Μέση Ανατολή: Αλλεπάλληλα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό – Σφοδρές μάχες IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα

Μέση Ανατολή: Αλλεπάλληλα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στη Βηρυτό - Σφοδρές μάχες IDF και Χεζμπολάχ στα σύνορα

Αλλεπάλληλα είναι τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες «σώμα με σώμα» IDF – Χεζπολάχ στα σύνορα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 8 ισραηλινοί στρατιώτες.  Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ιατρικό κέντρο στην καρδιά της Βηρυτού σε γειτονιά όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι.

Ισραηλινά πλήγματα και στη Δαμασκό της Συρίας όπου σκοτώθηκε και ο γαμπρός του Νασράλα. Επίθεση με δύο drones δέχτηκε στο μεταξύ, η παραλιακή πόλη του Ισραήλ, Μπατ Γιαμ.

Στη Γάζα, 80 ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ και των συμμάχων του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη το Ιράν,

Δείτε live

Live όλες οι εξελίξεις στο in

08:00  Οι IDF ζητούν από τους Λιβανέζους που εγκατέλειψαν τα χωριά του να μην επιστρέψουν «μέχρι νεωτέρας»

Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους Λιβανέζους που διατάχθηκαν να εκκενώσουν δεκάδες χωριά στο νότιο Λίβανο να «μην επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην αραβική γλώσσα, Avichay Adraee, δήλωσε ότι οι «επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται» στο νότιο τμήμα της χώρας και ότι «για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των οικογενειών σας» μείνετε μακριά από τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν από τους πληθυσμούς τους.

Ο Adraee, ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτηση ότι «απαγορεύεται» στους ανθρώπους να απομακρυνθούν προς το νότιο τμήμα της χώρας. «Να είστε προσεκτικοί, απαγορεύεται να κατευθυνθείτε προς τα νότια. Οποιαδήποτε κίνηση προς τα νότια μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο», ανέφερε.

Χθες, ο Ardraee προειδοποίησε ότι «όποιος βρίσκεται κοντά σε στοιχεία, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μάχης της Χεζμπολάχ θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο» και ότι κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για «στρατιωτικές ανάγκες» μπορεί να περιμένει ότι θα στοχοποιηθεί.

07:53 Ο ΟΗΕ στηλιτεύει την κήρυξη του Γκουτέρες ως ανεπιθύμητου από το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση του Ισραήλ στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες είναι μια «πολιτική δήλωση» και η τελευταία επίθεση στο παγκόσμιο όργανο από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Dujarric δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός του Γκουτέρες ως «persona non grata», από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ είναι «μία ακόμη επίθεση στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που έχουμε δει από την κυβέρνηση του Ισραήλ».

Ο Κατζ κατηγόρησε νωρίτερα τον Γενικό Γραμματέα ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι ο Γκουτέρες δεν είχε καταδικάσει ποτέ τη Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο Dujarric απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ τόνισε επίσης ότι ο ΟΗΕ εξακολουθεί να συνεργάζεται με το Ισραήλ «σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε άλλα επίπεδα».

07:47 «Θα έρθει πολύ ισχυρή, επώδυνη απάντηση»

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις απειλές του για αντίποινα στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, την Τρίτη.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του και «δεν θα καθίσει άπραγο», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον στο CNN. «Όπως είπα στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έρθει μια πολύ ισχυρή, επώδυνη απάντηση σύντομα», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι γνωρίζουν ότι έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε σε οποιονδήποτε προορισμό στη Μέση Ανατολή και είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε πώς θα το κάνουμε και τι θα στοχεύσουμε», κατέληξε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους την Τετάρτη αν θα υποστήριζε τέτοια αντίποινα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η απάντηση είναι όχι».

07:38 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

07:30  Αναχωρεί εντός της ημέρας το πρώτο C-130 για το Λίβανο

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί σήμερα, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων από τη Βηρυτό του Λιβάνου. Μέχρι στιγμής οι πολίτες ελληνικής καταγωγής που έχουν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Λίβανο φτάνουν περίπου τους 45, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:19 «Ο Νασράλα  είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός πριν από τη δολοφονία του»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ πριν δολοφονηθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε συνέντευξή του στο PBS, όπως μεταδίδει το Middle East Eye.

«Συμφώνησε. Ναι, η λιβανέζικη πλευρά συμφώνησε. Συμβουλευτήκαμε τη Χεζμπολάχ, ο [πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ] Μπέρι συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Γαλλίας» », δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ.

07:09 ΟΗΕ: Νέοι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα στα μέσα Οκτωβρίου

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Stephane Dujarric δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν προετοιμασίες για να ξεκινήσουν έναν δεύτερο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα αργότερα αυτό το μήνα για περίπου 640.000 παιδιά.

Ο πρώτος γύρος της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, πέτυχε τον στόχο του εμβολιασμού του 90% των παιδιών κάτω των 10 ετών στην εμπόλεμη περιοχή. Τα εμβόλια που χορηγούνται από το στόμα στη Γάζα απαιτούν τη χορήγηση δεύτερης δόσης εντός τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Ο Dujarric δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διανεμηθούν επίσης συμπληρώματα βιταμινών κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου της εκστρατείας εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ένα μωρό έμεινε μερικώς παράλυτο από τον ιό της πολιομυελίτιδας τύπου 2 – το πρώτο τέτοιο κρούσμα στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια.

07:00 Το Ισραήλ δηλώνει ότι οι στρατιώτες του επιχειρούν στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τις δυνάμεις του σε συνοριακά χωριά και τα άρματα μάχης του μέσα στο λιβανέζικο έδαφος.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι οι μαχητές της ενέπλεξαν τις ισραηλινές δυνάμεις σε μάχη από κοντά και τις ανάγκασαν να υποχωρήσουν από περισσότερες από μία τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις μάχες στα σύνορα σκοτώθηκαν 8 ισραηλινοί στρατιώτες όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

06:50 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-αέρος σε ισραηλινό ελικόπτερο

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από το Μπέιτ Χιλέλ στο βόρειο Ισραήλ, αναγκάζοντάς το να υποχωρήσει, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η Χεζμπολάχ δεν είπε αν το ελικόπτερο χτυπήθηκε από τον πύραυλό της την Τετάρτη και δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Είναι η πρώτη αναφερόμενη πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό ελικόπτερο από τότε που κλιμακώθηκαν οι μάχες εν μέσω των βομβαρδισμών του Ισραήλ σε ολόκληρο τον Λίβανο και της έναρξης της χερσαίας επίθεσής του στο νότιο τμήμα του Λιβάνου αυτή την εβδομάδα.

06:40 Όλο και πιο κοντά η γενίκευση του πολέμου

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις σημαντικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ σχεδιάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, εντείνοντας τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στα σύνορα μεταξύ IDF και Χεζμπολάχ. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ