Συναγερμός διαρκείας στην Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Κυβερνητικές πηγές για ομιλία Κ. Μητοστάκη σε συνέδριο στο Λονδίνο:...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Στραμμένα στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή βρίσκονται τα…ραντάρ της ελληνικής κυβέρνησης, με την Αθήνα να βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για κάθε πιθανή εξέλιξη, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε περιδίνηση διαρκείας ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπαρασύροντας στο…γαϊτανάκι της ρευστότητας όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά στα δραματικά γεγονότα που ακολουθούν την εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο και τα πυραυλικά αντίποινα του Ιράν ο πρωθυπουργός που θα βρεθεί σήμερα στον Έβρο, συγκάλεσε χθες εκτάκτως το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, σε μία συνεδρίαση πολλαπλών στοχεύσεων:

– Την αξιολόγηση της κατάστασης ασφάλειας.

– Τους σχεδιασμούς εκκένωσης των Ελλήνων που διαμένουν στο Λίβανο.

– Τις ενδεχόμενες εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού-μεταναστευτικού, υπό το πρίσμα του κινδύνου για αύξηση των ροών προς τη χώρα μας.

Οι ελληνικές αρχές (και αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπεται προς πάσα κατεύθυνση) παραμένουν σε αυξημένη εγρήγορση σε άπαντα τα επίπεδα. Παράλληλα, εντείνεται η συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και οι έλεγχοι, με την Αθήνα, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά κυβερνητικά στελέχη, να διαδραματίζει και σε αυτό το νέο σκηνικό της…ώρας μηδέν στη Μέση Ανατολή το ρόλο της δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

“Η Ελλάδα δείχνει τα τελευταία  πάρα πολλά χρόνια ότι είναι μια ασφαλής χώρα συγκριτικά με άλλες χώρες αλλά δεν μπορείς ποτέ να κοιμάσαι ήσυχος, πρέπει πάντοτε να είσαι σε ετοιμότητα. Όλες οι  αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες είναι σε πολύ μεγαλύτερη επαγρύπνηση σε τέτοιες περιόδους….Συνιστά μια πολύ σοβαρή κίνηση κλιμάκωσης και προφανώς στεκόμαστε στο πλευρό του λαού του Ισραήλ που έχει ένα αυτονόητο δικαίωμα να ζει με ασφάλεια.  Ταυτόχρονα, όμως, η Ελλάδα έχει μια ισόρροπη εξωτερική πολιτική και ο στόχος των ενεργειών μας είναι η αποκλιμάκωση”, σημείωσε (Σκάι) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Τα μέτωπα

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ασφάλειας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε ευρεία αξιολόγηση της κατάστασης, με βάση και τις πληροφορίες που παρουσίασαν ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Θεμιστοκλής Δεμίρης και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε αυτό το πλαίσιο, επί τάπητος ετέθησαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια ετοιμότητας για απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών, κυρίως από τον Λίβανο. Για παράδειγμα, εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα με τις εμπορικές πτήσεις, τότε υπάρχει σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον απεγκλωβισμό τους με δύο C130 και δύο αρματαγωγά, ενώ (εφόσον αυτό απαιτηθεί) δεν αποκλείεται το σενάριο της ναύλωσης αεροσκαφών.

Στο κομβικό κομμάτι του προσφυγικού-μεταναστευτικού, οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα. Στην παρούσα χρονική συγκυρία αυτό που θεωρείται κρίσιμο είναι να περατωθούν τα έργα που δρομολογούνταν, προκειμένου η χωρητικότητα των δομών να φτάσει στο 100%. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρωτεύουσα παρακολουθεί άπασες τις εξελίξεις, καθώς ο Λίβανος φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύριο Σύρους και 210.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

“Λογικό και επόμενο είναι να δημιουργηθούν επιπλέον προσφυγικές ροές. Έτσι γίνεται πάντα σε εμπόλεμες συρράξεις. Από εκεί και πέρα, οι ροές δε θα είναι μόνο προς την Ελλάδα και επίσης δε θα πρόκειται για Λιβανέζους πολίτες γιατί, όπως ίσως είναι γνωστό, στον Λίβανο φιλοξενούνται ήδη ως πρόσφυγες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων πολιτών από την εμπόλεμη σύρραξη στη Συρία, αλλά και Ιρακινοί…Άρα πιθανότατα αυτός ο πληθυσμός να πιεστεί για να ξαναπάρει τον δρόμο της προσφυγιάς. Προς τη Δύση; Είναι αρκετά πιθανόν. Μέσα από τη χώρα μας;  Ασφαλώς αυτό μπορεί να ισχύσει για αρκετούς ή για κάποιους. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εξελίξεις, δημιουργούν επιπρόσθετη πίεση στις μεταναστευτικές ροές, εντείνονται οι μεταναστευτικές ροές, οι προσφυγικές ροές. Και αυτό με έναν λογικό υπολογισμό αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας”, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε μία από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις του. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ