Συνάντηση με ανοιχτές διαφορές στο Βερολίνο

Συνάντηση με ανοιχτές διαφορές στο       Βερολίνο

Σε μια φορτισμένη από διεθνείς κρίσεις αλλά και τριβές στις διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Γαλλίας, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς δέχτηκε χθες στο Βερολίνο τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η συνάντηση στην Καγκελαρία κράτησε λιγότερο από μία ώρα, κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους αυτήν τη φορά δεν έγιναν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις Γερμανίας και Γαλλίας, καθώς επίσης θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής, όπως ανέφερε η σχετική, λιτή ανακοίνωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου. Μακρόν και Σολτς καταδίκασαν δριμύτατα την επίθεση του Ιράν με πυραύλους κατά του Ισραήλ.

Αφορμή για την τέταρτη επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Βερολίνο ήταν η εμφάνισή του στην ετήσια διοργάνωση του φόρουμ «Berlin Global Dialogue», στην οποία εστίασε στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. «Για μένα, η ανάπτυξη της Ευρώπης είναι η κορυφαία προτεραιότητα», είπε ο Μακρόν επαναλαμβάνοντας και στο Βερολίνο την έκκλησή του για ένα «επενδυτικό σοκ» στην ΕΕ, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική. «Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα για να διασφαλίσουμε τη στρατηγική αυτονομία», είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην άμυνα, την κλιματική αλλαγή, την τεχνητή νοημοσύνη και τον τομέα της υγείας.

Απέφυγε να πάρει θέση

Ο Μακρόν απέφυγε πάντως να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα της από κοινού ανάληψης χρέους στην ΕΕ. «Ο καλύτερος τρόπος για να εφαρμόσεις κάτι είναι να μην προκαλέσεις ένα μεγάλο σοκ από την αρχή», είπε ο Μακρόν. «Το ξέρω εκ πείρας», πρόσθεσε, παραπέμποντας στη διάσταση απόψεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού στο θέμα αυτό. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Ταμείου Ανοικοδόμησης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία κορωνοϊού, εκτιμώντας ότι και σήμερα οι οικονομίες περνούν ένα συγκρίσιμο «σοκ, η έκταση του οποίου υποτιμάται» στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η τέταρτη επίσκεψη του Μακρόν στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε στη σκιά της αντιπαράθεσης μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τους δασμούς που θέλει να επιβάλει η ΕΕ στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Κίνα. Ο γερμανός καγκελάριος δίνει μέχρι την τελευταία στιγμή μάχη κατά των δασμών, την ώρα που ο γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει μια πολύ επιθετικότερη εμπορική πολιτική της ΕΕ έναντι της Κίνας. Αύριο η Κομισιόν αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για δασμούς έως και 35%.

Ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του στους ευρωπαϊκούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η Επιτροπή της ΕΕ έκανε «καλή δουλειά», «παρόλο που ήταν υπό πίεση να ενεργήσει διαφορετικά», είπε ο Μακρόν, αναφερόμενος στην κριτική στάση της Γερμανίας.

Η εμπορική συμφωνία

Σοβαρές τριβές μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού υπάρχουν και στην εμπορική συμφωνία ΕΕ – Mercosur, της ομάδας χωρών που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη. Η διαπραγμάτευση της συμφωνίας διαρκεί εδώ και 25 χρόνια. Στις αρχές Σεπτεμβρίου ο καγκελάριος Σολτς και 10 άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων – μελών της ΕΕ ζήτησαν με ανοιχτή επιστολή τους την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει να οριστικοποιήσει τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του G20 από τις 18 έως τις 19 Νοεμβρίου στο Ρίο ντε Ζανέιρο.

Τις μεγαλύτερες ενστάσεις προβάλλει η Γαλλία εξαιτίας των επιπτώσεων μιας συμφωνίας στην εγχώρια αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Ο Μακρόν ζήτησε στο Βερολίνο «δίκαιους» όρους ανταγωνισμού, με το επιχείρημα ότι «δεν μπορούμε να επιβάλουμε κανόνες στη βιομηχανία και τη γεωργία μας και ταυτόχρονα να ανοιχτούμε σε κράτη που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες».

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ