Αύξηση 2% στις τιμές πετρελαίου μετά την ιρανική επίθεση – Προειδοποιήσεις αναλυτών

Αύξηση 2% στις τιμές πετρελαίου μετά την ιρανική επίθεση – Προειδοποιήσεις αναλυτών

Τα χειρότερα σενάρια φαίνεται να φοβούνται πλέον διεθνείς αναλυτές για τον αντίκτυπο που θα έχει η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή για τις αγορές και τις τιμές του πετρελαίου, μετά την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη 1 Οκτωβρίου, το Ισραήλ δέχτηκε μπαράζ περίπου 180 ιρανικών πυραύλων, που αν και οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν, ωστόσο αρκετοί διαπέρασαν την ισραηλινή αεράμυνα, δήλωσε στο NBC News ένας ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας.

Ο Ισραηλινός Στρατός αξιολογεί την κατάσταση και δεν γνωρίζει προς το παρόν τυχόν απώλειες, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Αυτή η επίθεση θα έχει συνέπειες», είπε ο Χάγκαρι.

Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε νωρίτερα στο NBC News ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ισραήλ και προειδοποίησε το Ιράν ότι μια επίθεση θα «έχει σοβαρές συνέπειες».

Ωστόσο, οι τιμές του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από 2% την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, καθώς οι έμποροι εκτίμησαν εάν μια πυραυλική επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα οδηγούσε σε περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν με ρυθμό δεν έχει παρατηρηθεί από τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς πριν από ένα χρόνο.

«Υπήρξε πολύς εφησυχασμός σχετικά με αυτόν τον πόλεμο», είπε στο «The Exchange» του CNBC η Χαλίμα Κρόφτ, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets. Μέχρι σήμερα οι έμποροι δεν πίστευαν σε μεγάλο βαθμό ότι θα υπήρχε διακοπή του εφοδιασμού με πετρέλαιο από τις υποβόσκουσες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, είπε.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ή τις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν ως απάντηση στην επίθεση, είπε ο Κροφτ. Το Ιράν παράγει σε υψηλό πέντε ετών πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, είπε.

Πρέπει να σκεφτούμε τα χειρότερα σενάρια

Οι αγορές ενέργειας ήταν σχετικά αισιόδοξες ενόψει των μηνών κλιμακούμενης βίας στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, έμποροι και αναλυτές λένε ότι αυτό θα αλλάξει μόνο εάν ένας ευρύτερος πόλεμος διαταράξει τις αποστολές ιρανικού πετρελαίου μέσω του Στενού του Ορμούζ, ένα βασικό σημείο ασφυξίας για τα δεξαμενόπλοια αργού που μεταφέρουν προμήθειες στην Κίνα και αλλού.

«Πρέπει να σκεφτούμε ένα σενάριο όπου οι ιρανικές προμήθειες πετρελαίου κινδυνεύουν», είπε ο Κροφτ.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή έχουν κλιμακωθεί δραματικά την περασμένη εβδομάδα, καθώς το Ισραήλ σφυροκόπησε την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή Χεζμπολάχ με αεροπορικές επιδρομές, σκοτώνοντας τον ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Το Ισραήλ έστειλε χερσαίες δυνάμεις στο νότιο Λίβανο την Τρίτη.

Διεθνείς αναλυτές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει φέτος ότι μια ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο θα μπορούσε να ραγίσει το ποτήρι και να οδηγήσει σε έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ιράν, αυξάνοντας τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού αργού.

Ο αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου θα εξαρτηθεί από το «εύρος και τη ζημιά» που θα προκληθεί από μια ιρανική επίθεση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει στην απάντηση του Ισραήλ, δήλωσε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της Rapidan Energy.

Ο ΜακΝάλι είπε ότι «το ασφάλιστρο κινδύνου αργού θα πρέπει γρήγορα να διαλυθεί» εάν επαναληφθούν οι «αποτυχημένες ανταλλαγές με το Ιράν και το Ισραήλ τον Απρίλιο».

Ο αναλυτής προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το Ισραήλ υιοθετεί όλο και περισσότερο μια προσέγγιση «τρία μάτια αντί οφθαλμού» στις επιθέσεις από περιφερειακούς εχθρούς.

«Εάν το Ιράν επιτεθεί και προκαλέσει ζημιά, τότε ο κλιμακωτός κύκλος αίματος θα μπορούσε να μεγαλώσει πιο γρήγορα για να διατηρήσει και ακόμη και να αυξήσει ένα ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου», είπε ο ΜακΝάλι.

«Ανήσυχοι» οι δείκτες

Ωστόσο, η προοπτική ενός διευρυμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή παρέσυρε τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες των ΗΠΑ την Τρίτη.

Οι μετοχές επέκτεινε την πρόωρη πτώση, ενώ οι νευρικοί επενδυτές τροφοδότησαν ένα ράλι σε ομόλογα και χρυσό.

Οι κινήσεις «κάλμαραν» αργότερα στη συνεδρίαση, όταν οι Ισραηλινοί πολίτες ενημερώθηκαν πως μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα καταφύγια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού σημείωσαν άνοδο έως και 5% κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πριν διαμορφωθούν κατά 2,4% υψηλότερα στα 69,83 δολάρια το βαρέλι, ακόμη χαμηλότερα από το επίπεδό τους πριν από μια εβδομάδα.

Αφού έγινε σαφές ότι η επίθεση στο Ισραήλ είχε τελειώσει χωρίς εκτεταμένες απώλειες, η αγορά στάθηκε στις πρώτες κινήσεις. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,9%, αφού υποχώρησε έως και 1,4%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average έκλεισε 0,4% χαμηλότερα—με τους δύο δείκτες να υποχωρούν από τα ρεκόρ της Δευτέρας. Ο Nasdaq Composite είχε τη χειρότερη επίδοση της ημέρας, σημειώνοντας πτώση 1,5%.

Ωστόσο, οι επενδυτές και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η αστάθεια μπορεί να επιστρέψει με έναν καρδιακό παλμό. «Οι στρατιωτικές συγκρούσεις μπορούν γρήγορα να κλιμακωθούν σε ένα σενάριο που προκαλεί δραματικές πωλήσεις στις αγορές, με ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός και τα ομόλογα να έχουν μεγάλες εισροές», δήλωσε ο Κουίνσι Κρόσμπι, επικεφαλής στρατηγικής στη LPL Financial.

Οι τρέχουσες τιμές του πετρελαίου και τα μέτρα αστάθειας των μετοχών υποδηλώνουν ότι οι έμποροι δεν περιμένουν ακόμη έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, πρόσθεσε ο Κρόσμπι. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία μειώνεται καθώς αυξάνονται οι τιμές των ομολόγων, διαμορφώθηκε στο 3,742%, από 3,798% τη Δευτέρα.

Οι κινήσεις της Τρίτης οδήγησαν τόσο τον S&P 500 όσο και τον Dow από τα ρεκόρ που σημείωσαν τη Δευτέρα, αφότου ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν σε «σταθερή κατάσταση». Την Τρίτη, ένας μετρητής της αμερικανικής μεταποίησης που παρακολουθήθηκε προσεκτικά παρέμεινε σχεδόν σταθερός τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα. Οι μετοχές της τεχνολογίας έσυραν τους κυριότερους δείκτες χαμηλότερα την Τρίτη. Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν 2,9% μετά από έκθεση αναλυτών της Barclays ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία έχει περικόψει τις παραγγελίες παραγωγής για τα τελευταία της τηλέφωνα.

Οι μετοχές της Chipmaker δέχτηκαν επίσης χτύπημα, με τις Nvidia, Micron και Intel να συγκαταλέγονται στις χειρότερες επιδόσεις του S&P 500.

Η Occidental Petroleum και η Marathon Oil ήταν από τις καλύτερες επιδόσεις της ημέρας, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου. Ο ενεργειακός τομέας S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,3%.

Με πληροφορίες από The Wall Street Journal, CNBC

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ