Σε μειώσεις άμεσων φόρων και εισφορών τα πλεονάσματα εσόδων…

12 αυξήσεις αποδοχών και 12 μειώσεις φόρων το 2025

Μειώσεις άμεσων φόρων και μείωση εισφορών τα επόμενα χρόνια, λόγω των υψηλότερων εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, που θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ το 2027, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθεί ο ΦΠΑ, ο υπουργός απάντησε ότι τα πλεονάσματα των εσόδων θα διατεθούν για μειώσεις άμεσων φόρων, καθώς αυτός είναι ένας τρόπος να φθάσουν απευθείας στις “τσέπες” των πολιτών.

Νέα μέτρα στήριξης για τους οικονομικά ευάλωτους και μειώσεις φόρων για όλους, συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ φέρνει εξάλλου το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό πλαίσιο 2025-2028 με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως μετέδιδε τη Δευτέρα το Capital.gr.

Παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμα ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι πρωταγωνιστικό ρόλο για τις νέες μειώσεις φόρων θα παίξει η μείωση της φοροδιαφυγής.

“Αυξάνοντας τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα μπορούμε να αποποιούμαστε την είσπραξη κάποιων φόρων, δηλαδή να μειώνουμε το φορολογικό βάρος” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Μάλιστα εκτίμησε ότι μέχρι και το 2027, τα πρόσθετα έσοδα από φοροδιαφυγή θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα τόνισε ότι λόγω της αύξησης των εσόδων από τη φοροδιαφυγή κατέστη δυνατό να αυξήσουμε τις δαπάνες για το 2025 κατά 700 εκατ. ευρώ, εντάσσοντας στον προϋπολογισμό του επόμενου χρόνο το σύνολο των εξαγγελιών της ΔΕΘ. Για τα επόμενα χρόνια, δηλαδή το 2025 και το 2026, θα υπάρχει ένα ποσό ύψους 1 δισ. το οποίο θα μετακυλίεται και στη συνέχεια μέχρι και το 2028. 

Ο υπουργός τόνισε ότι οι μεγάλες δαπάνες για τα επόμενα χρόνια θα είναι αυτές για τις συντάξεις (περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο) και τους αμυντικούς εξοπλισμούς. Όπως εξήγησε το κονδύλι για τις δαπάνες δεν ενισχύεται λόγω των αυξήσεων, που πλέον θα δίνονται σε πάγια ετήσια βάση, αλλά λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των συνταξιούχων.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν κατά 850 εκατ. ευρώ το 2025 και στη συνέχεια 1,3 δισ. ευρώ για τα χρόνια από το 2026 μέχρι και το 2028. 

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 είπε ότι δεν υπάρχει οριστικό αποτέλεσμα σε ότι αφορά τα έσοδα από φοροδιαφυγή αλλά και την επισκόπηση των δαπανών που τρέχουν παράλληλα. “Υπάρχουν παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί και άλλες που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη” τόνισε αφήνοντας ανοιχτή μια επέκταση του πακέτου μέτρων που εξαγγέλθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ