Σε…συναγερμό η Αθήνα για τις δραματικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή -…

Την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Σε κατάσταση…κόκκινου συναγερμού θέτουν την κυβέρνηση οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στη Μέση Ανατολή. Η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο, αλλά και η γενικευμένη χθεσινή επίθεση του Ιράν ως αντίποινα στο Ισραήλ βρίσκονται στο…μικροσκόπιο της ελληνικής πρωτεύουσας, με την ανησυχία για μία διάχυση της σύγκρουσης που θα συμπαρασύρει σε δίνη ολόκληρη την περιοχή να κορυφώνεται. Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συνεδριάζει στις τέσσερις και μισή το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που η Αθήνα κινείται στο πλαίσιο του ρόλου που ανέδειξε ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις που είχε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μία δύναμη, δηλαδή, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, που συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με μία στρατηγική αποκλιμάκωσης της έντασης.

Στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ θα τεθούν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη Μέση Ανατολή, ενώ θα εξεταστούν και όλα τα σενάρια αντίδρασης. Στην πρώτη γραμμή αναμένεται να βρεθεί και το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από το Λίβανο και το Ισραήλ, το οποίο, ουσιαστικά, είναι έτοιμο, αν και δεν έχει ζητηθεί (τουλάχιστον ακόμη) η ενεργοποίησή του. “Η πρώτη μας επιδίωξη δεν μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση πριν αυτή η σύρραξη γενικευθεί. Η Ελλάδα έχει μια εξωτερική πολιτική η οποία βασίζεται σε αρχές, είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής, συνομιλεί με όλες τις πλευρές και παραμένει ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στις επαφές τις οποίες είχα στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, αλλά είναι και μία πολιτική η οποία διατρέχει την καθημερινή πρακτική του Υπουργείου Εξωτερικών. Πάντα θα αγωνιζόμαστε για την ειρήνη στην περιοχή, η οποία είναι προϋπόθεση σταθερότητας, για αυτό και καλούμε πάλι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε μία ταχεία αποκλιμάκωση, έτσι ώστε να αποφύγουμε το χειρότερο σενάριο, που θα ήταν ένας γενικευμένος πόλεμος στον νότιο Λίβανο. Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που βρίσκονται στην περιοχή, σε συνεννόηση με τα συναρμόδια υπουργεία είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα, έχουμε ήδη εκπονήσει ένα σχέδιο εκκένωσης, εάν αυτό απαιτηθεί, όπως είμαστε και σε συνεννόηση με όλους τους εταίρους μας για την πιθανή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον δοκιμαζόμενο Λίβανο”, ανέφερε, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Λίβανο διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες υπήκοοι, αλλά και 1.000 συνδεόμενα με αυτούς άτομα. Παράλληλα, στο Ισραήλ έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι ομογενείς, ενώ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς είτε δια θαλάσσης, είτε δια αέρος, μετά από συνεννόηση με τις αρχές των δύο χωρών.

Ακόμη μία κρίσιμη παράμετρος

Στα…ραντάρ της Αθήνας βρίσκεται και το ενδεχόμενο μίας αύξησης των μεταναστευτικών ροών από τον Λίβανο, όπου φιλοξενούνται περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, με τη χώρα να κινδυνεύει να περάσει στο όριο της ανθρωπιστικής κρίσης στην περίπτωση που παραταθεί χρονικά ο πόλεμος Ισραήλ-Χεζμπολάχ. “Εάν είμαστε έτοιμοι; Όλα είναι σχετικά. Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα αποτελεσματικό σύστημα για την υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση παράνομων μεταναστών, προσφύγων και πάσης φύσης εισερχομένων στη χώρα. Το σύστημα αυτό αποδίδει. Η χωρητικότητα αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές, δηλαδή από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά μέχρι τις δομές στο εσωτερικό της χώρας, παρουσιάζει μία πληρότητα λίγο πάνω από το 50%. Βέβαια, σε κάποιες δομές και κέντρα υποδοχής στα νησιά και ιδίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η πληρότητα αυτή είναι αυξημένη στο 100%, θα έλεγα. Το συνολικό σύστημα όμως παρουσιάζει πληρότητα περί το 50%. Μιλάμε για  λίγο παραπάνω από 20.000 ανθρώπους που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές της χώρας”, σημείωσε (Πρώτο Πρόγραμμα) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. “Εάν πάμε στο 100% διπλασιάζεται αυτό το νούμερο, άντε και λίγο παραπάνω, περί τους 50.000 ανθρώπους που μπορούν να φιλοξενηθούν. Αν οι ροές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό, ασφαλώς και θα πιεστούμε. Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, πιστεύουμε ότι εφόσον έχει ξεκινήσει μια έστω και περιορισμένης εμβέλειας χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, είναι λογικό και επόμενο να δημιουργηθεί προσφυγικό ρεύμα. Διότι κανένας οικογενειάρχης δε θα κάτσει εκεί που μένει για να κινδυνεύσει η ζωή αυτού και της οικογένειάς του από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα. Άρα λογικό και επόμενο είναι να δημιουργηθούν επιπλέον προσφυγικές ροές”, ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ