Χατζηδάκης: Σημαντική επιτυχία η αποκρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας –

Κωστής Χατζηδάκης: Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και EcoFin

«Η αποκρατικοποίηση του 10% της Εθνικής τράπεζας που μόλις ολοκληρώθηκε αποτελεί σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία. Ιδίως αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι συνέπεσε με μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στις αγορές λόγω της όξυνσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Παρ’ όλα αυτά η διεθνής προσφορά – με τη συμμετοχή παγκόσμιας κλάσης θεσμικών επενδυτών – υπερκαλύφθηκε κατά 12 φορές και η συνολική κατά 11 φορές. Επίδοση που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον τραπεζικό κλάδο στην ελληνική αγορά, ενώ η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώθηκε 42% ψηλότερα σε σχέση με την έκδοση που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο.

ΤΧΣ: Ποιοι επένδυσαν στην Εθνική Τράπεζα – Η κατανομή του placement

Η αποκρατικοποίηση αυτή είναι η ενδέκατη που ολοκληρώνεται μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2023. Αποτελεί ρεκόρ τόσο το πλήθος των αποκρατικοποιήσεων που έγιναν όσο και τα έσοδα που εξασφάλισε το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία ξεπερνούν τα 7,8 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των ξένων και Ελλήνων επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος ειδικότερα. Συγχαρητήρια στη διοίκηση του ΤΧΣ και της Εθνικής».

Τι βλέπει η αγορά

Αναλυτές χαρακτηρίζουν επιτυχημένο το εγχείρημα για μία σειρά από λόγους. Συγκεκριμένα:

– Το placement πραγματοποιήθηκε σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τις αγορές, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, η οποία έπληξε τα χρηματιστήρια διεθνώς, καθώς προκάλεσε μία αιφνιδιαστική αποστροφή στο ρίσκο.

– Παρά τις δυσμενείς αυτές συνθήκες, η υπερκάλυψη κατά 12 φορές είναι η μεγαλύτερη που σημειώνεται σε πώληση μετοχών ελληνικών τραπεζών από το ΤΧΣ. Στα προηγούμενα placements για το 22% της Εθνικής και για το 27% της Πειραιώς είχε φτάσει τις 8 φορές.

– Σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλές προσφορές υπέβαλαν θεσμικά χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, διασφαλίζοντας την ποιότητα των νέων μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Κατά ορισμένες πηγές, σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση έπαιξε η απόφαση του ΤΧΣ να ορίσει χθες την ελάχιστη τιμή στα 7,55 ευρώ, διασφαλίζοντας μία εύλογη έκπτωση για τα πιο ποιοτικά funds.

– Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ακόμη και το discount του 3,7% σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής είναι σύνηθες για τέτοιου μεγέθους συναλλαγές. Σημειώνουν δε ότι η διαμόρφωση του τιμήματος σε αυτά τα επίπεδα μπορεί να λειτουργήσει και ως ασπίδα προστασίας για τη χρηματιστηριακή πορεία της τράπεζας το επόμενο διάστημα, καθώς θα αποτελεί τη νέα βάση για την αποτίμησή της από την αγορά.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ