Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο στις…

Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οι θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο στις...

Να ανεβάζει ρυθμούς έδειξε τον Σεπτέμβριο η αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ,  με τις νέες θέσεις εργασίας να ξεπερνούν τις προβλέψεις την ώρα που αναθεωρήθηκε ελαφρώς ανοδικά και ο αριθμός του Αυγούστου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ADP που διενεργεί την έρευνα, τον περασμένο μήνα ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ προσέθεσε 144.000 θέσεις εργασίας ξεπερνώντας σημαντικά τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 128.000 νέες θέσεις. 

Παράλληλα, η “καθίζηση” του Αυγούστου που είχε αναφερθεί αρχικά με 99.000 νέες θέσεις αναθεωρήθηκε οριακά στις 103.000 θέσεις.

Ωστόσο, παρόλο που αυξήθηκαν οι προσλήψεις τον Σεπτέμβριο, ο ρυθμός αύξησης των μισθών κινήθηκε αντίστροφα. Για όσους παρέμειναν στις θέσεις εργασίας τους οι αυξήσεις υποχώρησαν οριακά στο +4,7%, και στο +6,6% για εκείνους που άλλαξαν θέσεις εργασίας, μειωμένες κατά 0,7% από τον Αύγουστο.

Οι νέες θέσεις εργασίας αφορούσαν μεγάλη γκάμα κλάδων, με τον τομέα αναψυχής και φιλοξενίας να ηγείται με 34.000, ενώ ακολούθησαν οι κατασκευές (26.000), οι υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας (24.000), οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες (20.000) και άλλες υπηρεσίες (17.000).

Οι υπηρεσίες πληροφόρησης ήταν η μοναδική κατηγορία που σημείωσε απώλειες, με μείωση των θέσεων κατά 10.000.

Συνολικά οι 101.000 νέες θέσεις αφορούσαν τον ευρύτερο κλάδο των υπηρεσιών, με τις υπόλοιπες να είναι στους παραγωγούς αγαθών.

Σημειώνεται ότι η μέτρηση της ADP για τον ιδιωτικό τομέα είθισται να είναι πρόδρομος ένδειξη της συνολικής έκθεσης του υπ. Εργασίας των ΗΠΑ που ακολουθεί σε δύο μέρες και που σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση της αγοράς θα δείξει ανάκαμψη στις 150.000, μετά το απογοητευτικό επίπεδο των 142.000 νέων θέσεων του Αυγούστου. Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο οι δύο μετρήσεις να εμφανίζουν σημαντική απόκλιση τάσης μεταξύ τους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα futures της Wall Street έδειξαν να ανεβάζουν ρυθμούς μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της ADP, με εκείνα του Nasdaq να περνούν σε θετικό έδαφος και των Dow Jones και S&P 500 να περιορίζουν τις απώλειες που σημείωναν.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ