Τρόποι επιβίωσης μέσα σ’ ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Τρόποι επιβίωσης μέσα σ' ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Όταν η φυγή δεν είναι επιλογή, τότε η επιβίωση είναι η καλύτερη λύση.

Όταν η εργασιακή κουλτούρα είναι τοξική, η αποχώρηση μπορεί να βγάζει νόημα. Ωστόσο, δεν χαρακτηρίζονται τα πάντα ως τοξικά. Πολλοί είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ακατάλληλα τον όρο σχεδόν για οτιδήποτε βρίσκουν δυσάρεστο ή δεν τους αρέσει. Υπάρχει όμως μια ερώτηση που μπορεί να βοηθήσει κάποιον να καταλάβει εάν τα αρνητικά του συναισθήματα για μια δουλειά είναι δικαιολογημένα: “Πώς νιώθω όταν επιστρέφω στη δουλειά μετά το Σαββατοκύριακο; Εκτός από την δικαιολογημένη βαρεμάρα, μήπως τα συναισθήματα είναι βαριά και δυσάρεστα;”

Όταν η φυγή δεν είναι επιλογή ή αν επιθυμεί κάποιος να προσαρμοστεί στο περιβάλλον αντί να εγκαταλείψει μπορεί να επιχειρήσει κάποιες τακτικές ή αλλαγές στη συμπεριφορά του. Φυσικά, στο σημείο που δεν αλλοιώνεται ο εαυτός του. 

Τι μπορείτε να κάνετε;

1. Ορίστε υγιή όρια

Ακόμα κι αν ένας χώρος εργασίας είναι τοξικός και υπάρχει κίνδυνος να απολυθείτε επειδή θέσατε ένα όριο, μείνετε πιστοί στον εαυτό σας. Ναι, είναι σημαντικό να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, αλλά η δουλειά δεν σας χαρακτηρίζει.

2. Δημιουργήστε ένα θετικό κλίμα στις σχέσεις σας

Μην επικεντρώνεστε στα αναπόφευκτα κουτσομπολιά και τις φήμες. Αν άλλοι συνάδελφοί σας ακολουθούν αυτό το μονοπάτι, εσείς μην το κάνετε. Προτιμήστε να διατηρείτε ουδετερότητα ακόμα και απέναντι σε αυτούς που δεν συμπαθείτε. Μην παίρνετε την αρνητικότητα μαζί σας στο σπίτι. 

3. Χρησιμοποιήστε την απομακρυσμένη εργασία προς όφελός σας 

Η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να είναι χρήσιμη για να αποφύγετε την συνύπαρξη με ανεπιθύμητους συνεργάτες ενώ ελαττώνει τον κίνδυνο να περιπέσετε σε τοξικές συμπεριφορές. Προσέξτε όμως να μην εισβάλει η τοξικότητα και στον ψηφιακό χώρο εργασίας σας.

4. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη διαδρομή 45 λεπτών με το τρένο για το σπίτι σας για να καταγράψετε τους λόγους για τους οποίους ήσασταν ευγνώμονες κατά τη διάρκεια της μέρας. Αυτή η πρακτική σας χαλαρώνει από κάθε αρνητικό συμβάν. Για να ξεκινήσετε, απλά αναφέρετε πέντε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες. 

5. Γράψε ένα γράμμα

Γράψτε ένα γράμμα για να ξεφορτωθείτε όλα όσα αισθάνεστε και σκέφτεστε. Βάλτε το γράμμα σε ένα φυσικό ή ψηφιακό συρτάρι και μετά βγάλτε το μια εβδομάδα αργότερα. Νιώθετε ακόμα το ίδιο; Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η εμπειρία για την οποία γράψατε ήταν κάτι που ίσχυε μια φορά ή μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να προσθέτει στο γράμμα. Αλλά η καταγραφή σας βοηθά να προστατεύσετε τον εαυτό σας, να θέσετε σωστές προτεραιότητες και να μην ενεργείτε παρορμητικά.

6. Μιλήστε σε κάποιον 

Το να μιλάς με συναδέλφους για το τι συμβαίνει μπορεί να είναι επικίνδυνο γιατί είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποιος μιλάει σε ποιον και πού θα καταλήξουν αυτές οι πληροφορίες. Βρείτε λοιπόν κάποιον εκτός δουλειάς που μπορεί να σας ακούσει και να προσφέρει συμβουλές. Εάν δεν είναι κανείς διαθέσιμος, σκεφτείτε πώς θα απαντούσατε αν κάποιος άλλος ζητούσε τη συμβουλή σας.

7. Μην ξεχνάτε την αυτοφροντίδα σας

Η κίνηση, η υγιεινή διατροφή ή ο σωστός ύπνος μπορούν να διευκολύνουν ψυχικά και σωματικά την καταπολέμηση του στρες που δημιουργεί ένας τοξικός χώρος εργασίας.

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ