Tesla: Κυνηγάει υπαλλήλους που δηλώνουν ασθενείς –

Tesla

Οι σχέσεις της Tesla με τους εργαζόμενους δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο της εταιρείας. Ιδίως στην Ευρώπη που οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν περισσοτέρων κεκτημένων δικαιωμάτων από ό,τι στις αναπτυσσόμενες χώρες η  Tesla έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τους υπαλλήλους της.

Τα πράγματα πήραν τροπή προς το χειρότερο στο εργοστάσιο Grünheide της Tesla στη Γερμανία, καθώς στελέχη της εταιρείας επισκέπτονται τα σπίτια των εργαζομένων σε αναρρωτική άδεια. Και δεν το κάνουν από… ανθρώπινο ενδιαφέρον.

Tesla: Περίπου 500.000 δέντρα κόπηκαν για να φτιαχτεί η giga μονάδα στη Γερμανία

Ο διευθυντής του Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο έστειλε διευθυντές να ελέγξουν περίπου 30 υπαλλήλους που είχαν δηλώσει ασθένεια, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Handelsblatt. Σύμφωνα με ηχογράφηση από εσωτερική συνάντηση, αυτές οι επισκέψεις όντως πραγματοποιήθηκαν. Tesla

Tesla εναντίον εργασιακών δικαιωμάτων

Οι εργαζόμενοι δεν το πήραν… καλά. Κάποιοι είχαν την πρόθεση να καλέσουν την αστυνομία ή έκλεισαν την πόρτα στους προϊσταμένους τους.

Αλλά, ο διευθυντής παραγωγής του εργοστασίου της Grünheide, Αντρέ Τίριγκ, στήριξε ακραιφνώς την απόφαση της εταιρείας να ελέγξει με αυτόν τον τρόπο ασθενείς εργάτες. Υποστήριξε ότι η ευρεία χρήση των αδειών ασθενείας είναι αποτέλεσμα των εργαζομένων που εκμεταλλεύονται την πολιτική της Γερμανίας που χορηγεί στους υπαλλήλους πλήρεις αποδοχές για έξι εβδομάδες άδειας. Περίπου 5% περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν αναρρωτική άδεια την Παρασκευή και σε νυκτερινές βάρδιες σε σύγκριση με άλλες εργάσιμες ημέρες, είπε, επικαλούμενος αναλύσεις της εταιρείας.

«Αυτό δεν αποτελεί ένδειξη κακών συνθηκών εργασίας, καθώς οι συνθήκες εργασίας είναι ίδιες όλες τις εργάσιμες ημέρες και σε όλες τις βάρδιες», είπε ο Τίριγκ στον Guardian. «Υποδηλώνει ότι το γερμανικό κοινωνικό σύστημα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης σε κάποιον βαθμό», ερμήνευσε από την πλευρά του τα πράγματα.

Ο Τίριγκ πρόσθεσε ότι η επίσκεψη σε εργαζόμενους ενώ βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ήταν κοινή πρακτική και απλώς μια «επίκληση της εργασιακής ηθικής των εργαζομένων». TeslaTesla

Παράπονα συνδικαλιστών

Των ελέγων έχουν προηγηθεί, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, αναφορές για ανεξέλεγκτες απουσίες από το εργοστάσιο. Η Handelsblatt έγραψε ότι οι αναρρωτικές άδειες στο γερμανικό εργοστάσιο της Tesla αυξήθηκαν κατά 17% τον Αύγουστο, τριπλάσια από τον μέσο όρο στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Το γεγονός τράβηξε ακόμη και την προσοχή του CEO της Tesla, Ίλον Μασκ, ο οποίος έγραψε στο X ότι σχεδιάζει να διερευνήσει το θέμα.

Ο Ντερκ Σούλτσε, περιφερειακός διευθυντής της IG Metall, του γερμανικού συνδικάτου που εκπροσωπεί ένα μέρος των 12.000 εργαζομένων του εργοστασίου, είπε ότι οι σκληρές συνθήκες εργασίας και οι πολλές ώρες έχουν απαιτήσει υψηλότερα ποσοστά αναρρωτικών αδειών. Η Tesla θα πρέπει να κάνει αλλαγές στην εργασιακή της κουλτούρα, αν θέλει να δει μείωση των αναρρωτικών αδειών των εργαζομένων, τόνισε.

Εργαζόμενοι από όλα σχεδόν τα τμήματα του εργοστασίου ανέφεραν εξαιρετικά υψηλό φόρτο εργασίας», είπε στον Guardian. «Όταν υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, οι άρρωστοι εργαζόμενοι υφίστανται πίεση και όσοι παραμένουν υγιείς επιβαρύνονται υπερβολικά με επιπλέον εργασία».

Τον περασμένο Οκτώβριο, γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μεγάλο αριθμό εργατικών ατυχημάτων στο εργοστάσιο, όπως εγκαύματα και ακρωτηριασμούς, που ανάγκασαν τους εργαζόμενους να πάρουν τουλάχιστον τρεις ημέρες αναρρωτική άδεια. Η Tesla υποστήριξε ότι οι εργαζόμενοι έλαβαν προστατευτική ενδυμασία και εκπαίδευση για την ασφάλειά τους.

Προβλήματα σε Γερμανία και ΗΠΑ

Το γερμανικό gigafactory, το οποίο άνοιξε το 2022 ως η πρώτη ευρωπαϊκή μονάδα της εταιρείας, υποσχέθηκε να παράγει τελικά ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα ετησίως. Ωστόσο, βγήκε εκτός στόχου και μείωσε τους μηνιαίους στόχους παραγωγής του πέρυσι καθώς περιόριζε το κόστος στα ηλεκτρικά οχήματα εν μέσω υποχώρησης της ζήτησης. Η Tesla σχεδίαζε να προβεί σε εθελοντικές απολύσεις περίπου 300 Γερμανών εργαζομένων στο εργοστάσιο τον Απρίλιο.

Μήνες αφότου άρχισε να λειτουργεί το γερμανικό εργοστάσιο, αντιμετώπισε δυσκολία στο να διατηρήσει τους υπαλλήλους του. Οι εργαζόμενοι εκείνη την εποχή ισχυρίστηκαν ότι ορισμένοι έπαιρναν αναρρωτική άδεια μεγαλύτερη από την περίοδο απασχόλησής τους λόγω έλλειψης κινήτρων. Άλλοι έφυγαν λόγω χαμηλών αμοιβών σε έναν κατά τα άλλα ανταγωνιστικό κλάδο.

Ο γίγαντας των EV έχει ιστορικό τιμωρητικών συμπεριφορών απέναντι σε εργαζόμενους που έπαιρναν αναρρωτική άδεια, εκτός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δύο εργαζόμενοι της Tesla στις ΗΠΑ δήλωσαν ότι έλαβαν ειδοποιήσεις απόλυσης όταν δήλωσαν ασθένεια και δεν δέχτηκαν άδεια άνευ αποδοχών, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να μην πάνε στη δουλειά εάν δεν αισθάνονται καλά. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Tesla στη Νεβάδα ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία τους απείλησε με απόλυση επειδή έπαιρναν αναρρωτική άδεια, την οποία η Tesla θεώρησε «εκτός προγραμματισμού μέρα άδειας» και άρα δικαιολογούσε το να μην την πληρώσει.

«Είναι στη διακριτική ευχέρεια του προϊσταμένου», είπε ένας ανώνυμα υπάλληλος της Tesla στον Guardian το 2019. «Αν θέλουν να σε ξεφορτωθούν, είναι πολύ εύκολο να πούν ότι μια απουσία ήταν απρογραμμάτιστη ή δεν εγκρίθηκε».

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ