Πρώτες κινήσεις χερσαίας εισβολής

Πρώτες κινήσεις χερσαίας εισβολής

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξάγουν περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο τη Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ αργά χθες βράδυ, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών και πυρών πυροβολικού κατά μήκος των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Περιοχή κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο χαρακτηρίστηκε «κλειστή στρατιωτική ζώνη» και δυνάμεις του Λιβάνου από την άλλη πλευρά αποσύρονταν. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε για εκκένωση περιοχών στα νότια προάστια της Βηρυτού ενόψει βομβαρδισμών σε θέσεις της Χεζμπολάχ.

Κάθε μέρα βλέπετε ένα καθεστώς που σας υποτάσσει να βγάζει πύρινες ομιλίες για την υπεράσπιση του Λιβάνου, την υπεράσπιση της Γάζας. Ωστόσο, κάθε μέρα, αυτό το καθεστώς βυθίζει την περιοχή μας βαθύτερα στο σκοτάδι και βαθύτερα στον πόλεμο. Οταν τελικά το Ιράν βρεθεί ελεύθερο – και αυτή η στιγμή θα έρθει πολύ πιο σύντομα από ό,τι νομίζει ο κόσμος – όλα θα είναι διαφορετικά. Οι δύο αρχαίοι λαοί μας, ο εβραϊκός λαός και ο περσικός λαός, θα έχουν επιτέλους ειρήνη»: είναι το μήνυμα που είχε στείλει νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στα αγγλικά και μέσω βίντεο, στον «λαό του Ιράν». Παρά τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και κατάπαυση του πυρός, η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί το αβαντάζ που της προσέφερε η εξόντωση του Χασάν Νασράλα ώστε να καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα όχι μόνο στη Χεζμπολάχ αλλά στο ίδιο το Ιράν. Οπως σημειώνει ωστόσο ο Γκίντεον Ράκμαν στους «Financial Times», παρότι υπάρχουν, πράγματι, σαφείς ευκαιρίες για το Ισραήλ στην παρούσα κατάσταση, υπάρχουν και τεράστιοι κίνδυνοι.

Τρία μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), ο ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο και τουλάχιστον δύο διοικητές της Χεζμπολάχ ακόμα προστέθηκαν χθες στον ήδη μακρύ κατάλογο των εχθρών που έχει εξοντώσει το Ισραήλ στον Λίβανο τα τελευταία 24ωρα, με αεροπορικά πλήγματα – πέραν των γνωστών προπυργίων της Χεζμπολάχ, μάλιστα, χθες τα ξημερώματα, χτύπησε και στο κέντρο της Βηρυτού, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο του 2006, εκεί σκοτώθηκαν τα τρία στελέχη του FPLP. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, άλλοι 6.000 έχουν τραυματιστεί και 1 εκατομμύριο έχουν εκτοπιστεί, με 100.000 από αυτούς να καταφεύγουν στη Συρία. «Το επόμενο στάδιο του πολέμου κατά της Χεζμπολάχ θα ξεκινήσει σύντομα» δήλωσε χθες το απόγευμα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, και ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες που ο ίδιος επιβεβαίωνε εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση του Ισραήλ να στείλει στρατεύματα στον Λίβανο -σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν από καιρό «στοχευμένες» εισβολές στον Νότιο Λίβανο, μεταξύ άλλων και στις υπόγειες σήραγγες της Χεζμπολάχ, συγκεντρώνοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Εκτοξεύουν ρουκέτες

Παρότι έχει μείνει (προσωρινά…) ακέφαλη, και έχει χάσει δεκάδες διοικητές της, η Χεζμπολάχ εξακολούθησε και χθες να εκτοξεύει ρουκέτες κατά του Βόρειου Ισραήλ ενώ υποστήριξε, σε ανακοίνωσή της, πως επιτέθηκε για πρώτη φορά στο Ισραήλ χρησιμοποιώντας έναν πύραυλο Nour: σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη Χεζμπολάχ πρόκειται για έναν βαλλιστικό πύραυλο και τύπο πυραύλου κατά πλοίων. Πληροφορίες από τη Σαουδική Αραβία θέλουν το Συμβούλιο Σούρα της Χεζμπολάχ να επέλεξε έναν εξάδελφο του Νασράλα, τον Χασέμ Σαφιεντίν, ως διάδοχό του. Στην πρώτη, ωστόσο, δημόσια εμφάνιση αξιωματούχου της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Νασράλα, ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Ναΐμ Κασέμ, δήλωσε χθες ότι ο νέος ηγέτης της θα επιλεγεί «με την πρώτη ευκαιρία», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως η σιιτική οργάνωση θα συνεχίσει να στοχοποιεί το Ισραήλ.

Η νέα γενιά στρατιωτών

Η Χεζμπολάχ κλυδωνίζεται, αναγνωρίζει ο Γκίντεον Ράκμαν στους «Financial Times», όμως πιθανόν να μπορεί ακόμη να πλήξει, με ό,τι έχει απομείνει από το οπλοστάσιό της, τις μεγάλες πόλεις του Ισραήλ. Και αν το τελευταίο πράγματι εισβάλλει στον Λίβανο, θα μπορούσε να βαλτώσει σε μια σύγκρουση που θα διαρκέσει χρόνια – την ώρα που οι δυνάμεις του βρίσκονται ήδη σε πόλεμο στη Γάζα. Η αδύναμη υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ανίκανη να καλύψει οποιοδήποτε κενό αφήσει η Χεζμπολάχ, το Ισραήλ μπορεί λοιπόν να βρεθεί με ένα αποτυχημένο κράτος στα σύνορά του. Μακροπρόθεσμα δε, ο θάνατος και η καταστροφή που προκαλούν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο είναι πιθανό να δημιουργήσουν μια νέα γενιά στρατιωτών της Χεζμπολάχ: περίπου το 60% των μαχητών της Χαμάς πιστεύεται ότι είναι ορφανά από προηγούμενες συγκρούσεις. Μπορεί λοιπόν ο Νετανιάχου να ονειρεύεται μια νέα περιφερειακή τάξη στη Μέση Ανατολή, αλλά το περιφερειακό χάος – με όλους τους κινδύνους που αυτό ενέχει – φαίνεται πιο πιθανό αποτέλεσμα.

——————-

Το σενάριο της φονικής χειραψίας

Eνας Ιρανός, πράκτορας του Ισραήλ, συναντήθηκε με τον Χασάν Νασράλα και αντάλλαξε μαζί του χειραψία. Καθώς έσφιγγε το χέρι του, το άλειψε με μία ουσία που, μόλις απορροφήθηκε, άρχισε να λειτουργεί σαν πομπός και να μεταδίδει πληροφορίες στις ισραηλινές μυστικές και στρατιωτικές υπηρεσίες – οι τελευταίες μπόρεσαν έτσι να επιβεβαιώσουν την παρουσία του ηγέτη της Χεζμπολάχ στο υπόγειο μπούνκερ της νότιας Βηρυτού που λίγα λεπτά αργότερα χτυπήθηκε (το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής) με 80 τόνους βομβών. Είναι και αυτό ένα σενάριο, το μετέδωσε το σαουδαραβικό δίκτυο AlHadath.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ