Ομπρέλα στην Ανδραβίδα από νατοϊκά φτερά

Ομπρέλα στην Ανδραβίδα από νατοϊκά φτερά

Η αεροπορική καρδιά του ΝΑΤΟ χτυπά από χθες το πρωί στην Ανδραβίδα, καθώς η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Συμμαχίας, με την επονομασία Ramstein Flag 2024, ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Μόνο το πρώτο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 60 πτήσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και άλλες 50 το βράδυ που μας πέρασε. Συνολικά δηλαδή πάνω από 100 πτήσεις πραγματοποιήθηκαν, αποδεικνύοντας, αν μη τι άλλο, πως η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει και τις δυνατότητες και πολύ περισσότερο την εμπειρία και τη θέληση να διεξάγει μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιχειρήσεις. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι πτήσεις αυτές έγιναν από την Κρήτη μέχρι την Κέρκυρα. Πάνω από 140 αεροσκάφη όλων των τύπων βρίσκονται στην Πελοπόννησο αλλά και σε άλλες αεροπορικές βάσεις της χώρας, όπως το Ακτιο. Ο μόνος που λείπει είναι η Τουρκία, καθώς αρνήθηκε να καταθέσει σχέδια πτήσης στην Ελλάδα για τα αεροσκάφη της που θα συμμετείχαν, πιστή στον αναθεωρητικό της στόχο, ο οποίος εκδηλώθηκε και στο Βόρειο Αιγαίο που δέσμευσε περιοχή ανατολικά της νησίδας Ζουράφα, για άσκηση με χρήση πυρών 1 και 2 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβάνοντας παράνομα μέρος του εναέριου χώρου της ελληνικής νησίδας. Κάτι στο οποίο φυσικά αντέδρασε η Αθήνα με τις δέουσες ενέργειες.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και αρκετές ημέρες έφταναν αεροπλάνα από τις συμμαχικές χώρες και μέχρι και χθες πραγματοποιούσαν πτήσεις εξοικείωσης με το ιδιαίτερα απαιτητικό ανάγλυφο της Ελλάδας, καθώς συνδυάζει οροσειρές, πεδιάδες και θάλασσα. Υστερα από μαζικές ενημερώσεις για τους πιλότους, αρχικές συνεδρίες σχεδιασμού και εκπαίδευση γενικής ευαισθητοποίησης, τα τζετ πραγματοποιούν πτήσεις εξοικείωσης στην περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου πριν πραγματοποιηθούν οι απογειώσεις για τις αποστολές των σεναρίων της άσκησης. Συμμαχικά μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη, μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν προσγειωθεί στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας τις τελευταίες ημέρες. Το ΝΑΤΟ και το γαλλικό Αερομεταφερόμενο Σύστημα Προειδοποίησης και Ελέγχου (AWACS) θα παρέχουν τον έλεγχο των αεροπορικών επιχειρήσεων, έχοντας ως έδρα το Ακτιο.

«Βελτιωμένες τακτικές»

Τα πληρώματα AWACS του ΝΑΤΟ θα έχουν την ευκαιρία να διεξαγάγουν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου και διαχείρισης αεροπορικών μαχών για περισσότερες από 400 εξόδους σε όλη την άσκηση. «Η άσκηση Ramstein Flag σηματοδοτεί το μέλλον των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, εστιάζοντας στις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές» δήλωσε ο πτέραρχος James B. Hecker, διοικητής της Συμμαχικής Αεροπορικής Διοίκησης και πρόσθεσε: «Θα εφαρμόσουμε περαιτέρω βελτιωμένες τακτικές, που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερη αποτροπή». Η συγκεκριμένη άσκηση είναι πολλαπλών τομέων που ενσωματώνει τον αέρα, την ξηρά, τη θάλασσα, το Διάστημα και τον κυβερνοχώρο υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας, της διαλειτουργικότητας και της ολοκλήρωσης, επιδεικνύοντας παράλληλα την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση του ΝΑΤΟ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης επισκέφθηκε το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ενημερώθηκε για την προετοιμασία της άσκησης Ramstein Flag 24 και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το προσωπικό που συμμετέχει, καθώς και με τα στελέχη των αποστολών που έχουν ήδη αφιχθεί στη Μονάδα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aρνηση

Aρνηση

H Κωνσταντοπούλου ζήτησε από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών…