Όλα όσα πρέπει να σκεφτείς πριν κάνεις σχέση με κάποιον συνεργάτη σου

Όλα όσα πρέπει να σκεφτείς πριν κάνεις σχέση με κάποιον συνεργάτη σου

Τα ρίσκα που παίρνεις και πώς μπορείς να αποφύγεις τα αρνητικά αποτελέσματα. 

Δεν επιλέγουμε πάντα ποιον ερωτευόμαστε. Εφόσον η δουλειά είναι ένα βασικό περιβάλλον της καθημερινότητά μας μοιάζει λογικό ότι μπορεί να προκύψει και εκεί κάποιο αίσθημα. Έρευνες δείχνουν ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων έχει υποκύψει κάποια στιγμή στη ζωή του στο work romance. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που το αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Ιδού λοιπόν το μεγάλο ερώτημα. Μπορεί να επιβιώσει υπό όρους ένα ερωτικό πάθος από τη δουλειά ή πρέπει να καταπνίγεται όσο είναι νωρίς.

Αναμφισβήτητα υπάρχουν κίνδυνοι ειδικά αν το φλερτ συμβαίνει ανάμεσα σε διαφορετικές ιεραρχικές βαθμίδες. Ποιοι είναι αυτοί;

1. Ισχυρισμοί σεξουαλικής παρενόχλησης

Οι ισχυρισμοί για σεξουαλική παρενόχληση προκύπτουν συχνά σε σχέσεις μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων, αλλά ισχυρισμοί μπορεί επίσης να προκύψουν μεταξύ συναδέλφων όταν η στοργή ενός εργαζομένου δεν ανταποκρίνεται ή μια σχέση χαλάει. Οι εργαζόμενοι μπορεί να ισχυριστούν ότι στοχοποιήθηκαν και ότι τους φέρθηκαν άσχημα μετά τον τερματισμό μιας σχέσης ή την απόρριψη, ειδικά εάν αυτός ο υπάλληλος απολυθεί αργότερα ή λάβει προαγωγή. 

2. Αντίποινα

Η ρομαντική σχέση κάποιου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από συναδέλφους με εκδικητική συμπεριφορά που θέλουν να κερδίσουν κάτι. Ειδικά αν η σχέση αφορά συναδέλφους μπορεί αυτή να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο ανάμεσα για τους εργαζομένους που απαρτίζουν τη σχέση. Οποιοδήποτε σφάλμα μπορεί να αποδίδεται στη σχέση τους και τελικώς να επηρεάσει τη δουλειά τους. 

3. Μεροληπτική στάση 

Ιδιαίτερα οι σχέσεις μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρισμούς σεξουαλικής “ευνοιοκρατίας”. Οι συμμετέχοντες σε μια ρομαντική σχέση μπορεί να πιστεύουν ότι τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης λόγω της σχέσης τους και ότι η ρομαντική εμπλοκή είναι προϋπόθεση για την παραμονή τους στη δουλειά. Άλλοι υπάλληλοι μπορεί να αισθάνονται επίσης ότι ο κάποιος συνάδελφός του έχει αθέμιτα επαγγελματικά πλεονεκτήματα λόγω της σχέσης του.

4. Βία στο χώρο εργασίας

Σε ακραίες περιπτώσεις, οι κλονισμένες σχέσεις ή η αγάπη χωρίς ανταπόκριση μπορούν να οδηγήσουν σε βία στο χώρο εργασίας. Εκτός από το ανθρώπινο κόστος ενός τέτοιου περιστατικού, ένας εργοδότης μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος όταν δεν μπορεί να εντοπίσει ή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον κίνδυνο βίας.

5. Άβολη ατμόσφαιρα μεταξύ των συναδέλφων – Αντιεπαγγελματική στάση

Δεν έχουν μάθει όλοι οι άνθρωποι να είναι διακριτικοί στην προσωπική τους ζωή. Όσο και αν παραμερίζονται οι εκδηλώσεις στοργής μεταξύ του ζευγαριού που βρίσκεται στον ίδιο χώρο εργασίας κάτι κάποια στιγμή θα φανερωθεί. Οι δημόσιες εκδηλώσεις στοργής δημιουργούν μια άβολη ατμόσφαιρα για τους συναδέλφους και πιθανούς ισχυρισμούς για άσχημο περιβάλλον εργασίας από τρίτα μέρη. Σε επιχειρήσεις που έρχονται σε άμεση επαφή με πελάτες η άβολη ατμόσφαιρα μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

6. Δυσάρεστο περιβάλλον εργασίας

Ακόμα και αν μια σχέση στον επαγγελματικό τομέα δεν λήξει με αρνητικούς όρους το γεγονός ότι θα απαιτείται η καθημερινή επαφή στο εργασιακό πλαίσιο είναι μεγάλο πρόβλημα. Αρχικά, δεν βοηθάει τα δύο μέλη να ξεπεράσουν το χωρισμό και επιπλέον δημιουργείται μια διάχυτη αρνητική ατμόσφαιρα που είναι ψυχοφθόρα για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα της ημέρας. 

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τις παγίδες;

1. Απόφυγε τις σχέσεις με άτομα διαφορετικής ιεραρχίας

Οι σχέσεις προϊσταμένου και υφισταμένου είναι oι πιο επικίνδυνες για να πυροδοτήσουν ισχυρισμούς σεξουαλικής παρενόχλησης. Ταυτόχρονα, αυτές οι σχέσεις είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν διαχειρίσιμες (ειδικά αν υπάρχει απαγόρευση από την εταιρεία) σε σχέση με ένα φλερτ στο πλαίσιο του εργατικού δυναμικού. 

2. Δημιούργησε συμβόλαιο

Ένα συμβόλαιο “αγάπης” είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο υπαλλήλων όπου δηλώνουν ότι η σχέση τους είναι συναινετική και δεν βασίζεται σε σεξουαλική παρενόχληση. Εκτός αυτού κάνε και ένα άτυπο συμβόλαιο με τον σύντροφό σου αναφορικά με την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης λήξης του ειδυλλίου.

3. Εκπαιδεύσου σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και μάθε τους αρμόδιους φορείς

Τα προγράμματα εκπαίδευσης σεξουαλικής παρενόχλησης μπορούν να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόβλεψης ανεπιθύμητων συμπεριφορών. 

4. Κράτα τη σχέση σου μόνο επαγγελματική στον επαγγελματικό τομέα

Αν χρειαστεί αποκάλεσε τον με το επίθετο και στον πληθυντικό! Προσπάθησε να διατηρείς όσο το δυνατόν τυπική και ουδέτερη στάση με τον σύντροφό σου στο περιβάλλον της δουλειάς για να μην δίνεις δικαιώματα κατηγοριών και στους συναδέλφους σου. Αντιμετώπισέ τον ακριβώς όπως οποιονδήποτε άλλον από τους άλλους συνεργάτες σου. 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ