Jonatan Vseviov: Η δημοκρατία σε κρίση

Jonatan Vseviov: Η δημοκρατία σε κρίση

“Πιστεύω πως η δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. Όχι λόγω κάποιου συγκεκριμένου πολιτικού ή κόμματος, αλλά των ριζικών αλλαγών που επηρεάζουν τις κοινωνίες μας” εκτίμησε ο  Jonatan Vseviov, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας από το βήμα του 12ου Athens Democracy Forum που πραγματοποιείται στην Αθήνα από 1 έως 3 Οκτωβρίου, από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους The New York Times. 

“Οι αλλαγές που βιώνουμε σήμερα μού θυμίζουν τον 19ο αιώνα οπότε συντελέστηκαν δύο βασικές μεταβολές, αφενός στον τρόπο που εργαζόμαστε (βιομηχανοποίηση, αστικοποίηση, δυτικοποίηση), αφετέρου στον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης άλλαξαν την επικοινωνία μας ως ατόμων και κοινωνιών. Οι αλλαγές αυτές ήταν αρκούντως ραγδαίες για να υπονομεύσουν τη νομιμότητα των τότε θεσμών” τόνισε ο ίδιος, καταλήγοντας στο σήμερα όπου, όπως είπε, βρισκόμαστε ενώπιον μετατοπίσεων όπως η κλιματική αλλαγή, η τεχνολογική αλλαγή, η έλευση του internet και της AI που επίσης έχουν αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε και τον τρόπο που επικοινωνούμε.

“Οι αναταράξεις που βιώνουμε στις δημοκρατίες σήμερα απηχούν αυτές που πρόκειται να βιώσουμε” προειδοποίησε ο κ. Vseviov.

Επικαλούμενος τους δύο παγκόσμιους πολέμους, ο ίδιος τόνισε πως η ιστορία προχωρά. Και αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία είπε πως κάποια στιγμή αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει. “Και τότε η Ουκρανία θα έχει αλλάξει θεμελιωδώς. Το ίδιο και η Ρωσία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυρίως, όμως, θα έχουν αλλάξει ριζικά οι de facto κανόνες της διεθνούς ζωής. Οι κανόνες αυτοί δεν καθορίζονται από τις κομψές ομιλίες των ηγετών ή τις δικές μας δεσμεύσεις. Καθορίζονται από τα αποτελέσματα που μπορούμε να επιτύχουμε”

“Εμείς, οι Ευρωπαίοι, θα πρέπει να προσέχουμε όταν παίζουμε με τα κουτιά της Πανδώρας. Θέλετε να επιστρέψουμε στην εποχή που οι μεγάλες δυνάμεις μοίραζαν μεταξύ τους τις ηπείρους; Θέλετε να επιστρέψουμε στην εποχή όταν κάποιοι εξαγόραζαν σταθερότητα ταΐζοντας τον επιτιθέμενο με την ελευθερία των άλλων; Εγγυώμαι πως αυτό θα είναι η καταστροφή όλων μας. Κάποια κουτιά της Πανδώρας καλύτερα να παραμένουν ανέγγιχτα” κατέληξε ο ίδιος. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ Εντάξει, το έχει πει σχεδόν καθαρά η Ολγα Γεροβασίλη ότι σκοπεύει να στηρίξει την…