Τρόποι για να αντιμετωπίσετε το “Gaslighting” στις σχέσεις σας

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε το "Gaslighting" στις σχέσεις σας

Αυτή η τεχνική χειραγώγησης είναι παθογένεια των σχέσεων, φιλικών, επαγγελματικών ή ερωτικών. 

Το Gaslighting είναι η σκόπιμη προσπάθεια κάποιου να χειραγωγήσει τον συνομιλητή του ώστε να αμφιβάλλει για τα συναισθήματά του, την αντίληψη των γεγονότων και την πραγματικότητα γενικότερα. Κάποιος που προσπαθεί να σας κάνει gaslighting θέλει συνήθως να σας μπερδέψει και να σας κάνει να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας, για να αυξήσει τις πιθανότητες να κάνετε αυτό που επιθυμεί.

Παρόλο που οι συναισθηματικά κακοποιητικοί σύντροφοι και τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούν συνήθως αυτήν την τακτική, το gaslighting μπορεί επίσης να συμβεί σε φιλικές σχέσεις ή τον χώρο εργασίας. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτο, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική σας υγεία, στην παραγωγικότητά σας και σε άλλες σχέσεις σας.

Πώς μπορείτε να το σταματήσετε;

1. Αρχικά, βεβαιωθείτε ότι είναι πράγματι Gaslighting αυτό που συμβαίνει

Το gaslighting δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστεί, επειδή συχνά ξεκινάει σε μικρές δόσεις και μπερδεύεται συχνά από άλλες συμπεριφορές. Κάποιος που εκφράζει διαφορετική γνώμη από τη δική σας, ακόμη και με αγενή ή επικριτικό τρόπο, δεν κάνει απαραίτητα gaslighting. Το πραγματικό gaslighting όμως είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο χειραγώγησης. Το άτομο που σας κάνει gaslighting θέλει γενικά να αμφιβάλλετε για τον εαυτό σας και να εξαρτάστε από την δική του εκδοχή για την πραγματικότητα.

2. Πάρτε λίγη απόσταση από την κατάσταση

Είναι κατανοητό ότι βιώνετε πολλά έντονα συναισθήματα όταν γίνεστε θύματα gaslighting. Από θυμό μέχρι απογοήτευση, ανησυχία, λύπη και φόβο. Αυτά τα συναισθήματα είναι όλα απολύτως έγκυρα, αλλά προσπαθήστε να μην τα αφήσετε να καθοδηγήσουν την άμεση αντίδρασή σας. Η ψυχραιμία μπορεί να σας βοηθήσει να χειριστείτε την κατάσταση πιο αποτελεσματικά.

3. Συλλέξτε αποδεικτικά στοιχεία

Η τεκμηρίωση των αλληλεπιδράσεών σας με κάποιον που προσπαθεί να θολώσει την κρίση σας μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε τι πραγματικά συμβαίνει. Κρατήστε αποδεικτικά στοιχεία, screenshot, μηνύματα, e-mail και οτιδήποτε άλλο έμπρακτο δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από κάποιον. Όταν κάποιος αρνείται ότι έλαβε χώρα μια συνομιλία ή γεγονός, μπορείτε να επιστρέψετε στα αποδεικτικά στοιχεία και να ελέγξετε μόνοι σας την αλήθεια.

4. Μιλήστε για τη συμπεριφορά

Το gaslighting λειτουργεί αποτελεσματικά γιατί μπερδεύει και κλονίζει την αυτοπεποίθησή σας. Εάν δείξετε ότι αυτή η συμπεριφορά δεν σας ενοχλεί, το άτομο που προσπαθεί να σας παραπλανήσει μπορεί να αποφασίσει ότι δεν αξίζει τον κόπο. Εκτός από τα ψέματα και τις λανθασμένες κατευθύνσεις, το gaslighting συχνά περιλαμβάνει κριτική και προσβολές. Το να μιλάτε γι’ αυτές τις συμπεριφορές ήρεμα και δυναμικά τους δείχνει ότι δεν τις αποδέχεστε. Οι gaslighters μπορεί ακόμη να προσπαθήσουν να συγκαλύψουν τις προσβολές με αστεία, κομπλιμέντα ή με τη δικαιολογία ότι προσπαθούν να βοηθήσουν. Το να τους ζητήσετε να εξηγήσουν το αστείο σαν να μην καταλαβαίνετε μπορεί να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτές οι στρατηγικές δεν θα λειτουργήσουν σε εσάς.

5. Παραμείνετε σίγουροι για την εκδοχή των γεγονότων σας

Ο καθένας θυμάται τα πράγματα λίγο διαφορετικά από το πώς συνέβησαν κατά καιρούς, και μπορεί να αναρωτιέστε, “Τι θα γινόταν αν συνέβη όπως τα είπαν;” Αλλά μην ενδώσετε στην παρόρμηση να αμφισβητήσετε τον εαυτό σας, αυτό είναι που θέλουν να πετύχουν, να αμφιβάλλετε για την πραγματικότητα.

6. Εστιάστε στην αυτοφροντίδα

Η φροντίδα των ψυχοσυναισθηματικών σας αναγκών πιθανότατα δεν θα κάνει τίποτα για την άμεση αντιμετώπιση του gaslighting, αλλά η καλή αυτοφροντίδα μπορεί να κάνει τη διαφορά βοηθώντας σας να ανακτήσετε δυνάμεις. Ένας gaslighter μπορεί να προσπαθήσει να σας κάνει να αισθανθείτε ότι δεν σας αξίζει η αυτοφροντίδα ή να χαρακτηρίσει τις πρακτικές σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να διατηρήσετε τις συνήθειες που σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα.

7. Προσπαθήστε να εμπλέξετε και άλλους

Μπορεί να ανησυχείτε ότι αν μιλήσετε σε άλλα άτομα για την κατάσταση αυτό θα οδηγήσει σε δράματα. Αλλά όταν ασχολείστε με το gaslighting, είναι σημαντικό να λαμβάνετε πληροφορίες και υποστήριξη από άτομα που εμπιστεύεστε. Η αναζήτηση πληροφοριών από διαφορετικούς ανθρώπους στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την πεποίθησή σας ότι δεν είστε μπερδεμένοι, “τρελοί” ή ότι χάνετε τη μνήμη σας.

8. Ζητήστε επαγγελματική υποστήριξη

Ο gaslighter μπορεί μερικές φορές να γίνει σοβαρά κακοποιητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε κάνει κάτι λάθος εσείς. Η συναισθηματική κακοποίηση είναι συχνά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή είναι πάντα ένα καλό πρώτο βήμα. 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ