Μαρκ Ρούτε: Αλλαγή φρουράς στο ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Αλλαγή φρουράς στο ΝΑΤΟ

«Θα είναι μια βαρετή δουλειά», είχε πει ο πατέρας του Γενς Στόλτενμπεργκ στον γιο του όταν εκείνος αναλάμβανε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν από μία δεκαετία.

Η αλλαγή φρουράς φέρνει τον Μαρκ Ρούτε στο τιμόνι της Συμμαχίας, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να πει σήμερα το ίδιο.

Ο φιλελεύθερος πολιτικός που ηγήθηκε τεσσάρων ολλανδικών κυβερνήσεων συνασπισμού για 13 χρόνια, αναλαμβάνει τα ηνία σε μια επικίνδυνη στιγμή για την Ουκρανία που αποτελεί ταυτόχρονα μια καθοριστική δοκιμασία για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν πρόσφατα να ενισχύσουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία «ώστε να μπορέσει να επικρατήσει στον αγώνα της για ελευθερία».

Ωστόσο η χώρα απέχει πολύ από αυτό το σημείο και ετοιμάζεται για τον τρίτο χειμώνα απέναντι στη ρωσική εισβολή, με τις δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίζουν την προέλασή τους στα ανατολικά.

Επίσης, με απόσταση λίγων εβδομάδων από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, μένει να φανεί και στην πράξη η ψυχραιμία με την οποία ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ απάντησε, κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση να αναδειχθεί ξανά νικητής ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος.

«Δεν ανησυχώ», είπε στους δημοσιογράφους. «Δούλεψα για τέσσερα χρόνια με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ηταν αυτός που μας ώθησε να ξοδέψουμε περισσότερα στην άμυνα και τα κατάφερε – γιατί… τώρα βρισκόμαστε σε πολύ υψηλότερο επίπεδο δαπανών από ό,τι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του», πρόσθεσε.

Το Κρεμλίνο

Το ΝΑΤΟ έχει αλλάξει σημαντικά από τότε που ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο απερχόμενος και ο δεύτερος μακροβιότερος γενικός γραμματέας, ανέλαβε την εξουσία πριν από μία δεκαετία.

Οταν ο Στόλτενμπεργκ έφτασε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, η Ρωσία είχε ήδη προσαρτήσει την Κριμαία και καταλάμβανε εδάφη στην Ανατολική Ουκρανία με τη βοήθεια αυτονομιστών της περιοχής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει το ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε το 1949, στο επίκεντρο των διεθνών υποθέσεων και μιας δύσκολης ισορροπίας.

Ενώ οι δυτικοί ηγέτες τονίζουν ότι πρόκειται για μια αμυντική συμμαχία, η Μόσχα επιμένει εδώ και καιρό ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας. Χθες το Κρεμλίνο σχολίασε ότι δεν περιμένει καμία βελτίωση στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ υπό τον Ρούτε.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε το ΝΑΤΟ να στείλει χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική πλευρά του και να ανανεώσει ριζικά τα αμυντικά του σχέδια λαμβάνοντας πιο σοβαρά υπόψη την πιθανότητα επίθεσης από τη Μόσχα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη απειλή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ενα από τα βασικά καθήκοντα του Ρούτε θα είναι να πείσει τα μέλη του ΝΑΤΟ να βρουν επιπλέον στρατεύματα, όπλα και δαπάνες για να υλοποιήσουν πλήρως τα νέα αμυντικά σχέδια, λένε διπλωμάτες και αναλυτές. «Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα, να καλύψουμε τυχόν κενά και να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους που έχει θέσει το ΝΑΤΟ», είπε ο Ρούτε.

«Ψιθυριστής του Τραμπ»

Μια γελοιογραφία που δημοσιεύτηκε στην ολλανδική εφημερίδα «NRC» συνοψίζει τέλεια την κατάστασή του: ο Ρούτε μασουλάει χαμογελαστός το μήλο του πάνω σε ένα ποδήλατο με το λογότυπο του ΝΑΤΟ, ενώ κατευθύνεται προς μια ομάδα αρχηγών κρατών που χτυπιούνται μεταξύ τους με πυραύλους.

Ανθρωποι που γνωρίζουν από μέσα τη Συμμαχία εκτιμούν ότι ο νέος γενικός γραμματέας είναι σε θέση να διευθετήσει τις σχέσεις μεταξύ των 32 μελών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Με το παρατσούκλι «ψιθυριστής του Τραμπ», ο Ρούτε πιστώθηκε την αποτροπή μιας καταστροφής στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2018 στις Βρυξέλλες, όταν μίλησε με τον Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες. Λέγεται επίσης ότι ως βετεράνος των συνόδων κορυφής της ΕΕ μπορεί να γεφυρώσει κάθε αναντιστοιχία μεταξύ των αυξανόμενων αμυντικών φιλοδοξιών της Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ