Ο γρίφος της παρουσίας Σαμαρά-Καραμανλή στην επέτειο των 50 ετών από την…

Ο γρίφος της παρουσίας Σαμαρά-Καραμανλή στην επέτειο των 50 ετών από την...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Δύο εικοσιτετράωρα πριν την κεντρική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της στο ιστορικό τοπόσημο της οδού Ρηγίλλης, τα βλέμματα “γαλάζιων” στελεχών στρέφονται στη στάση που θα επιλέξουν να κρατήσουν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, που δέχθηκαν το τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη, μέσω του οποίου ο πρωθυπουργός απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση, προκειμένου να δώσουν το “παρών” στον εορτασμό της κυβερνητικής παράταξης.

“Δε θα μπορούσαν να μην προσκληθούν σε αυτή την εκδήλωση, στην οποία το κάλεσμα είναι γενικό προς κάθε Νεοδημοκράτισσα και κάθε Νεοδημοκράτη, παλιούς και νέους φίλους της παράταξης, δε θα μπορούσαν να μην προσκληθούν οι δύο πρώην πρόεδροί μας και πρωθυπουργοί της χώρας. Ως προς το εάν θα παρευρεθούν ή όχι, δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος για να σας απαντήσει”, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στη σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Είχε προηγηθεί η κίνηση του κ. Μητσοτάκη, μέσω της…σύντομης, αλλά σε καλό κλίμα επικοινωνίας με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Νέας Δημοκρατίας. Μία κίνηση ενότητας και συστράτευσης, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η οποία έρχεται, σε κάθε περίπτωση, καταμεσής του…ψυχρού κλίματος που επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών, με σημείο αναφοράς τις αρχές του περασμένου Ιουλίου. Όταν από το βήμα εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, Μανώλη Κοττάκη, οι κύριοι Σαμαράς και Καραμανλής είχαν ασκήσει αυστηρή κριτική για μια σειρά κυβερνητικών επιλογών, με κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό…DNA. “Πάντα δεν είχαμε μια πιο ευνοϊκή μεταχείριση σε δυο πρώην πρωθυπουργούς, δεν την αξίζουν; Υπήρξαν οι πρόεδροι της παράταξης και κάθε πρόσθετη τιμή τούς αξίζει”, σημείωσε, μιλώντας στον “Σκάι” ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης. “Φαντάζομαι πως θα έρθουν, δεν έχω όμως προς το παρόν κάποια ενημέρωση”, επεσήμανε, προσθέτοντας, πάντως, ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι μια “πιο επετειακή, πιο ανοιχτή και πιο χαλαρή συγκέντρωση με ιστορικό χαρακτήρα λόγω και Ρηγίλλης”.

Τι θα πράξουν οι δύο πρώην

Στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού με τους κυρίους Σαμαρά και Καραμανλή, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά όσον αφορά στην παρουσία τους στην οδό Ρηγίλλης. Συνεργάτες των δύο πρώην πρωθυπουργών απέφευγαν χθες να απαντήσουν είτε θετικά, είτε αρνητικά στο ερώτημα που κυριαρχεί εντός του…γαλάζιου στρατοπέδου, με την αναφορά “δεν έχει αποφασίσει ακόμη” να είναι κυρίαρχη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν αποκλείεται να αποκρυσταλλώσουν την τελική στάση τους ακόμη και τις τελευταίες ώρες πριν την εκδήλωση για τα πεντηκοστά γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας, αν και βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης εκφράζουν την εκτίμηση ότι ειδικά ο κ. Καραμανλής δε θα επιλέξει, τελικά, να απουσιάζει από έναν εορτασμό που θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του κυβερνώντος κόμματος. Εκεί, δηλαδή, που ο ίδιος στις εκλογές της 7ης Μαρτίου του 2004 είχε απευθύνει την ομιλία του στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κατάκτηση της αυτοδυναμίας. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, ακόμη κι αν τελικά παραστούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, αυτό δε θα σημάνει αυτόματα το…λιώσιμο των πάγων σε μία σχέση που περνάει τους τελευταίους μήνες από…σαράντα κύματα.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ