Αντιγριπικός εμβολιασμός: Αντιδρούν οι παθολόγοι στη διενέργειά του από φαρμακοποιούς

Γρίπη: Το προφίλ που αυξάνει την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος σημειώνει ότι υπάρχουν ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων που έγιναν από ανεκπαίδευτους επαγγελματίες

Την αντίδρασή τους για την εκτέλεση του αντιγριπικού εμβολιασμού από τους φαρμακοποιούς διατυπώνουν οι παθολόγοι. Η «κόντρα» γιατρών – φαρμακοποιών για τη διενέργεια εμβολίων από τους δεύτερους είναι διαχρονική και επανέρχεται εφέτος με αφορμή την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού.

«Στη προφύλαξη της δημόσιας υγείας έχουν διακριτό ρόλο όλοι οι επιστήμονες υγείας. Υπάρχουν όμως ποινικές και αστικές ευθύνες σε περιπτώσεις αρνητικής εξέλιξης παρεμβατικών πράξεων, όπως είναι οι εμβολιασμοί, που εκτελέστηκαν από επαγγελματίες, οι οποίοι ουδέποτε εκπαιδεύτηκαν για να τις πραγματοποιήσουν, αλλά και για να αντιμετωπίσουν ορθά τυχόν παρενέργειες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ).

Σύμφωνα με τους παθολόγους, σε έκτακτες συνθήκες, όπως είναι η πανδημία, παραβλέπονται πολλές από αυτές τις υποχρεωτικές διαδικασίες, επειδή προέχει η άμεση αντιμετώπιση στις επιβαρυντικές για την υγεία καταστάσεις.

«Σήμερα δεν υπάρχουν αυτές οι δραματικές για την υγεία συνθήκες και απορούμε για την σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση δίνοντας νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, την ευθύνη ιατρικών πράξεων. Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να εκτεθεί ενισχύοντας τα συντεχνιακά συμφέροντα των φαρμακοποιών, ας επεκτείνει το μέτρο της δυνατότητας εμβολιασμού στους βιολόγους, τους επισκέπτες υγείας, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές και όχι μόνο στους φαρμακοποιούς που τα εμπορεύονται», σημειώνει η Ένωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Επίμονος «πονοκέφαλος» η φαρμακευτική δαπάνη – Ποιο «αναλγητικό» υπόσχεται να εξομαλύνει την κατάσταση

«Ζούμε ήδη το χειρότερο σενάριο»: Τι λέει στο ygeiamou η Maria Neira, επικεφαλής του ΠΟΥ για την Κλιματική Αλλαγή

Παχυσαρκία: Γιατί οι γονείς δεν «βλέπουν» το αληθινό βάρος των παιδιών

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ