Απομάκρυνση ελλήνων και κύπριων πολιτών από τη Βηρυτό

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν θέσει σε γενική επιφυλακή τα υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΞ, υπάρχουν περί τους 3.600 εγγεγραμμένους έλληνες πολίτες και ελληνικής καταγωγής πολίτες στον Λίβανο. Μέχρι στιγμής 50 από αυτούς έχουν ζητήσει να φύγουν από τη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα θα πετάξει C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Βηρυτό. Αν κάποιος από αυτούς δεν προλάβει να ετοιμαστεί για να αναχωρήσει με το ελληνικό μεταγωγικό, υπάρχει δυνατότητα χρήσης και εμπορικών πτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση σε Ισραήλ και Λίβανο, στο χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) αποφασίστηκε, πέρα από το C-130, που θα διατεθεί για την απομάκρυνση κύπριων πολιτών μετά και την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια με τον κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, να βρίσκονται σε ετοιμότητα δύο επιπλέον μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και να ενεργοποιηθούν όλα τα επιχειρησιακά σχέδια που έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση πολιτών από εμπόλεμες περιοχές.

Για τον ίδιο λόγο δόθηκε εντολή από την αρμόδια ηγεσία να τεθούν σε ετοιμότητα Μονάδες Επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων Μονάδες Επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς πολιτών. Αυτό σημαίνει πως θα είναι σε ετοιμότητα να προσεγγίσει το λιμάνι της Βηρυτού η φρεγάτα «Ελλη» που πλέει στα ανοιχτά του Λιβάνου στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ UNIFIL, ενώ θα τεθούν σε ετοιμότητα απόπλου και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν τη δυνατότητα ενδιαίτησης μεγάλου αριθμού ατόμων, όπως αρματαγωγά και πλοία γενικής υποστήριξης.

Εξετάστηκε ακόμη το ζήτημα της εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων συνδρομής στον απεγκλωβισμό ελλήνων πολιτών από την ευρύτερη περιοχή με κάθε διαθέσιμο μέσο, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ