“Άσπρη τρύπα” 300 εκατ. ευρώ στον νέο προϋπολογισμό

Τι θα προβλέπει για ανάπτυξη,...

Του Τάσου Δασόπουλου 

Δεύτερο γύρο θετικών μέτρων ίσως με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2025 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με όχημα και πάλι την υπεραπόδοση της οικονομίας, ειδικά στα έσοδα από φοροδιαφυγή που θα αποτελέσουν πυλώνα για την άσκηση πολιτικής τα επόμενα χρόνια. 

Όπως αποκάλυψε χθες ο υπουργός εθνικής οικονομίας και οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης για τον επόμενο χρόνο υπάρχουν παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί και άλλες που δεν έχουν ανακοινωθεί. Σημείωσε μάλιστα ότι δεν έχει ακόμη γίνει τελικός λογαριασμός για τα επιπλέον έσοδα που θα έρθουν από τη φοροδιαφυγή (τα οποία θεωρούνται μόνιμα αφού είναι αποτέλεσμα νομοθετικών παρεμβάσεων) μέχρι το τέλος του 2024. 

Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση για τα μέτρα της ΔΕΘ έγινε με βάση τα στοιχεία για τα έσοδα (και άρα και τα έσοδα από φοροδιαφυγή) μέχρι και το τέλος Ιουλίου. Παρόλα αυτά είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του περιθωρίου δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ σε καθαρή δημοσιονομική βάση. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου τα πρόσθετα έσοδα από την καθολική εφαρμογή του MyData και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα αυξηθούν περαιτέρω. Άρα θα δίνουν το έναυσμα για ένα νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την Commission. 

Επιπλέον 300 εκατ. ευρώ 

Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επισκόπηση δαπανών, η οποία μπορεί να δώσει περιθώριο για να γίνουν κάποιες επιπλέον δαπάνες χωρίς να παραβιαστεί η οροφή των δαπανών. Προς το παρόν μετατοπίστηκε από το 3% που είχε ορίσει αρχικά η Commission στο 3,7%. Όπως αποδείχθηκε από την διαπραγμάτευση που προηγήθηκε της ΔΕΘ με την Commission το ποσοστό αυτό μπορεί να παραβιαστεί αλλά μόνο αν η οικονομία υπεραποδίδει.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει πρόσθετα έσοδα 300 – 350 εκατ. ευρώ ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει επιπλέον μέτρα τα οποία δεν εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ. 

Τα μέτρα 

Το πρώτο από αυτά είναι η παρέμβαση που θα πρέπει να γίνει ώστε οι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά με απολαβές πάνω από 1400 ευρώ να μην “χάσουν” ουσιαστικά την ετήσια αύξηση που θα πάρουν για το 2025 αν πληρώσουν ως έχει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Μια δεύτερη παρέμβαση η οποία αναμένονταν για το 2025 αλλά τελικά δεν ανακοινώθηκε είναι η εκκίνηση της μείωσης των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%. Το μέτρο είχε εξαγγελθεί προεκλογικά από το Πρωθυπουργό με ορίζοντα υλοποίησης από το 2025. Μάλιστα από την αρχή είχε εξαγγελθεί ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ήταν σε άμεση συνάρτηση με την μείωση της φοροδιαφυγής. Με τα έσοδα από φοροδιαφυγή να υπολογίζεται να φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι και το 2027. TO ΥΠΕΘΟ θεωρεί ότι είναι η ώρα να προχωρήσει και αυτό το μέτρο.

Αν υπάρχουν επιπλέον περιθώρια είναι δυνατό να εφαρμοστεί και το μέτρο της αύξησης από 3% σε 5% της έκπτωσης για όσους εξοφλούν εφάπαξ τις υποχρεώσεις τους σε φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ