Προσωπεία

Προσωπεία

Μαρίν Λεπέν

Αρνείται τις κατηγορίες

Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη της Μαρίν Λεπέν και άλλων δεξιών εθνικιστών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια υπόθεση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες της Λεπέν για την προεδρία. Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες αφορούν τα χρόνια από το 2004 ως το 2016 και στρέφονται εις βάρος τόσο του κόμματος Εθνικός Συναγερμός όσο και πρώην αιρετών αξιωματούχων και βοηθών τους. Η κεντρική κατηγορία είναι ότι το κόμμα της Λεπέν έλαβε χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για κοινοβουλευτικούς βοηθούς, οι οποίοι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα. Μεταξύ των συνολικά 28 κατηγορουμένων βρίσκεται και ο πατέρας της και ιδρυτής του κόμματος Ζαν-Μαρί Λεπέν. Η Μαρίν Λεπέν, που φιλοδοξεί να διεκδικήσει τη γαλλική προεδρία στην τέταρτη απόπειρά της το 2027, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να έχει παρουσία στο δικαστήριο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Στίβεν Τζέιμς Χάμπαρντ

«Ομολόγησε» την ενοχή του

Ο Στίβεν Τζέιμς Χάμπαρντ, ένας 72χρονος αμερικανός πολίτης, ομολόγησε την ενοχή του σε δικαστήριο της Μόσχας κατηγορούμενος ότι υπηρέτησε ως μισθοφόρος κατά της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας. Παρά τις αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης, συγγενικά του πρόσωπα αμφισβήτησαν την αναφερόμενη ομολογία του, λέγοντας στο Reuters ότι είχε φιλορωσικές απόψεις και ήταν απίθανο στην ηλικία του να είχε πάρει τα όπλα. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, ο Χάμπαρντ παραδέχτηκε σε ακρόαση στο δικαστήριο της Μόσχας ότι είχε λάβει χρήματα για να πολεμήσει για την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας. Τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα για έξι μήνες. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης από 7 έως 15 χρόνια. Ο Χάμπαρντ είναι ένας από τους τουλάχιστον 10 Αμερικανούς που παραμένουν σε φυλακές στη Ρωσία, δύο μήνες μετά την ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Μόσχας και Δύσης.

Μπόρις Τζόνσον

Ερχεται… αποχαλινωμένος

Ο πρώην ηγέτης των βρετανών Συντηρητικών Μπόρις Τζόνσον εκδίδει στις 10 Οκτωβρίου τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Unleashed» («Αποχαλινωμένος»), στα οποία αφηγείται την εμπειρία του στην πολιτική, κυρίως το πέρασμά του από την Ντάουνινγκ Στριτ από το 2019 ως το 2022, που σηματοδοτήθηκε από τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το Brexit ή ακόμα από την πανδημία της Covid-19. «Αν και ο Μακρόν είναι προσωπικά γοητευτικός και μολονότι συμφωνούσαμε συχνά σε σημαντικά ζητήματα, πίστευε αληθινά αυτό που έλεγε όταν δήλωνε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να τιμωρηθεί» για το Brexit, γράφει ο Τζόνσον, σύμφωνα με αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν χθες στην «Daily Mail». Περιγράφει συνομιλίες του με ευρωπαίους ηγέτες, όπως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ή ο Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου κοροϊδεύει την προφορά όταν μιλάει αγγλικά. Ο Τζόνσον μέμφεται ιδιαίτερα τον γάλλο πρόεδρο για τη στάση του στο ακανθώδες ζήτημα των μεταναστών που διασχίζουν λαθραία τη Μάγχη για να φθάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία, ένα θέμα πολύ ευαίσθητο από βρετανικής πλευράς.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ