«Εμμηνόπαυση δεν είναι μόνο οι εξάψεις»: Μια ειδικός παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα

«Εμμηνόπαυση δεν είναι μόνο οι εξάψεις»: Μια ειδικός παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα

Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε αρχίσει να μιλάμε για την εμμηνόπαυση, για αυτή τη μεγάλη φάση στη ζωή της γυναίκας που μέχρι πολύ πρόσφατα αποτελούσε ταμπού με αποτέλεσμα οι άνω των 40 και 50 ετών να υποφέρουν σιωπηρά από τα συμπτώματά της. Σε αυτά εστιάζει η Κατερίνα Μουστάκα, MD, DC, στην ανάρτησή της στο Instagram, η οποία γράφει τα εξής:

«Επειδή εμένα, τουλάχιστον, κανένας δεν με ενημέρωσε για τα πιθανά συμπτώματά της, ούτε οι γυναίκες της ζωής μου, ΟΥΤΕ η ιατρική μου εκπαίδευση -με αποτέλεσμα να γυρνάω για χρόνια σε γιατρούς για “άσχετα” συμπτώματα (κι όχι ένα και δύο) και λύση να μη βρίσκω, μέχρι που άρχισα να το ψάχνω (στην επιστημονική βιβλιογραφία και εκπαίδευση) οπότε τα κομμάτια του παζλ έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη θέση τους επιτέλους- θεωρώ χρέος μου να μοιραστώ μαζί σας τα 22 πιο συχνά περιεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα για να είσαστε προετοιμασμένες.

»ΔΕΝ σημαίνει ότι θα τα βιώσουμε όλα. Αλλά καλό είναι να τα γνωρίζουμε.

»Αν νομίζουμε ότι εμμηνόπαυση είναι μόνο οι εξάψεις, είμαστε βαθιά νυχτωμένες, κορίτσια.

»Στην πραγματικότητα οι εξάψεις έρχονται καταϊδρωμένες στην 5η μόλις θέση σε συχνότητα μετά τους μυοσκελετικους πόνους (Νο 1), τη χρόνια κόπωση (σωματική και νοητική) (Νο 2), τις δυσκολίες με τη μνήμη (Νο 3), και τα αυξημένα επίπεδα άγχους και ανησυχίας (Νο 4).

»Επειδή τα οιστρογόνα μας δεν είναι απλά ορμόνες του γεννητικού μας συστήματος μόνο, αλλά έχουμε υποδοχείς οιστρογόνων σε όλους τους ιστούς, με το που αρχίζει η πτώση τους ξεκινάει και το πάρτι συμπτωμάτων σε όλο μας το σώμα.

-Αλλάζει η κατανομή λίπους μας.

-Αλλάζει ο μεταβολισμός μας.

-Παίρνουμε βάρος που δύσκολα χάνουμε.

-Ανεβαίνουν τα τριγλυκερίδια και η χοληστερίνη μας.

-Χάνουμε μυική μάζα.

-Χάνουμε οστική μάζα.

-Διάθεση γιο-γιό: μια είμαστε στην τσίτα, μια είμαστε στα down μας.

-Αϋπνίες.

-Ανεβαίνουν τα επίπεδα κατάθλιψης.

-Δυσκολία συγκέντρωσης.

-Νυχτερινές εφιδρώσεις.

-Ταχυκαρδίες.

-Δυσκολία συγκέντρωσης.

-Πτώση στη libido.

-Ξηρότητα κόλπου.

-Συχνές κολπίτιδες.

-Συχνουρία.

-Ουρολοιμώξεις.

-Ξηροφθαλμία.

-Πονοκεφάλοι.

-Βουητό στα αυτιά.

-Ξηρότητα δέρματος και φαγούρα.

-Αραιώνουν τα μαλλιά μας.

-Κάνουμε ακμή.

-Αύξηση τριχοφυΐας στο πρόσωπο».

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αν εκδηλώσουμε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα και είμαστε πάνω από 45-50 ετών δεν χρειάζονται κλινική διερεύνηση, αλλά ας έχουμε κατά νου ότι πιθανότατα συνδέονται με τις ορμονικές και άλλες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας σε αυτό το ηλικιακό στάδιο.

Δείτε την ανάρτηση:

The post «Εμμηνόπαυση δεν είναι μόνο οι εξάψεις»: Μια ειδικός παρουσιάζει όλα τα συμπτώματα appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.



Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ