Μέσα σε δύο λεπτά ο ουρανός γέμισε πυραύλους

Μέσα σε δύο λεπτά ο ουρανός γέμισε πυραύλους

Στο Τελ Αβίβ ο πρώτος συναγερμός, γύρω στις 19.30, αν και δεν πέρασε απαρατήρητος, δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία. Κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στους δρόμους, μέχρι που στα κινητά άρχισαν να χτυπούν ακατάπαυστα οι ειδοποιήσεις των εφαρμογών που κάθε ισραηλινός αλλά και ξένος κάτοικος της χώρας διαθέτει και έχει πάντα ενεργοποιημένες. Σε εκείνο το σημείο φάνηκε ότι αυτό που ερχόταν δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. Στον ορίζοντα προς τη Μεσόγειο φάνηκαν κάποιοι πύραυλοι οι οποίοι αναχαιτίστηκαν αμέσως από συστήματα αεράμυνας. Και μόλις στις 19.40 άρχισαν να ηχούν ξανά οι σειρήνες, μέσα σε ένα – δυο λεπτά ο ουρανός γέμισε με πυραύλους και ακούσαμε τις πρώτες εκρήξεις πάνω από το Τελ Αβίβ. Εδώ, στο Νότιο Τελ Αβίβ, το οποίο τέθηκε περισσότερο στο στόχαστρο των ιρανικών πυραύλων, αυτή τη φορά ακούστηκαν εκρήξεις από προσκρούσεις οι οποίες, όπως διαφάνηκε αργότερα, ήταν εκτός της πόλης.

Ηταν σε κάθε στιγμή φανερό ότι αυτή η επίθεση δεν έμοιαζε με την προηγούμενη του Ιράν, κανείς δεν ήξερε βέβαια τη διαφορά πέρα από την πυκνότητα, μέχρι που έγινε κατανοητό ότι επρόκειτο για βαλλιστικούς πυραύλους και όχι πυραύλους κρουζ όπως την προηγούμενη φορά. Οι εκρήξεις που ακούστηκαν και λόγω της εγγύτητας των προσκρούσεων και των ανακοπών ήταν πολύ έντονες και από εκεί που βρισκόμουν πριν πάω στο καταφύγιο είδα πως οι δρόμοι άδειασαν μέσα σε ελάχιστη ώρα. Επειτα από μια μικρή διακοπή ξανάρχισαν να εμφανίζονται πύραυλοι στον ουρανό του Τελ Αβίβ.

Αν και ήταν πρωτοφανής η επίθεση, κατά την πάγια ισραηλινή πρακτική, μόλις τελείωσε ο συναγερμός, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, μουδιασμένα στην αρχή λόγω της προειδοποίησης για επικείμενο δεύτερο χτύπημα με drones, μέχρι που δόθηκε από τον ισραηλινό στρατό και την πολιτική προστασία η πληροφορία ότι ο συναγερμός τελείωσε. Εκεί τα πάντα επέστρεψαν σχεδόν σε μια κανονικότητα, υπήρχαν όμως αρκετά εστιατόρια και άλλοι χώροι εστίασης οι οποίοι επέλεξαν να κλείσουν, θεωρώντας ότι ούτως ή άλλως η κίνηση ύστερα από αυτό το χτύπημα δεν θα εξελισσόταν καλά. Οσο κι αν ακούγεται παράξενο, σε προηγούμενες επιθέσεις οι χώροι αυτοί ξανάνοιξαν όλοι αμέσως μετά. Είναι φανερό πως η διαφορά αυτή προσέχτηκε, αν και ο κόσμος στο Ισραήλ είναι εξοικειωμένος με αυτές τις καταστάσεις. Επίσης αυτό που σίγουρα διαφέρει είναι πως την προηγούμενη φορά η προσπάθεια του Ιράν να πλήξει το Ισραήλ ήταν ξεκάθαρα μία και είχε προδιαγεγραμμένο τέλος, ενώ τώρα ενδέχεται να είναι η απαρχή μιας ευρύτερης σύρραξης, την ώρα μάλιστα που, καθώς εκδηλωνόταν η επίθεση, τα ΜΜΕ μετέδιδαν ότι εδώ στο Τελ Αβίβ υπήρξε τρομοκρατική επίθεση με τρεις νεκρούς.

Ολα αυτά συνθέτουν μια πιο ανησυχητική εικόνα για τις επόμενες ημέρες, εν μέσω μάλιστα και της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, η οποία αρχίζει σήμερα, Τετάρτη. Ο κόσμος σίγουρα είναι και θα παραμείνει σε επιφυλακή ακόμα και εάν δεν υπάρξει συνέχεια, άμεσα τουλάχιστον. Την ώρα που έμπαιναν οι τελευταίες γραμμές σ’ αυτό το κείμενο, το Τελ Αβίβ και ολόκληρο το Ισραήλ ετοιμάζονταν για μια μεγάλη νύχτα. Είτε αυτή θα ερχόταν είτε όχι.

Ο Κωστής Κωνσταντίνου είναι απεσταλμένος του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ