Υψηλές πιέσεις από τις τιμές των υπηρεσιών στον πληθωρισμό

Υψηλές πιέσεις από τις τιμές των υπηρεσιών στον πληθωρισμό

Έντονη πίεση συνεχίζει να ασκείται στον πληθωρισμό από τις τιμές των υπηρεσιών, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το φετινό δεύτερο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, με οι τιμές παραγωγού στον κλάδο των υπηρεσιών εμφάνισαν αύξηση 4,7% ετησίως στο δεύτερο τρίμηνο, με μία σειρά από τομείς να καταγράφουν υπερπολλαπλάσιες του γενικού πληθωρισμού αυξήσεις.

Σε σχέση με πέρυσι, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις έγιναν στην κατηγορία αρχιτεκτονικές δραστηριότητες και δραστηριότητες μηχανικών, τεχνικές δοκιμές και αναλύσεις που κινήθηκαν το +21,5%, με τις δραστηριότητες παροχής συμβουλών διαχείρισης να ακολουθούν από κοντά στο +18,3%.

Διψήφια ποσοστά αύξησης τιμών παρουσίασαν και οι δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών, υπηρεσιών κρατήσεων με +10,5%.

Πολλαπλάσια του γενικού πληθωρισμού αύξηση εμφανίζουν και οι υπηρεσίες του τομέα καταλυμάτων και εστίασης με +5% και στα δύο. 

Την ίδια ώρα, οι ταχυδρομικές και ταχυμεταφορικές δραστηριότητες εμφάνισαν ετήσια αύξηση τιμών κατά 6,3%.

Αντίθετα, κάποιες μικρές μειώσεις τιμών παρατηρούνται στις αεροπορικές μεταφορές με -2,1% ετησίως και τις τηλεπικοινωνίες με -1,2%.

* Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ δεξιά στη στήλη Σχετικά Αρχεία

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ