωνία ή εναλλακτικές μεθόδους μεταφοράς

Η Rebecca Crowe, συγγραφέας ταξιδιών και συγγραφέας στο blog Wandering and Wine, λέει: “Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εξοικονομήσετε χρήματα όταν ταξιδεύετε μόνοι σας είναι να χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η ενοικίαση αυτοκινήτου είναι γελοία όταν είστε μόνοι σας, ειδικά όταν προσθέτετε δαπανηρή ασφάλιση και τα ταξί καταστρέφουν γρήγορα τον προϋπολογισμό σας”.

Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς μπορεί να είναι λίγο αποθαρρυντική σε ορισμένα μέρη, ειδικά εάν υπάρχει γλωσσικό εμπόδιο, “αλλά υπάρχουν πολλές τοποθεσίες, όπως το Omio και το Rome2Rio, που μπορούν να σε βοηθήσουν να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά λεωφορεία και τρένα”. Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς στο εξωτερικό μπορεί να είναι λίγο τρομακτική, αλλά μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη. 

Αξίζει επίσης να τσεκάρεις τα ενοικιαζόμενα ηλεκτρικά σκούτερ και ebike που θα σε βοηθήσουν να μετακινηθείς στις αστικές περιοχές. Το Hoppy, για παράδειγμα, είναι διαθέσιμο σε 17 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Παράλειψε επίσης τις ιδιωτικές μεταφορές από το αεροδρόμιο, πάρε ένα λεωφορείο ή μελέτησε τα τοπικά δρομολόγια λεωφορείων.

4. Σκέψου τον εθελοντισμό!
Αν δεν σε πειράζει να κάνεις λίγη δουλειά στα ταξίδια σου, τι θα έλεγες για τον εθελοντισμό; Πολλοί οργανισμοί σε όλο τον κόσμο προσφέρουν δωρεάν δωμάτιο και διατροφή με αντάλλαγμα λίγες ώρες εργασίας ημερησίως. Ιστότοποι όπως το Workaway, το WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms) και το HelpX συνδέουν εθελοντές με οικοδεσπότες που προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας όπως η γεωργία ή η εργασία σε ξενώνα.

5. Λάβε μέρος σε μια μικρές ομαδικές περιηγήσεις
Εάν η ιδέα μιας “ομάδας περιήγησης” δημιουργεί στο μυαλό σου την εικόνα 25 ζευγαριών σε ένα πούλμαν 50 θέσεων και έναν ξεναγό με μεγάφωνο, ξανασκέψου το. Οι μικρές ομαδικές εκδρομές που προσφέρονται από εταιρείες όπως οι Much Better Adventures, G Adventures και Exodus συνήθως περιορίζουν τις ομάδες σε περίπου 15 άτομα. Η ομάδα με τη σειρά της περιορίζει σημαντικά το κόστος περιήγησης. 

6. Χρησιμοποίησε τις ανταμοιβές των πιστωτικών καρτών και των καρτών μέλους των εταιρειών

Παραδοσιακά, οι προσφορές επιβράβευσης πιστωτικών καρτών για όσους πληρούν τα κριτήρια ευνοούσαν όσους ταξιδεύουν σε ζευγάρια, προσφέροντας κουπόνια δύο προς ένα αντί για εκπτώσεις για όλους. Ωστόσο αυτό πλέον αλλάζει και πολλές εταιρείες πιστωτικών καρτών αλλά και ταξιδιωτικών εταιρειών δίνουν σημαντικές εκπτώσεις. Μην ξεχάσεις να γίνεις μέλος στην αγαπημένη σου εταιρεία αερομεταφορών!

7. Μην ταξιδεύεις σε περιόδους υψηλής ζήτησης

Όταν ταξιδεύεις μόνος σου μπορείς να είσαι ευέλικτος πιο εύκολα και να επιλέξεις το χρονικό διάστημα που σε εξυπηρετεί. Πηγαίνοντας λοιπόν διακοπές έναν ή δύο μήνες πριν ή μετά από μια περίοδο αιχμής, θα διαπιστώσεις ότι τα αξιοθέατα είναι ως επί το πλείστον ακόμη ανοιχτά, ο καιρός είναι ακόμα υπέροχος, οι τιμές είναι χαμηλότερες και υπάρχουν λιγότερα πλήθη για να αντιμετωπίσεις. 

8. Ερεύνησε το κόστος ζωής

Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά προτίμησε να ταξιδέψεις μόνος σου σε χώρες όπου το κόστος ζωής είναι χαμηλότερο. Το φαγητό και το ποτό στη νοτιοανατολική Ασία, και σε ορισμένα μέρη της ανατολικής Ευρώπης, θα είναι πολύ φθηνότερα από ό,τι, για παράδειγμα, στην Ελβετία.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ