«Στο τραπέζι και η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις» – Εφιαλτικά σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ

«Στο τραπέζι και η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις» – Εφιαλτικά σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ

Στο χείλος της αβύσσου η Μέση Ανατολή με το Ισραήλ να φαίνεται αποφασισμένο να εξαπολύσει «σημαντικά αντίποινα» στο Ιράν μετά την επίθεση της Τεχεράνης με 200 βαλλιστικούς πυραύλους το βράδυ της Τρίτης.

Όλα τα σενάρια φαίνεται πως είναι στο τραπέζι σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με το Axios το οποίο επικαλείται ισραηλινούς αξιωματούχους σύντομα θα ξεκινήσουν «σημαντικά αντίποινα» από το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, με στόχους που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία, τα συστήματα αεράμυνας και άλλες στρατηγικές τοποθεσίες σε όλο τη χώρα.

Στα σενάρια που εξετάζουν οι Ισραηλινοί περιλαμβάνονται και δολοφονικά χτυπήματα εναντίον σημαντικών ιρανικών προσωπικοτήτων ακόμα και του ηγέτη της χώρας Αλί Χαμενεΐ.

Μάλιστα οι ίδιοι προειδοποιούν ότι εάν το Ιράν αποφασίσει να απαντήσει στο χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ, τότε όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Ισραήλ και Ιράν εκτοξεύουν απειλές

Η Τεχεράνη διαμηνύει από την πλευρά της ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί ισραηλινή επίθεση Ο ΥΠΕΞ της χώρας δήλωσε ότι η χθεσινή επίθεση ήταν η προαναγγελθείσα απάντηση της Τεχεράνης στις δολοφονίες Χανίγια και Νασράλα, και σημείωσε με νόημα ότι το «μακρύ χέρι του Ιράν μπορεί να φτάσει παντού».

Πρόκειται για φράση που έχει χρησιμοποιήσει κατά κόρον ο Νετανιάχου την τελευταία εβδομάδα σε απειλές του κατά του Ιράν.

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που ορίσαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα»

Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε χονδρικά έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του.

Στο πλευρό του Ισραήλ η Δύση

Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στη χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιαμερικανικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν κάπου δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ