Ενας οξυδερκής νοσταλγός του Χίτλερ

Ενας οξυδερκής νοσταλγός του Χίτλερ

Αν και δεν θεωρείται τόσο χαρισματικός όσο ο Γεργκ Χάιντερ ούτε διαθέτει την αυτοπεποίθηση του προκατόχου του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οξυδερκής Χέρμπερτ Κικλ είναι ο ηγέτης της Ακροδεξιάς στην Αυστρία που βοήθησε το Κόμμα της Ελευθερίας να ανακτήσει γρήγορα το έδαφος που έχασε ύστερα από σειρά σκανδάλων διαφθοράς και να σημειώσει ιστορική νίκη στις εθνικές εκλογές της Κυριακής.

Οι αναλύσεις δείχνουν ότι κεφαλαιοποίησε τη δυσαρέσκεια για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και επωφελήθηκε από την πτώση της δημοτικότητας της απερχόμενης κυβέρνησης – ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία των συντηρητικών με τους Πράσινους. Από τότε που ανέλαβε το κόμμα το 2021, επέκρινε επίσης τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022 και τόνιζε ότι η Αυστρία πρέπει να παραμείνει ουδέτερη. Ο Κιρκλ σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία, επικοινωνία και πολιτικές επιστήμες πριν αρχίσει να εργάζεται για το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) το 1995. Μαραθωνοδρόμος και αναρριχητής έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ, με τους ψηφοφόρους του να εκτιμούν τη μετρημένη στάση που γενικότερα τηρεί, σε αντίθεση με τους προκατόχους του.

Ωστόσο η μειλίχια, ανεπιτήδευτη εικόνα του έρχεται σε αντίθεση με τη βίαια ρητορική του, την οποία επιστρατεύει επιδέξια εναντίον πολιτικών αντιπάλων. Δημοσιογράφοι τον χαρακτηρίζουν τον πιο αγενή πολιτικό της χώρας και εκείνος έχει συχνά απορρίψει συζητήσεις και συνεντεύξεις καταγγέλλοντας τα μέσα ενημέρωσης για έλλειψη αντικειμενικότητας. Βασίστηκε ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το FPÖ ιδρύθηκε από πρώην Ναζί και ο Κικλ έχει χρησιμοποιήσει συχνά όρους που θυμίζουν το ταραγμένο παρελθόν, αποκαλώντας τον εαυτό του τον μελλοντικό «Volkskanzler», τον καγκελάριο του λαού, όπως ονομαζόταν ο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930. Το 2018, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Εσωτερικών, επέβλεψε μια αμφιλεγόμενη επιδρομή στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, όπου κατασχέθηκαν έγγραφα σχετικά με τις σχέσεις του FPÖ και εξτρεμιστικών κύκλων.

Πέρυσι ο Κικλ εμφανίστηκε σε αφίσες στην περιοχή καταγωγής του, την Καρινθία, ντυμένος με ένα τζάκετ σε στρατιωτικές αποχρώσεις και σύνθημα: «Φρούριο Αυστρία – κλείσιμο των συνόρων, εγγύηση ασφάλειας». Για τις εθνικές εκλογές φόρεσε κοστούμι αλλά κράτησε το σύνθημα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Μαρίν Λεπέν Αρνείται τις κατηγορίες Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη της Μαρίν Λεπέν και άλλων δεξιών…