Cenergy Holdings: Η ώρα των μετόχων για το εργοστάσιο των 200 εκατ. στο Μέριλαντ των ΗΠΑ –

Cenergy Holdings: Η ώρα των μετόχων για το εργοστάσιο των 200 εκατ. στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

Ορόσημο στην ιστορία της Cenergy Holdings αλλά και του ομίλου Viohalco, συμφερόντων Στασινόπουλου, αποτελεί η Τρίτη 2 Οκτωβρίου.

Πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Cenergy Holdings, η οποία καλείται να εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το εργοστάσιο της «Ελληνικά Καλώδια» στο Μέριλαντ στις ΗΠΑ.

Cenergy Holdings: Πρόσκληση στους μετόχους για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΑΜΚ των 200 εκατ. ευρώ

Η ΕΓΣ της Cenergy Holdings

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη μεγάλη επενδυτική κίνηση της Cenergy Holdings να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής χερσαίων καλωδίων εκτός Ευρώπης και συγκεκριμένα στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

«Η Έκτακτη Συνέλευση των Μετόχων παρακαλείται θερμά να χορηγήσει εξουσιοδότηση που θα επιτρέψει στο Διοικητικό Συμβούλιο να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας έως 200 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ποσού εξ εκδόσεως μετοχών υπέρ το άρτιο) με καταβολή μετρητών, με τη διευκρίνιση ότι το ύψος του καλυφθέντος κεφαλαίου δεν θα υπερβαίνει το ποσό του κεφαλαίου της Εταιρείας όπως ισχύει στις 2 Οκτωβρίου 2024 και ότι η εξουσιοδότηση αυτή θα μπορεί να ασκηθεί μόνο μία φορά για οποιοδήποτε μέρος ή το σύνολο του ανώτατου εγκεκριμένου ποσού. Η εξουσιοδότηση χορηγείται για περίοδο πέντε ετών από τη δημοσίευση της τροποποίησης του καταστατικού σχετικά με το εγκεκριμένο κεφάλαιο στα Παραρτήματα της της Βελγικής Κρατικής Εφημερίδας (Annexes du Moniteur Belge / Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad)», αναφέρεται σχετικά στο κείμενο προς τους μετόχους που υπογράφεται από τον πρόεδρο Xavier Bedoret και τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Δημήτριο Κυριακόπουλο.

Με ταχείς διαδικασίες η ΑΜΚ

Όπως εξηγούν τα δύο κορυφαία μέλη της διοίκησης της εισηγμένης που εδρεύει στο Βέλγιο με την απόφαση των μετόχων και τον συγκεκριμένο τρόπο η Cenergy Holdings θα κινηθεί ταχύτητα για τις επενδύσεις που προγραμματίζει και συγκεκριμένα για την κατασκευή του εργοστασίου στο Μέριλαντ των ΗΠΑ:

«Η ευελιξία του εγκεκριμένου κεφαλαίου, σε αντίθεση με τη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου με απόφαση της συνέλευσης των μετόχων, θα επιτρέψει στην Εταιρεία να ενεργήσει ταχεία και αποτελεσματικά στις προαναφερθείσες περιστάσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως η διοίκηση έχει κάνει γνωστό τα κεφάλαια θα επιτρέψουν την επένδυση στις ΗΠΑ αλλά και θα αυξήσει μερικώς και τη διασπορά της μετοχής.

Το εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Για το νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ, μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2025 τοποθετείται η έναρξη της κατασκευής του έργου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει περίπου 2 έτη, δηλαδή μέχρι τέλος του 2027 το εργοστάσιο θα είναι πλήρως λειτουργικό.

Η στρατηγικού χαρακτήρα κίνηση της εταιρείας να… απλώσει την παραγωγική της βάση σε μία παραθαλάσσια έκταση 145.000 τετραγωνικών μέτρων στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ εξηγείται από τις προοπτικές που διανοίγονται και έχουν να κάνουν με ικανοποίηση της αυξανόμενης ανάγκης των ΗΠΑ για αναβαθμίσεις του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πίτα των 2,2 δισ. δολαρίων

Η περιοχή την οποία «καλωδιώνει» ο όμιλος έχει εγγύτητα με υπεράκτια αιολικά έργα, την ώρα που οι ΗΠΑ θα ρίξουν 2,2 δισ. δολάρια για ολικό λίφτινγκ στο ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπλέον, με την ενεργειακή μετάβαση να πατάει γκάζι και την ζήτηση για καλώδια να προβλέπεται να απογειωθεί η εταιρεία «ανοίγεται» σε μία τεράστια αγορά θωρακίζοντας την κερδοφορία της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ΑΜΚ θα χρηματοδοτήσει την πρώτη φάση του project, που αφορά τη μονάδα χερσαίων καλωδίων. Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί, η αδειοδότηση προχωρά κανονικά και οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του έτους.

Η δεύτερη φάση, αν υπάρξει, θα περιλαμβάνει περαιτέρω επέκταση για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων, που θα εξαρτάται όμως από τις τελικές συμφωνίες διάθεσης των παραγόμενων καλωδίων από τους κατασκευαστές των έργων και τις σχετικές τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Η ζήτηση θα κρίνει και την απόφαση της εταιρείας για το αν προχωρήσει και σε… επέκταση της επένδυσης.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ