Εξαέρωση ΣΥΡΙΖΑ ανεξαρτήτως αρχηγού δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (και όχι…

Κασσελάκης σε ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Συνέδριο στην ώρα του

Της Νίκης Ζορμπά

Με την πλήρη αδιαφορία του εκλογικού Σώματος καλείται να αναμετρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο – από την παραίτηση Τσίπρα και την εκλογή Κασσελάκη- δίνει διττή μάχη εντός και εκτός των κομματικών τειχών:

1. Να αναχαιτίσει τον ρυθμό με τον οποίο κατρακυλάει ( από κυβερνητικό κόμμα βρέθηκε σε ποσοστά μονοψήφια δοκιμάζοντας την απαξίωση)

2. Να περισώσει ό,τι μπορεί από την βάση των παραδοσιακών ψηφοφόρων του, απέναντι στο νέο και άγνωστο “μείγμα” των κασσελακικών θιασωτών που έχουν οδηγήσει την Κουμουνδούρου σε διαρκή περιδίνηση

3. Να συγκολλήσει μετά την έκπτωση από την προεδρία του εξ Αμερικής ορμώμενου, τα χίλια θραύσματα του κόμματος, προσπαθώντας την ίδια στιγμή να πάρει πίσω τα ηνία, νικώντας αυτή τη φορά το “φαινόμενο Κασσελάκη”, με έναν υποψήφιο που να προέρχεται από τα σπλάχνα του ( Σ. Φάμελλο). 

Τίποτε από τα παραπάνω δεν είναι σίγουρο ούτε πως θα επισυμβεί αλλά ούτε πως είναι ικανό να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από την πολιτική αφάνεια όπου βρίσκεται σήμερα. 

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ένα σκηνικό ζοφερό για την επαύριο του ΣΥΡΙΖΑ που βρέθηκε από το 3% να κυβερνά τη χώρα και μέχρι τις εκλογές του 2019 να εδραιώνεται ως πυλώνας του νέου δικομματισμού ο οποίος τελικώς ουδέποτε έως σήμερα αναστηλώθηκε. 

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν “δικαίωσ用μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων πολλών μηνών: Κόμμα που καβάλησε το κύμα της μνημονιακής οργής, εξετέθη κατά τη διακυβέρνησή του και τώρα επιστρέφει ταχέως εκεί από όπου ξεκίνησε. Οι φίλοι και ψηφοφόροι του ολοένα και λιγότεροι, βρίσκονται σε vertigo : Τινές περιμένουν την επανεκλογή Κασσελάκη για να εκπληρώσει ανεμπόδιστος ( από τα… βαρίδια) την υπόσχεσή του πως θα νικήσει τον Μητσοτάκη και άλλοι να ξεμπερδέψει στις εκλογές του Νοεμβρίου από τον έκπτωτο και να επουλώσει τις πληγές του μαζί με την πολιτική του αναβάπτιση. 

Τίποτε από τα παραπάνω, δεν μοιάζουν πιθανά από τις σφυγμομετρήσεις και εξ όσων διαφαίνεται, δεν είναι ζήτημα του ποιος θα εκλεγεί νέος αρχηγός. Όχι το μείζον τουλάχιστον. 

Δημοσκοπήσεις 

Στην δημοσκόπηση της Palmos Analysis, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 8,7% πίσω από το ΠΑΣΟΚ ( 14.8%) και μια ανάσα μπροστά από το ΚΚΕ ( 7.9%). 

Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς εσωκομματικά και τους ψηφοφόρους του, όσοι έριξαν ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη το 2023, επιλέγουν τον Σωκράτη Φάμελλο στην πλειονότητά τους αλλά το σκηνικό αλλάζει σε όσους ψήφισαν το κόμμα στις ευρωεκλογές το 2024 και δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν στην εσωκομματική διαδικασία: Ο Κασσελάκης “παίρνει” κεφάλι με 31% και μάχη στήθος με στήθος δίνουν οι Φάμελλος- Πολάκης ( 24% και 23%, αντιστοίχως). 

Το συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων που ανήκουν σε αριστερά- κεντροαριστερά πάντως, δηλώνει μετά βεβαιότητας πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμη πιο δυσοίωνα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα ευρήματα στη σφυγμομέτρηση της OPINION poll που γνωστοποιήθηκαν επίσης χθες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να τερματίζει 5ος ( πίσω από Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Βελόπουλο). 

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην προτίμηση προέδρου: Το 45,9% θέλει ξανά Κασσελάκη στην προεδρία του κόμματος ενώ το 43,8% επιθυμεί άλλον πρόεδρο. 

Στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, εν τω μεταξύ,  ο Στέφανος Κασσελάκης συγκεντρώνει 43,5%, με δεύτερο τον  Σωκράτη Φάμελλο ( 25,8%).

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ