Στο χείλος της αβύσσου

Στο χείλος της αβύσσου

Στο χείλος της αβύσσου βρίσκεται ολόκληρη η Μέση Ανατολή μετά τη μαζική επίθεση με περίπου 200 πυραύλους που πραγματοποίησε χθες το βράδυ, σε δύο κύματα, το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ως απάντηση στην ισραηλινή εκστρατεία κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο – ή μάλλον, όπως ανακοίνωσαν οι ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης, ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, και του αναπληρωτή διοικητή του ιρανικού σώματος Αμπάς Νιλφορουσάν στη Βηρυτό την περασμένη Παρασκευή, καθώς και τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη τον περασμένο Ιούλιο. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει εκ των προτέρων την Τεχεράνη με «σοβαρές συνέπειες»: το Ιράν «θα πληρώσει βαρύ τίμημα», διαβεβαίωσε ισραηλινός αξιωματούχος ενώ ηχούσαν ακόμα σειρήνες και εκρήξεις στη χώρα. Εάν το Ισραήλ απαντήσει, απείλησαν με τη σειρά τους οι Φρουροί της Επανάστασης, η απάντηση της Τεχεράνης θα είναι «πιο συντριπτική και καταστροφική». Στο μεταξύ, εντείνεται το κύμα εξόδου αμάχων από τον Λίβανο, όπου επίλεκτες μονάδες του Ισραήλ πραγματοποιούν από προχθές το βράδυ περιορισμένες χερσαίες επιδρομές, καθώς πολλές χώρες ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα για την απομάκρυνση πολιτών τους. Και μέσα σε όλο αυτό το χάος δύο ένοπλοι – Παλαιστίνιοι από τη Χεβρώνα, σύμφωνα με πληροφορίες – σκότωσαν χθες με όπλα και μαχαίρια τουλάχιστον έξι ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους εννέα στο Τελ Αβίβ πριν εξουδετερωθούν.

Προαναγγελθείσα επίθεση

Η ιρανική πυραυλική επίθεση είχε προαναγγελθεί. Υψηλόβαθμος ιρανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η Τεχεράνη είχε ενημερώσει προκαταβολικά τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ «μέσω διπλωματικών διαύλων». Η Ουάσιγκτον το διέψευσε, από νωρίς το απόγευμα πάντως ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είχε προειδοποιήσει πως «επέκειτο» στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν, ενώ ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είχε συνομιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν προκειμένου να συντονίσουν από κοινού την άμυνα του Ισραήλ. Η ιστοσελίδα Axios ανέφερε ότι η ιρανική επίθεση πιθανώς να γινόταν με βαλλιστικούς πυραύλους, που θα έφταναν στο Ισραήλ μέσα σε 12 λεπτά, και όχι με drones ή πυραύλους κρουζ, όπως είχε γίνει τον Απρίλιο – με τη βοήθεια των προηγμένων συστημάτων αεράμυνάς του καθώς και δυτικών του συμμάχων όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιορδανία, το Ισραήλ είχε καταφέρει τότε να αναχαιτίσει το 99% των βλημάτων.

Αυτή τη φορά, το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε δύο κύματα – σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η επίθεση ήταν σχεδόν «διπλάσια σε έκταση» από εκείνη του Απριλίου. Για περίπου 75 λεπτά επικρατούσαν απόλυτη σύγχυση και πανικός, στη συνέχεια ωστόσο ισραηλινός αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν. Σύμφωνα με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, αμερικανικά αντιτορπιλικά κατέρριψαν αρκετούς πυραύλους. «Υπήρξε κάποιος αντίκτυπος στο Κεντρικό και το Νότιο Ισραήλ», αναγνώρισε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού: σύμφωνα με τις πηγές της «Haaretz», ένας κάτοικος της Γάζας σκοτώθηκε στην Ιεριχώ της Δυτικής Οχθης από θραύσμα πυραύλου και δύο κάτοικοι του Τελ Αβίβ τραυματίστηκαν ελαφριά, ενώ άλλοι πολίτες τραυματίστηκαν κατευθυνόμενοι προς τα καταφύγια. Η Τεχεράνη, βέβαια, υποστήριξε πως το 80% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν εναντίον του Ισραήλ έπληξε τους στόχους τους, όπως και ότι χρησιμοποίησε πρώτη φορά υπερηχητικούς πυραύλους Φατάχ· από την πλευρά της, η Χαμάς έστειλε στο Ιράν, τον σπόνσορά της, συγχαρητήρια, ενώ στα νότια προάστια της Βηρυτού, ένα προπύργιο της Χεζμπολάχ που έχει βομβαρδιστεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες από το Ισραήλ, «γιόρτασαν» την επίθεση εναντίον του Ισραήλ με πυροβολισμούς στον αέρα – τρεις ακόμα επιβεβαιώσεις πως έπεται περαιτέρω κλιμάκωση.

Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας

Αργά χθες, ανακοινώθηκε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνέλθει σήμερα προκειμένου να συζητήσει την ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ. Νωρίτερα, η ισραηλινή αεροπορία είχε πλήξει κτίρια στα περίχωρα της Βηρυτού: όπως ανακοινώθηκε, σκοτώθηκαν δύο ακόμα στελέχη της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους και ο υπεύθυνος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν. Χθες αλλά και στη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, ειδικές μονάδες του ισραηλινού στρατού πραγματοποιούσαν επιχειρήσεις εντοπισμού και καταστροφής του υπόγειου δικτύου της Χεζμπολάχ σε μικρή απόσταση από τα σύνορα μέσα στο έδαφος του Λιβάνου, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο λιβανέζικος στρατός υποχώρησε κάποια χιλιόμετρα, χωρίς να γίνουν συγκρούσεις. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι στις σήραγγες της Χεζμπολάχ βρέθηκαν κρύπτες όπλων και σχέδια εισβολής της οργάνωσης στο Βόρειο Ισραήλ, με επιθέσεις παρόμοιες με εκείνες που έκανε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Νότιο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι καλεί άλλες τέσσερις εφεδρικές ταξιαρχίες για επιχειρησιακές αποστολές στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, απ’ όπου φεύγουν κατά χιλιάδες οι κάτοικοι, προσπαθώντας να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο.

«Επιχείρηση Νέα Τάξη»

Οπως γράφει η «Repubblica», δεν είναι τυχαίο ότι οι ισραηλινοί αξιωματικοί ονόμασαν την επιχείρηση εξόντωσης του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, «Επιχείρηση Νέα Τάξη». «Οι ηγέτες του Ισραήλ πιστεύουν ότι έχουν τώρα μια μοναδική ευκαιρία να αναδιαμορφώσουν τη Μέση Ανατολή, μια ευκαιρία που ξεπερνά κατά πολύ τη διάλυση της Χαμάς και της Χεζμπολάχ». Αλλωστε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι ο απώτερος στόχος του είναι να υπονομεύσει την εξουσία του θεοκρατικού καθεστώτος στην Τεχεράνη. Η αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ δεν πολεμά απλώς την Τεχεράνη με επιθέσεις στους συμμάχους και τους πληρεξούσιούς της – όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη -, αλλά δείχνει την υπεροχή του τόσο σε επίπεδο τεχνολογίας όσο και σε επίπεδο κατασκοπείας στο ιρανικό έδαφος. Για την ηγεσία της Τεχεράνης, όλο αυτό αποτελεί μια βασανιστική πρόκληση. Το Ιράν προβάλλει ισχύ σε όλη την περιοχή με το να αυτοχαρακτηρίζεται ως μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη και βρέθηκε στριμωγμένο στη γωνία, αναγκασμένο να απαντήσει έμπρακτα έπειτα από τόσες απειλές που είχε εκτοξεύσει. Ομως η ισραηλινή απάντηση στο ιρανικό χτύπημα θα είναι σαρωτική. Και ίσως τότε δικαιωθεί το όνομα της επιχείρησης εναντίον του Νασράλα, «Νέα Τάξη».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ