Οι έξι λίγο πριν τον α’ γύρο- Στρατηγικές και αντεγκλήσεις

Τα συνθήματα του '80 του Χάρη Δούκα και το μεταρρυθμιστικό στίγμα της Άννας...

Της Νίκης Ζορμπά

Πέντε ημέρες έμειναν για τους έξι διεκδικητές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να φέρουν όσο το  δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους (τους) στην κάλπη της Κυριακής και να λάβουν το εισιτήριο για τον δεύτερο και καθοριστικό γύρο που θα κρίνει τον νέο αρχηγό. 

Πραγματοποιούν περιοδείες ανά την Επικράτεια, ανεβάζοντας ταχύτητα, στροφές αλλά και τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ τους, πάντα ( ή σχεδόν) αποφεύγοντας τις ονομαστικές προσωπικές αντεγκλήσεις, περιοριζόμενοι σε “φωτογραφικά” καρφιά , όπως αυτό του Νίκου Ανδρουλάκη για “πρίγκηπες” και “φευγάτους” που αναγνώστηκε ( από τον ανθυπόψηφιό του Π. Γερουλάνο) κυρίως, σαν αιχμή για τον ίδιο. 

Οι δημοσκοπήσεις που καταπιάνονται με τα φαβορί της εκλογικής κούρσας ενόψει του β΄ γύρου, έχουν από τη φύση τους μεγάλη επισφάλεια αφενός γιατί το δείγμα από τη δεξαμενή των ερωτώμενων είναι πολύ μικρό και παραμένει άγνωστο ποιος ψηφοφόρος και από  ποιον ιδεολογικό χώρο θα προσέλθει τελικά στην κάλπη της Κυριακής και αφετέρου γιατί στο ( πολύ ) πρόσφατο παρελθόν, οι εκτιμήσεις και οι δημοσκοπικές προβλέψεις έπεσαν… δραματικά έξω. 

Παρόλα αυτά, και οι έξι, δεν παραγνωρίζουν τη χρησιμότητα του εργαλείου και προσαρμόζουν στρατηγικές και επιθέσεις ανάλογα και με τα ευρήματά τους. 

Ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για παράδειγμα, μέχρι πρότινος, είχε στο στόχαστρό του Χάρη Δούκα, Δήμαρχο Αθηναίων , ως τον επικρατέστερο να προκριθεί μαζί του στον β΄ γύρο. Πρόσθεσε στο “οπλοστάσιό” του καρφιά και για τον Παύλο Γερουλάνο , μιλώντας για “πρίγκιπες, βαρόνους, αλαζόνες αλλά και φευγάτους από το Κίνημα”. 

Δεν άφησε την αιχμή αναπάντητη ο κ. Γερουλάνος αποδίδοντάς τη εν πολλοίς στο ότι : “Χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με εμένα. στον δεύτερο γύρο και ότι αν περάσω η θέση του θα είναι δύσκολη. Ξέρει ότι είμαι ο μόνος που μπορώ να τον κερδίσω, γι’ αυτό μου επιτίθεται”. 

Ο Χάρης Δούκας, εκπροσωπώντας απερίφραστα την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία την επόμενη ημέρα μιας κεντροαριστερής νικηφόρας παράταξης στα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων ( και της νίκης που κατάφερε με τη στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ), απάντησε στον Ν. Ανδρουλάκη ότι: “Κανένας  δεν είναι ούτε τυχοδιώκτης, ούτε φευγάτος, ούτε αλαζόνας, ούτε αριβίστας, ούτε πρίγκιπας, ούτε σουλτάνος”, προτάσσοντας την ενότητα : ” Πρέπει την επόμενη ημέρα να είμαστε όλοι μαζί”. 

Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι σταθερή στο πρόταγμα της υποψηφιότητάς της: Κυβερνών ΠΑΣΟΚ που να επιστρέψει στην διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς “δεκανίκια” ( συνεργασίες αριστερά-δεξιά), με αυτόνομη πορεία και πρωθυπουργίσιμη ηγεσία. 

“Μπορώ να οδηγήσω το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη θέση”. Αυτό ήταν εξαρχής το ατού της και δεν αφίσταται της πλατφόρμας της. 

Σταθερός “στόχος” για την Νάντια Γιαννακοπούλου είναι ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ( διαφάνηκε και στο μεταξύ τους debate): “Τι διαφορετικό θα κάνει ο κ. Ανδρουλάκης αν επανεκλεγεί; Θα δει το “φως το αληθινό; Γιατί ξαφνικά θα γίνει καταλληλότερος;”, διερωτήθηκε, δεσμευόμενη πάντως παγίως, πως η ίδια θα παραμείνει στο Κίνημα ανεξαρτήτως νέας ηγεσίας, ομνύοντας στην ενότητα την επόμενη ημέρα. 

Και ο Μιχάλης Κατρίνης “πιάστηκε” από την αιχμή του Νίκου Ανδρουλάκη περί πριγκηπών: “Εμένα δεν με κρατάει κανείς. Ποτέ δεν ήμουν ο εκλεκτός εξωθεσμικών κέντρων, συστημάτων και μηχανισμών. Δεν είμαι πρίγκιπας ούτε εκλεκτός μεγάλων οικονομικών συμφερόντων” δήλωσε καλώντας τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να προσέλθουν στην κάλπη και να ανατρέψουν τα σχέδια όσων θέλουν  το κόμμα να είναι “ελεγχόμενο”. 

Τα ντεσιμπέλ ανεβαίνουν και αναμένονται και νέες αντεγκλήσεις μεταξύ των έξι στο “σπριντ” έως την προσεχή Κυριακή.

 

 

 

 

 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Μπροστά

Χθες ανακοίνωσε κι ο Νικόλας Φαραντούρης την υποψηφιότητά του για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην αναμέτρηση…