Ποιος είναι ο θανατηφόρος ιός Marburg που επελαύνει στην Αφρική – Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη

Ποιος είναι ο θανατηφόρος ιός Marburg που επελαύνει στην Αφρική - Πόσο κινδυνεύει η Ευρώπη

Λήξη συναγερμού σήμαναν οι αρμόδιες αρχές στη Γερμανία για τα δύο ύποπτα κρούσματα με τον δυνητικά θανατηφόρο ιό Marburg (Μάρμπουργκ), μετά τα αρνητικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Την Τετάρτη, η αστυνομία προχώρησε στο κλείσιμο δύο γραμμών στον κεντρικό σταθμό του Αμβούργου, ενώ ομάδες έκτακτης ανάγκης με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό εκκένωσαν ένα τρένο από τη Φρανκφούρτη μετά την επικοινωνία με γιατρούς δύο επιβατών, ενός 26χρονου φοιτητή ιατρικής και της συντρόφου του, λόγω ανησυχιών για λοίμωξη από μια τροπική νόσο στη Ρουάντα.

Σύμφωνα με το Politico, το τμήμα κοινωνικών υποθέσεων του Αμβούργου ανακοίνωσε ότι «το άτομο, το οποίο εργάστηκε σε νοσοκομείο στη Ρουάντα στο πλαίσιο των ιατρικών του σπουδών, βρέθηκε αρνητικό στον ιό Marburg μετά από τεστ PCR. Σε κανένα σημείο δεν είχαν οχλήσεις ή συμπτώματα που να αντιστοιχούν με τη νόσο». Σημειώνεται ότι βάσει των πρώτων αναφορών, το ζευγάρι είχε εμφανίσει συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης στο τρένο, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αμβούργου να αναφέρει ότι ένα άτομο υπέφερε από ελαφρά ναυτία.

«Σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, είχαν δύο επαφές στο νοσοκομείο γύρω στις 25 Σεπτεμβρίου με ασθενή που είχε μολυνθεί με τον ιό Marburg, οι επαφές ωστόσο έγιναν με τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό» ανέφερε η αρχή του Αμβούργου. «Η συνοδός βρέθηκε επίσης αρνητική και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα άλλης νόσου. Δεν είχε καμία επαφή με ασθενείς».

Ο φοιτητής ιατρικής θα συνεχίσει να παρακολουθείται μέχρι το τέλος της περιόδου επώασης, που μπορεί να διαρκέσει έως και 21 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Δεν υπήρξε κίνδυνος για τους συνεπιβάτες στο τρένο ή στο αεροπλάνο σε κανένα σημείο».

Η έξαρση στην Αφρική και ο κίνδυνος για την Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε ανακοίνωση για την επιδημία του ιού Marburg στην Αφρική, αναφέροντας:

«Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, το Υπουργείο Υγείας της Ρουάντα ανέφερε το πρώτο κρούσμα της νόσου του ιού Marburg (MVD) στη χώρα. Από τις 2 Οκτωβρίου 2024, έχουν αναφερθεί συνολικά 36 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 11 θανάτων, στην κομητεία. Η κυβέρνηση της Ρουάντα εφαρμόζει επιδημιολογικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης επαφών, της ενίσχυσης των πρωτοκόλλων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων και άλλων μέτρων για τον έλεγχο της επιδημίας. Μεταξύ των επαφών που διερευνήθηκαν στη Ρουάντα, μία που είχε ταξιδέψει στο Βέλγιο έχει ολοκληρώσει την περίοδο παρακολούθησης (21 ημέρες) και δεν θεωρείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

»Δεδομένου ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο απαιτεί επαφή με τα σωματικά υγρά ενός συμπτωματικού κρούσματος, η πιθανότητα έκθεσης και μόλυνσης από τον ιό Marburg για τους πολίτες της ΕΕ/ΕΟΧ που ταξιδεύουν ή διαμένουν στις πληγείσες περιοχές στη Ρουάντα θεωρείται επί του παρόντος χαμηλή. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η πιθανότητα έκθεσης στον ιό MVD σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης είναι μέτρια. Σε περίπτωση εισαγωγής κρούσματος MVD στην ΕΕ/ΕΟΧ, η πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης θεωρείται πολύ χαμηλή, εάν εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα»

Την περασμένη εβδομάδα, η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Αφρική, Δρ Matshidiso Moeti, δήλωσε:

«Ενεργοποιούμε τάχιστα όλες τις κρίσιμες πτυχές της αντιμετώπισης της επιδημίας για να υποστηρίξουμε τη Ρουάντα να ανακόψει γρήγορα και αποτελεσματικά την εξάπλωση αυτού του ιού. Με το ήδη ισχυρό σύστημα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας της χώρας, ο ΠΟΥ συνεργάζεται στενά με τις εθνικές αρχές για να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την περαιτέρω ενίσχυση των συνεχιζόμενων προσπαθειών».

Χωρίς εμβόλιο ή θεραπεία – Τα συμπτώματα

Ο ιός Marburg είναι ο μοναδικός μαζί με τον Ebola από την οικογένεια των νηματοϊών (ή φιλοϊοών). Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο αιμορραγικός πυρετός Marburg είναι μία πολύ σπάνια αλλά θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη. Η περίοδος επώασης διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθούν τα αρχικά συμπτώματα με:

  • απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού
  • μυαλγίες
  • πονοκέφαλο
  • κακουχία
  • σταδιακή κόπωση

Περίπου τρεις ημέρες αργότερα, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • διάρροια
  • κοιλιακό άλγος
  • κράμπες
  • ναυτία
  • έμετο.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Marburg. Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, πίθηκοι), καθώς επίσης και με τη σεξουαλική επαφή.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία ή εμβόλιο για τη νόσο. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό τα άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το Marburg να αναζητούν έγκαιρα περίθαλψη για υποστηρικτική θεραπεία, η οποία μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών.

Μέτρα προστασίας

Οι ταξιδιώτες στη Ρουάντα θα πρέπει να είναι ενημερωμένοι για την επιδημία στη Ρουάντα και τις πληγείσες περιοχές και να ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών υγειονομικών αρχών. Το ECDC συστήνει:

  • Να αποφεύγουν την επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης με ιό Marburg (όπως πυρετό, εμετό, διάρροια ή αιμορραγία) ή την επαφή με υλικά και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί από τα σωματικά υγρά μολυσμένων ατόμων. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή επαφής με σορούς και σωματικά υγρά θανόντων, καθώς και τη διαδικασία ταφής.
  • Να αποφύγουν την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό Marborg εάν δεν συντρέχουν επείγοντες ιατρικοί λόγοι ή για μη ιατρικούς λόγους.
  • Να αποφύγουν σημεία που μπορεί να κατοικούνται από νυχτερίδες, όπως σπήλαια ή ορυχεία, κάθε μορφής στενή επαφή με άγρια ζώα, όπως πίθηκοι, αντιλόπες, τρωκτικά και νυχτερίδες, νεκρά ή ζωντανά, καθώς και την επαφή ή την κατανάλωση οποιουδήποτε είδους κρέατος από κυνήγι.

Επιπλέον ο ΕΟΔΥ συστήνει:

  • συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.
  • εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.

Σε περίπτωση που εμφανιστούν συμπτώματα που προσιδιάζουν στου αιμοραγγικού πυρετού Marburg κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε προσβεβλημένη περιοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Όσοι επιστρέφουν από τη Ρουάντα στην ΕΕ/ΕΟΧ θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική περίθαλψη εάν εμφανίσουν συμπτώματα και να αναφέρουν το ιστορικό του ταξιδιού τους, καθώς και το ιστορικό πιθανής έκθεσης και στενών επαφών. Γενικά, μετά την επιστροφή από προσβεβλημένη περιοχή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τι απαντούν οι φαρμακοποιοί στις ενστάσεις των γιατρών για την καταλληλόλητά τους

ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Κάλυψη των κενών θέσεων και αύξηση της χρηματοδότησης πάγια αιτήματα των γιατρών

Ο «Άγιος Σάββας» γίνεται το πρώτο ολοκληρωμένο κέντρο καρκίνου στην Ελλάδα

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ