Η ταινία – ντοκιμαντέρ “Οι Αζήτητοι” προβάλλεται στη Λάρισα

azititoi-1

Η ταινία παρουσιάζει μια τυχαία ανακάλυψη στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, όπου από το 1945 έως το 1975 εκατοντάδες φυματικοί ασθενείς πέθαναν, παρέμειναν αζήτητοι και θάφτηκαν ανώνυμα σε ομαδικούς τάφους.

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Εργαστήριο Διαταραχών Αναπνευστικού Συστήματος και η Εταιρεία Αναπνευστικών Διαταραχών και Βαρειάς Νόσου διοργανώνουν την προβολή της ταινίας «Οι Αζήτητοι», της διακεκριμένης σκηνοθέτριας Μαριάννας Οικονόμου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, στις 19:30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας. Η ταινία έχει κερδίσει το Βραβείο Κοινού στο 26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, καθώς και το Βραβείο Κοινού και Σεναρίου στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Ντοκιμαντέρ ΑΓΩΝ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η κα Βασιλική Πανάγου, αρχαιολόγος και συγγραφέας, και η κα Φωτεινή Μάλλη, πνευμονολόγος, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Διαταραχών Αναπνευστικού Συστήματος. Το συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης και η Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου κ. Χρύσα Βουλγαράκη.

Η ταινία

Η ταινία Οι Αζήτητοι φέρνει στο φως μια τραγική και άγνωστη πλευρά της ελληνικής ιστορίας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Η ταινία αποκαλύπτει μια τυχαία ανακάλυψη στο ιστορικό νοσοκομείο, όπου από το 1945 έως το 1975 εκατοντάδες φυματικοί ασθενείς πέθαναν, παρέμειναν αζήτητοι και θάφτηκαν ανώνυμα σε ομαδικούς τάφους.

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τα προσωπικά τους αντικείμενα που βρέθηκαν ξεχασμένα μέσα σε βαλίτσες, καθώς και μαρτυρίες των συγγενών τους, αναδεικνύοντας την ανθρώπινη διάσταση μιας άγνωστης πανδημίας που μάστιζε την Ελλάδα. Οι ιστορίες των νεκρών αυτών ασθενών, τα προσωπικά γράμματα και οι φωτογραφίες τους, ζωντανεύουν μέσα από αυτή την παραγωγή, αποκαλύπτοντας τις δυσκολίες, την ελπίδα και την αντοχή τους.

Η ιστορία αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και συνάφεια σήμερα, καθώς το Νοσοκομείο «Σωτηρία» βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το νοσοκομείο αποτέλεσε σύμβολο της μάχης ενάντια σε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση. Η τυχαία ανακάλυψη των προσωπικών αντικειμένων των φυματικών, λίγα χρόνια πριν την πανδημία, έφερε στο φως την ιστορία μιας προηγούμενης «σιωπηλής» πανδημίας, δημιουργώντας αναλογίες με την παρούσα κρίση.

– TRAILER: https://vimeo.com/915487633 και https://www.youtube.com/watch?v=eflWuM9KtA0

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ