Καρδίτσα: Πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις ζητούν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ

karditsa syntaxiouxoi

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, συνταξιούχοι του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ συναντήθηκαν σήμερα 1/10/2024 σε κεντρικό καφέ της πόλης της Καρδίτσας, όπου είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους και τα ζητήματα που τους απασχολούν. Κυρίαρχο θέμα, οι συντάξεις. Όπως επεσήμανε οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αποτελούν κοροϊδία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκειας της εκδήλωσης-συζήτησης, οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από 2,2 έως 2,5% , είναι κάτω και από τον επίσημο τιμάριθμο και δεν θα δώσουν πάλι καμιά αύξηση στο σύνολο των συνταξιούχων . ” Στους δε 700.000 συνταξιούχους που έχουν προσωπική διαφορά, θα δοθεί εφάπαξ το  επίδομα κοροϊδία των 100-200 ευρώ αντί για την 13η  και 14η  σύνταξη τους, που έχει για πολλά χρόνια περικοπεί από όλες τις κυβερνήσεις. Με την ισχύουσα επαίσχυντη  εισφορά αλληλεγγύης υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών η επακόλουθη αύξηση που δημιουργείται, ανεβάζει  λογιστικά το ποσό της σύνταξης και αλλάζει τα όρια παρακράτησης σε βάρος του συνταξιούχου. Έτσι αντί για αύξηση σε πολλές περιπτώσεις δημιουργεί μείωση στο τελικό ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης. Τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί σε αυτό το ταμείο από την εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι στο ύψος των 18 δισεκατομμυρίων“, τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ως αιτήματα έθεσαν:

  • Διεκδικούμε και απαιτούμε από την κυβέρνηση πραγματικές αυξήσεις στις συντάξεις, που να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια στο ρεύμα, στα τρόφιμα, στα φάρμακα.
  • Κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.
  • Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στην καταβαλλόμενη σύνταξη.
  • Επιστροφή των δώρων, των επικουρικών και απόδοση όλων των αναδρομικών.
  • Κατάργηση της ΕΑΣ.
  • Πλήρεις συντάξεις χηρείας.
  • Άμεση απόδοση δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους του 11μηνου 2015 – 2016.
  • Άμεσες προσλήψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ