Ωρα για το ετήσιο ραντεβού με το εμβόλιο

Ζητούν χρηματοδότηση για τη στοματική υγεία

Ξεκίνησε και φέτος η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού με τους επιστήμονες να υπενθυμίζουν στους πολίτες, με έμφαση σε εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να μην αμελήσουν το ετήσιο ραντεβού τους. Και σημειώνουν ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι κρίσιμος ο έγκαιρος εμβολιασμός ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές της νόσου.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δεδομένου ότι τα αντισώματα αυξάνονται δύο εβδομάδες μετά το… τσίμπημα.

Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας, όλα τα συμβατικά εμβόλια χορηγούνται – όπως και πέρυσι – χωρίς ιατρική συνταγή και μπορούν να πραγματοποιηθούν και στα φαρμακεία. Εξαίρεση αποτελούν τα νέου τύπου ανοσοενισχυμένα εμβόλια κατά της γρίπης, τα οποία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά χορηγούνται αποκλειστικά με ιατρική συνταγή και συνιστώνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Γιατί μας απασχολεί η γρίπη;

Πρόκειται για μία μεταδοτική νόσο του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης. Οπως υπογραμμίζεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Στη χώρα η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Τι συνέβη τον περσινό χειμώνα;

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ κατά την περίοδο εποχικής δραστηριότητας της γρίπης τους χειμερινούς μήνες του 2023-2024 κυκλοφόρησαν σε παρόμοιο βαθμό και οι δύο τύποι γρίπης, Α και Β, με ελαφριά συνολική υπερτέρηση του τύπου Α. Χρονικά, προηγήθηκε η κυκλοφορία του τύπου Α, ενώ η επικράτηση του τύπου Β σημειώθηκε από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά. Οσον αφορά την κυκλοφορία των στελεχών τύπου Α, σημειώθηκε επικράτηση του υποτύπου Α(Η1)pdm09 έναντι του A(H3).

Οσον αφορά, δε, τη συχνότητα εμφάνισης της γριπώδους συνδρομής, άρχισε να αυξάνεται μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και κορυφώθηκε στα τέλη του ίδιου μήνα, ενώ έκτοτε καταγράφηκε  σταδιακή αποκλιμάκωση. Ομως, το τρίτο δεκαήμερο του Μαρτίου παρατηρήθηκε εκ νέου μικρή αύξηση και στη συνέχεια σημειώθηκε περαιτέρω πτωτική τάση και σταθεροποίηση σε χαμηλά επίπεδα.

Κατά το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 149 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα σε νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έναντι 68 τον αμέσως προηγούμενο χειμώνα, και 71 θάνατοι (έναντι 26). Ενα ακόμη πιο σημαντικό δεδομένο εντούτοις είναι ότι η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο παρότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;

Οπως τονίζεται στην ίδια εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και της κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια, αύξηση της θνησιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά έχουν μερική απόδοση και – παρότι σημαντικά – δεν επαρκούν. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατ’ επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Σε ποιες ομάδες συστήνεται ο εμβολιασμός;

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για την προσεχή περίοδο 2024-2025 περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού ή καταστάσεις αυξημένου κινδύνου:

1. Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

2. Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών.

3. Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικοι με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

n Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

n Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

n Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)

n Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών

n Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

n Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

n Χρόνια νεφροπάθεια

n Χρόνιες παθήσεις ήπατος

n Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα

n Σύνδρομο Down

4. Εγκυοι ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.

5. Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία.

6. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

7. Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

8. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές, νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

9. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

10. Αστεγοι.

11. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Τα υγιή παιδιά πρέπει να εμβολιάζονται;

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να εισηγηθεί την ένταξη του αντιγριπικού εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για τα υγιή παιδιά ηλικίας 6 μηνών – 5 ετών για φέτος. Η αιτία; Πληθυσμιακές μελέτες έχουν δείξει ότι το 30%-50% των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας νοσούν κάθε χρόνο από γρίπη με αποτέλεσμα τον σημαντικό αριθμό εισαγωγών στο νοσοκομείο κυρίως μεταξύ μικρών παιδιών.

Και τι ισχύει, δεδομένου πως παράλληλα κυκλοφορεί και ο SARS-CoV-2;

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού – αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία – όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Εντούτοις, ασυμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου. Αντιθέτως, ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ