ΜΜΘ: Ο Λεωνίδας Καβάκος σε ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του βιολονίστα Leonid Kogan

ΜΜΘ: Ο Λεωνίδας Καβάκος σε ημερίδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του βιολονίστα Leonid Kogan

Κορυφαίοι μουσικοί και μαέστροι έλαβαν μέρος στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, 2 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του αφιερώματος του Μεγάρου για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μοναδικού βιολονίστα Leonid Kogan.

Στην συζήτηση, μίλησαν σε κλίμα συγκίνησης για τον τεράστιο αυτό μουσικό του 20ου αιώνα, ο Λεωνίδας Καβάκος, η επίσης διεθνούς φήμης βιολονίστα ViktoriaMullova η οποία μάλιστα υπήρξε και μαθήτρια του Kogan καθώς και οι μαέστροι Jean-Claude Casadesus και CristianMandeal. Δεν θα μπορούσε να λείπει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Χρίστος Γαλιλαίας, του οποίου έμπνευση αποτέλεσε το πολυήμερο αφιέρωμα στον Kogan. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη.

“Δεν ήταν μάθημα με την κλασσική έννοια του όρου’’, ανέφερε η Mullova.  “Δε με διόρθωνε, ούτε μου έδινε συμβουλές. Απλώς παίζαμε μαζί βιολί.  Δεν υποδείκνυε τι κάνω λάθος ή τι κάνω σωστά, απλώς έπαιζε μαζί μου”. Και συμπλήρωσε:  “Είχα φυσικά πάντα αρκετό άγχος όταν έπαιζα βιολί μπροστά του. Είχα άγχος ακόμα και  όταν έπαιρνα τηλέφΩνο για να κλείσω μάθημα μαζί του! Ήταν όμως αρκετά συναισθηματικός άνθρωπος, παρόλο που διατηρούσε μια αυστηρή και ανέκφραστη σκηνική παρουσία”.

” Η μουσική του Kogan είναι τόσο διαχρονική και έχει τεράστιο αποτύπωμα στην παγκόσμια μουσική κληρονομιά”, τόνισε από την πλευρά του Λεωνίδας Καβάκος. «Ήταν απολύτως μοναδικός ο τρόπος που έπαιζε, υπήρχε μια ηθική αξία στον τρόπο αυτό. Τον έβλεπες να έχει μια σταθερή στάση στο σώμα του, στην μορφή του, το πρόσωπό του δεν έκανε μορφασμούς, όμως διοχέτευε όλη του την ενέργεια στη μουσική του.

 “Ο Leonid Kogan ήταν ένας αρκετά δοτικός άνθρωπος, με σημαντικά δείγματα ενσυναίσθησης και αυτό μπορεί να το αντιληφθεί κανείς, ακούγοντας τη μουσική του”, δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μ.Μ.Θ. Χρίστος Γαλιλαίας.

Με τον Kogan είχε συνεργαστεί και ο θρυλικός μαέστρος Jean-Claude Casadesus ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

“Ήμουν αρκετά τυχερός στη ζωή μου και την καλλιτεχνική μου πορεία, μιας και συνεργάστηκα μαζί του. Ήμουν πάντα πολύ ενθουσιασμένος με τον τρόπο που παρουσίαζε τον εαυτό του και από την αυστηρότητα και την ακρίβεια με την οποία έπαιζε βιολί”.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ