Ενέσιμες αγωγές για την παχυσαρκία

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχε περιορισμένη ιατρική βοήθεια για τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να χάσουν σωματικό βάρος και διαθέσιμα ήταν μόνο κάποια χάπια. To 2014 η έγκριση από τον FDA της ημερήσιας ενέσιμης λιραγλουτίδης εγκαινίασε μια νέα εποχή στον τομέα του μεταβολισμού. H σεμαγλουτίδη είναι πιο ισχυρός συγγενής της λιραγλουτίδης και χορηγείται ως υποδόρια ένεση μία φορά την εβδομάδα. Ελαβε έγκριση για τον διαβήτη τύπου 2 το 2017 με την επωνυμία Ozempic (1 mg) και για την παχυσαρκία το 2021 ως Wegovy (2.4 mg).

Τα φάρμακα αυτά ανήκουν σε οικογένεια μορίων που μιμούνται τα αποτελέσματα μιας ορμόνης, που ονομάζεται glucagon like peptide 1 (GLP-1). Το GLP-1 εκκρίνεται φυσιολογικά από τα εντεροκύτταρα  έπειτα από πρόσληψη τροφής και επάγει το αίσθημα κορεσμού, δίνοντας έτσι το σήμα για την παύση του γεύματος. Επίσης, διεγείρει τη γλυκοζοεξαρτώμενη έκκριση ινσουλίνης, η οποία βοηθά στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα. Κάποιοι άνθρωποι παράγουν λιγότερο GLP-1 ή αυτό που παράγουν δεν δρα σωστά. Ετσι, τα φάρμακα αυτά μιμούνται το GLP-1, επιβραδύνουν τη διέλευση της τροφής από το έντερο, επάγουν κορεσμό, αλλά συμβάλλουν και στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν περίπου 15% του βάρους.

Η απώλεια σωματικού βάρους, η ελάττωση του ποσοστού σωματικού και σπλαχνικού λίπους, η βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και της υπερινσουλιναιμίας, αλλά και η μείωση της συστηματικής φλεγμονής που επιφέρουν βελτιώνουν συνολικά την υγεία και επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων αυτών προέρχονται από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, αλλά οι περισσότερες είναι ήπιες ως μέτριες. Μειώνονται μάλιστα όταν γίνεται σταδιακή αύξηση της δόσης. Υπάρχουν κάποιες σπάνιες αναφορές για επεισόδια παγκρεατίτιδας και πειραματικά κυρίως δεδομένα μιλάνε για πιθανή μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο θυρεοειδούς. Εχει αναφερθεί επίσης συγκεκριμένα εικόνα γήρανσης του προσώπου με χαλάρωση του δέρματος.

Αναμένεται σύντομα στην Ελλάδα η τιρζεπατίδη, με την επωνυμία Mounjaro. Είναι διπλός αγωνιστής των υποδοχέων GLP-1 και GIP. Εγκρίθηκε αρχικά για τη θεραπεία του διαβήτη, αλλά σύντομα έλαβε έγκριση και για την παχυσαρκία. Με την τιρζεπατίδη αναφέρονται μειώσεις ως και 25% του αρχικού σωματικού βάρους.

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ