Πρώτο όνομα στη Γερμανία το «Μοχάμεντ»

Πρώτο όνομα στη Γερμανία το «Μοχάμεντ»

Τα τελευταία χρόνια, το όνομα «Μοχάμεντ» (Mohammed) αναδεικνύεται συστηματικά ως ένα από τα δημοφιλέστερα ονόματα για αγόρια στη Γερμανία, ενώ είναι πρώτο στο Βερολίνο. Από το 2018, έχει καταλάβει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των γονέων για τα νεογέννητα αγόρια στη γερμανική πρωτεύουσα στις πέντε από τις τελευταίες έξι ετήσιες μετρήσεις. Αυτή η τάση δεν περιορίζεται μόνο στην περίφημη «πόλη των αντιθέσεων», καθώς το όνομα βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας σε μεγάλες γερμανικές πόλεις όπως το Αμβούργο και η Βρέμη, και παρατηρείται αυξημένη δημοτικότητα και σε άλλες περιοχές, όπως η Εσση.

Η άνοδος του ονόματος Μοχάμεντ συνδέεται άμεσα με τη δημογραφική και πολιτισμική μεταβολή που παρατηρείται στη Γερμανία, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης των μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες.

Η μετανάστευση αυτή ενισχύθηκε κυρίως μετά το 2015, με την άφιξη πολλών προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπου το όνομα Μοχάμεντ είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο λόγω της σημασίας του στον ισλαμικό πολιτισμό.

Ο προφήτης Μωάμεθ, ο ιδρυτής του Ισλάμ, κατέχει έναν κεντρικό ρόλο στη θρησκεία αυτή και το όνομα χρησιμοποιείται ευρέως από μουσουλμάνους γονείς.

Σύμφωνα με την έρευνα της Εταιρείας Γερμανικής Γλώσσας (Gesellschaft für deutsche Sprache, GfdS), το όνομα Μοχάμεντ βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων όχι μόνο λόγω της θρησκευτικής του σημασίας, αλλά και επειδή υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ονόματος στη γραφή (π.χ. Muhammad, Mehmet), οι οποίες συνυπολογίζονται στη στατιστική ανάλυση. Αυτό οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη καταγραφή του ονόματος σε σχέση με άλλα.

Η παρουσία του ονόματος Μοχάμεντ στην κορυφή των πιο δημοφιλών ονομάτων αντανακλά τη διευρυνόμενη πολυπολιτισμικότητα στη Γερμανία και τη συνεχιζόμενη ένταξη των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην κοινωνία. Ενώ αυτό το φαινόμενο μπορεί να έχει αντιμετωπιστεί με έκπληξη ή και προβληματισμό σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης και πολιτικούς κύκλους, αντικατοπτρίζει τις μεταβαλλόμενες δημογραφικές δομές της χώρας.

Παράλληλα, όπως τονίζουν τα τοπικά ΜΜΕ, αυτή η αλλαγή έχει προκαλέσει και αντιδράσεις από μερίδες της κοινωνίας, οι οποίες βλέπουν στην άνοδο αυτού του ονόματος μια ένδειξη της αλλοίωσης της παραδοσιακής γερμανικής ταυτότητας. Ωστόσο, η κοινωνική πραγματικότητα δείχνει ότι η ενσωμάτωση και η αποδοχή διαφορετικών πολιτισμών αποτελούν αναπόφευκτο μέρος της σύγχρονης γερμανικής κοινωνίας. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το όνομα Noah, το οποίο είχε βρεθεί στην κορυφή προηγούμενες χρονιές.

Η Εταιρεία για τη Γερμανική Γλώσσα (GfdS) επισημαίνει επίσης σημαντικές περιφερειακές διαφορές. Για παράδειγμα, ο Μοχάμεντ είναι ένα από τα ονόματα των κορυφαίων δέκα στη βόρεια Γερμανία, αλλά δεν έχει την ίδια ακολουθία στον νότο, όπου η κοινωνία χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά χριστιανικά ονόματα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Μαρίν Λεπέν Αρνείται τις κατηγορίες Ξεκίνησε στο Παρίσι η δίκη της Μαρίν Λεπέν και άλλων δεξιών…