Μονομαχία εντυπώσεων χωρίς πολιτικό βάρος

Μονομαχία εντυπώσεων χωρίς πολιτικό βάρος

Σε μία αναμέτρηση χωρίς εξάρσεις και ακρότητες αλλά ίσως ούτε και ιδιαίτερο πολιτικό ειδικό βάρος, οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ κονταροχτυπήθηκαν στον τηλεοπτικό αέρα σε μια μονομαχία εντυπώσεων, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα όσων υποστηρίζουν οι υποψήφιοι για την προεδρία. Κι ενώ εκτιμάται ότι τα debate των αντιπροέδρων σπάνια επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα νικητής στα σημεία αναδείχθηκε ο Ρεπουμπλικανός Τζέι Ντι Βανς απαντώντας με αυτοπεποίθηση απέναντι σε έναν νευρικό αντίπαλο. Ακόμη κι όταν ο Τιμ Γουόλς θέλησε ουσιαστικά να βάλει απέναντί του τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 ο Βανς απάντησε ότι τελικά οι Ρεπουμπλικανοί αποδέχθηκαν τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάινεν και εμμέσως κατάφερε να υπεκφύγει.

Πιθανότατα η συζήτηση μεταξύ του Δημοκρατικού Τιμ Γουόλς και του Ρεπουμπλικανού Τζέι Ντι Βανς ήταν η τελευταία απευθείας αναμέτρηση της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Με δεδομένο ότι το βράδυ της Τρίτης το ενδιαφέρον στράφηκε κατά κύριο λόγο στην πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, την απειλή ενός ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή και τις προεκτάσεις αυτής της έντασης με έμφαση στον κίνδυνο για υψηλότερες τιμές καυσίμων στις ΗΠΑ, οι αναλύσεις για το ντιμπέιτ των αντιπροέδρων άπτονται σαφώς και αυτής της διάστασης. Ετσι, τυχόν διατήρηση του άλματος στην τιμή του αργού πετρελαίου θα πλήξει καίρια το καταναλωτικό κλίμα κάτι που εκτιμάται ότι θα κάνει κακό στην Κάμαλα Χάρις. Επίσης το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα συμμετέχει στην υψηλής θεαματικότητας εκπομπή «60 λεπτά» του CBS, την επόμενη εβδομάδα ενώ η αντίπαλός του έχει επιβεβαιώσει τη δική της συμμετοχή θεωρείται πιθανό να «μετρήσει» περισσότερο από τη συζήτηση Γουόλς – Βανς για τους αναποφάσιστους αμερικανούς ψηφοφόρους.

Η φύση των εκλογών

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Εντουαρντ Λους των «Financial Times» η τηλεμαχία των υποψηφίων αντιπροέδρων ανέδειξε κάποια στοιχεία για τη φύση των επικείμενων εκλογών. Ενα απ’ αυτά ήταν η αυτοπεποίθηση και η ευχέρεια του Βανς, το γεγονός ότι είπε ψέματα για τη στάση του όσον αφορά τις αμβλώσεις, ενώ απέφυγε να απαντήσει ευθέως σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020. Από την άλλη πλευρά ο Γουόλς εμφανίστηκε νευρικός και φάνηκε να υπολείπεται της εξοικείωσης του Βανς με μεγάλα μέσα ενημέρωσης. Σύμφωνα με τους «Financial Times», πολλοί Ρεπουμπλικανοί επένδυσαν πέρυσι στον Ρον Ντε Σάντις της Φλόριντα, θεωρώντας τον κατάλληλο «να υποστηρίξει τον τραμπισμό χωρίς τον Τραμπ» αν και τελικώς αποδείχθηκε υποδεέστερος. Αντίθετα ο Βανς δείχνει να έχει μέλλον ό,τι κι αν συμβεί τον επόμενο μήνα.

Μπροστά στις κάμερες, η πιο έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε όταν ο Βανς, ο οποίος έχει δηλώσει ότι δεν θα επικύρωνε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020, απέφυγε να απαντήσει, όταν ρωτήθηκε αν θα αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των φετινών εκλογών στην περίπτωση που χάσει ο Τραμπ.

Τέκνα των μεσοδυτικών πολιτειών

Και οι δυο πάντως προτίμησαν να στρέψουν τα πυρά τους στους υποψηφίους προέδρους και τις θέσεις του σχολιάζοντας σειρά θεμάτων, από τη Μέση Ανατολή έως το Μεταναστευτικό, τη φορολογική πολιτική, τις αμβλώσεις, την κλιματική αλλαγή και φυσικά την οικονομία. Ο 60χρονος Γουόλς, φιλελεύθερος κυβερνήτης της Μινεσότα και πρώην καθηγητής μέσης εκπαίδευσης και ο 40χρονος Βανς, ένας συντηρητικός γερουσιαστής από το Οχάιο το αυτοβιογραφικό βιβλίο του οποίου έχει γίνει επιτυχία, προβλήθηκαν αμφότεροι ως δύο γνήσια τέκνα των μεσοδυτικών πολιτειών, με βαθιά αντίθετες απόψεις για τα ζητήματα που απασχολούν τους Αμερικανούς.

Ο Τραμπ παρακολουθώντας την αναμέτρηση έκανε διαρκώς αναρτήσεις, ορισμένες φορές δύο το λεπτό στην πλατφόρμα του Truth Social, επιτιθέμενος στους συντονιστές του CBS και στον Γουόλς. Η Χάρις που είχε κυριαρχήσει στο ντιμπέιτ με τον αντίπαλό της δεν έχει ακόμη καταφέρει να αλλάξει την τροχιά μιας εκλογικής μάχης με οριακές διαφορές, καθώς οι ψηφοφόροι παραμένουν σχεδόν ισόρροπα διχασμένοι στης επτά πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ