Δέκα ενδείξεις ότι ζείτε περισσότερο στο παρελθόν παρά στο τώρα

Δέκα ενδείξεις ότι ζείτε περισσότερο στο παρελθόν παρά στο τώρα

Συμπεριφορές που δείχνουν ότι μένετε το παρελθόν και ότι είναι καιρός να προχωρήσετε

Όλοι έχουμε αναμνήσεις που διαμορφώνουν αυτό που είμαστε, αλλά μερικές φορές το να κρατάμε το παρελθόν πολύ σφιχτά μπορεί να μας εμποδίσει να ζήσουμε πλήρως στο παρόν. Είτε επαναλαμβάνουμε παλιές τύψεις είτε κολλάμε σε προηγούμενες σχέσεις, το να μένουμε στο παρελθόν μπορεί να μας εμποδίσει να προχωρήσουμε μπροστά και να απολαύσουμε τη ζωή μας. Εδώ είναι 14 σημάδια ότι μπορεί να είστε πολύ συνδεδεμένοι με το παρελθόν και γιατί το να αφήσετε να φύγετε θα μπορούσε να ανοίξει έναν εντελώς νέο κόσμο για εσάς.

Συνεχίζετε να αναπαράγετε παλιές αναμνήσεις

Βρίσκεστε να παίζετε συνεχώς τις ίδιες στιγμές στο μυαλό σας ξανά και ξανά; Είτε πρόκειται για κάτι που πήγε στραβά είτε ακόμη και για μια χαρούμενη ανάμνηση που θα θέλατε να ξαναζήσετε, αν έχετε κολλήσει σε αυτόν τον νοητικό βρόχο, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ζείτε περισσότερο στο παρελθόν παρά στο παρόν. Αν και είναι δύσκολο, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι αυτές οι στιγμές έχουν φύγει. Ενώ ο προβληματισμός μπορεί να είναι υγιής, το να τα ξαναζείτε ξανά και ξανά σας εμποδίζει να ασχοληθείτε πλήρως με τη ζωή όπως είναι τώρα.

Συγκρίνετε τα πάντα με τις «παλιές καλές μέρες»

Εάν λέτε πάντα, «Τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα τότε», μπορεί να σημαίνει ότι εξιδανικεύετε το παρελθόν και δεν δίνετε μια δίκαιη εικόνα στο παρόν. Σίγουρα, το παρελθόν μπορεί να φαίνεται πιο ρόδινο, αλλά εκ των υστέρων όλα τελικά φαίνονται πιο όμορφα. Η ζωή προχωρά μπροστά και οι καλές μέρες δεν είναι όλες πίσω σας. Είναι σημαντικό να κοιτάμε μπροστά, όχι πίσω.

Δεν φαίνεται να αποχωρίζεστε από παλιές σχέσεις

Εξακολουθείτε να κρατάτε αυτό που θα μπορούσε να είναι με έναν πρώην ή σκέφτεστε συνεχώς μια φιλία που έχει ξεθωριάσει; Αν και είναι φυσικό να νιώθετε νοσταλγία, το να μένετε κολλημένοι σε αυτό που θα μπορούσε να σας εμποδίζει να φέρετε νέες, υγιείς συνδέσεις στη ζωή σας. Το να προχωρήσεις δεν σημαίνει να ξεχνάς εκείνες τις μέρες – σημαίνει να αφήνεις χώρο για καλύτερα πράγματα στο μέλλον.

Έχετε κολλήσει σε έναν κύκλο τύψεων

Αν πάντα μαντεύετε τις αποφάσεις του παρελθόντος και εύχεστε να μπορούσατε να επιστρέψετε και να αλλάξετε τα πράγματα, δεν δίνετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να αναπτυχθεί. Ο καθένας έχει πράγματα που θα ήθελε να είχε κάνει διαφορετικά, αλλά το να μένει κανείς συνεχώς σε αυτά τα «τι θα γινόταν αν» μπορεί να σας εμποδίσει να δείτε όλα τα σπουδαία πράγματα που βρίσκονται ακριβώς μπροστά σας.

Κρατάτε κακίες σαν να είναι αναμνηστικά

Εξακολουθείτε να είστε τρελοί για κάτι που συνέβη πριν από χρόνια; Εάν κρατάτε θυμό ή αγανάκτηση από παλιά, μάλλον ήρθε η ώρα να αφήσετε αυτή τη μνησικακία. Το να κουβαλάτε αυτά τα συναισθήματα μόνο σας βαραίνει και δεν αλλάζει το παρελθόν. Το να αφήνετε μια μνησικακία δεν σημαίνει να ξεχνάτε, σημαίνει να επιλέξετε να απελευθερωθείτε από την αρνητική ενέργεια.

Φοβάστε την αλλαγή

Η ιδέα της αλλαγής σας κάνει να νιώθετε άβολα ή ακόμα και να αγχώνεστε; Εάν κολλάτε σε παλιές συνήθειες, ρουτίνες ή τρόπους σκέψης επειδή νιώθετε ασφαλείς, μπορεί να κρατάτε πολύ σφιχτά το παρελθόν. Η αλλαγή είναι μέρος της ζωής και το να την αγκαλιάζετε είναι ο μόνος τρόπος για να αναπτυχθείτε. Το να αντιστέκεστε στην αλλαγή σημαίνει ότι έχετε κολλήσει σε μια ζώνη άνεσης που μάλλον δεν σας εξυπηρετεί πια.

Αποφεύγετε τις νέες εμπειρίες

Αποφεύγετε νέες εμπειρίες επειδή είναι διαφορετικές από αυτές που έχετε συνηθίσει; Είτε δοκιμάζετε ένα νέο χόμπι, συναντάτε νέους ανθρώπους ή ανατρέπετε τη ρουτίνα σας, η αποφυγή νέων πραγμάτων είναι ένα σαφές σημάδι ότι είστε προσκολλημένοι στο παρελθόν. Η ανάπτυξη συμβαίνει όταν μπαίνετε στο άγνωστο, γι’ αυτό αγκαλιάστε ό,τι νέο υπάρχει και δείτε πού σας οδηγεί.

Επιμένετε σε παλιά πράγματα που δεν χρειάζεστε

Εάν ο χώρος σας είναι γεμάτος με αντικείμενα που δεν χρειάζεστε πια, αλλά που σας θυμίζουν μια διαφορετική εποχή, ίσως είναι καιρός να αποφορτιστείτε. Το να κρατάτε αντικείμενα από το παρελθόν είναι χειρότερο από συναισθηματικές αποσκευές. Ενώ ορισμένα αναμνηστικά είναι ξεχωριστά, το να κρατάτε τα πάντα σημαίνει ότι πιθανότατα έχετε κολλήσει σε ένα προηγούμενο κεφάλαιο της ζωής σας.

Δεν μπορείτε να συγχωρήσετε τον εαυτό σας για παλιά λάθη

Εξακολουθείτε να καταδικάζεστε για λάθη που κάνατε πριν από χρόνια; Αν ναι, κρατάτε άδικα τον εαυτό σας πίσω. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά μέρος της ανάπτυξης είναι να μάθετε πώς να συγχωρείτε τον εαυτό σας και να το εννοείτε. Η επανάληψη παλαιών λαθών στο μυαλό σας μόνο σας κρατά παγιδευμένο σε έναν κύκλο ενοχής – αφήστε το να φύγει.

Εξακολουθείτε να βλέπετε τον εαυτό σας μέσα από αυτό που ήσουν

Κρατάτε μια παλιά εκδοχή του εαυτού σας, αρνείστε να αφήσετε τον εαυτό σας να αναπτυχθεί; Εάν εξακολουθείτε να βλέπετε τον εαυτό σας ως το άτομο που ήσασταν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, δεν επιτρέπετε στον εαυτό σας να εξελιχθεί. Είναι φυσιολογικό για εμάς να αλλάξουμε και η προσκόλληση στον προηγούμενο εαυτό σας σας εμποδίζει να γίνετε αυτό που θέλετε να είστε τώρα. 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ