Απόντες Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς από την εκδήλωση της Ν.Δ. στην οδό…

Απόντες Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς από την εκδήλωση της Ν.Δ. στην οδό...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:35

Του Δημήτρη Γκάτσιου

“Απόντες” από τη σημερινή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυσή της θα είναι, τελικά, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Οι Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής – στους οποίους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε απευθύνει πρόσκληση σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους πριν τέσσερα εικοσιτετράωρα – ενημέρωσαν πως δεν θα δώσουν το “παρών”.

“Όχι”, ήταν η χαρακτηριστική απάντηση στενών συνεργατών του κ. Σαμαρά πριν λίγα λεπτά στο ερώτημα εάν ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στην ιστορική έδρα της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Ρηγίλλης. Για την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού υπήρξε ενημέρωση στη γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Συρεγγέλα.

Παράλληλα, την απόφαση να μη δώσει το “παρών” έλαβε και ο κ. Καραμανλής, το γραφείο του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε επίσης τη γραμματέα της κυβερνητικής παράταξης για την πρόθεση του πρώην πρωθυπουργού. 

“Δεν υπάρχει κανένα σχόλιο. Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλους τους Νεοδημοκράτες”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη.

Νωρίτερα, το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:
Σχεδόν έξι μήνες από τις εργασίες του 15ου Συνεδρίου, οι οποίες σήκωσαν την αυλαία για τον εορτασμό των πεντηκοστών γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας μέσα και από την επανεμφάνιση του…ιστορικού πυρσού στο σήμα της, η κυβερνητική παράταξη δίνει σήμερα το απόγευμα…ραντεβού στο τοπόσημο των πρώτων γραφείων της.

Στις οκτώ το απόγευμα και από το κυκλικό βάθρο που έχει στηθεί μπροστά από την έδρα της οδού Ρηγίλλης, ο πρωθυπουργός θα κορυφώσει, με την ομιλία του, τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής του κόμματος, εκπέμποντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρά μηνύματα συσπείρωσης και συμπόρευσης.

Μηνύματα που θα απευθύνονται στο σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τα στελέχη της οδού Πειραιώς και τους ψηφοφόρους, σε ένα κρίσιμο momentum για τη μελλοντική πορεία του κόμματος. Κι αυτό, γιατί μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία δεν καλείται μόνο να…νικήσει την αναμενόμενη φθορά μίας μεγάλης διαδρομής στην εξουσία, στον απόηχο του…γκρίζου αποτελέσματος στην ευρωκάλπη. Καλείται να…περπατήσει επάνω στον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων, με κοινωνικό πρόσημο, που έχει αποτυπώσει επανειλημμένα στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις, σήματα για επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες της, αλλά και στρατηγικές διεύρυνσης πέρα και επάνω από τα τείχη της οδού Πειραιώς, οι οποίες, αν μη τι άλλο, βρέθηκαν πολλάκις τους τελευταίους μήνες στο…στόχαστρο βουλευτών.

“Την Παρασκευή…θα πάμε όλοι Ρηγίλλης, όπως λέει και το σύνθημά μας. Θα πάμε για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας τη δύναμη του χθες αποτέλεσμα στο σήμερα, ελπίδα για το αύριο, σε μια ωραία επετειακή εκδήλωση. Να θυμίσω ότι ήδη έχουμε κάνει ένα Συνέδριο για τα 50 μας χρόνια, στο οποίο μιλήσαμε αναλυτικά και απαντήσαμε στο ερώτημα γιατί η Νέα Δημοκρατία τελικά είναι η μόνη παράταξη η οποία άντεξε τόσο πολύ στους κλυδωνισμούς της μεταπολίτευσης και είναι σήμερα τόσο ισχυρή. Θα είναι μια ωραία, νομίζω, ευκαιρία να συναντηθούμε με φίλους και παλιούς αγωνιστές για να γιορτάσουμε αυτή την, νομίζω, πολύ σημαδιακή και ιστορική επέτειο”, σημείωσε ο πρωθυπουργός, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Με τις προσκλήσεις στα μέλη της παράταξης να έχουν σταλεί μαζικά τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα…βλέμματα είναι εστιασμένα σε δύο πρόσωπα. Στους πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχαν απαντήσει επίσημα ή μέσω στενών συνεργατών τους εάν θα παραστούν στην επετειακή εκδήλωση.

Η στάση των δύο πρώην

Την περασμένη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυρίους Σαμαρά και Καραμανλή, στους οποίους απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση, προκειμένου να δώσουν το “παρών” στον εορτασμό της κυβερνητικής παράταξης. Έκτοτε και παρά τις πολλαπλές ερωτήσεις, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δεν έχουν…ξεκαθαρίσει το τοπίο, κάτι που θα πράξουν μέσα στις επόμενες ώρες.

Είναι δεδομένο, πάντως, ότι το ενδεχόμενο απουσίας είτε του ενός, είτε και των δύο θα επηρεάσει την ήδη αναστατωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ανοίγοντας ένα νέο…χορό μετασεισμών, μετά τη σκληρή κριτική και την αποδόμηση των δύο πρώην προέδρων της Νέας Δημοκρατίας σε κομβικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου από το βήμα της εκδήλωσης στο Πολεμικό Μουσείο για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου, Μανώλη Κοττάκη. Οι ηχηρές παρεμβάσεις των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή είχαν ρίξει…νερό στο μύλο της εσωτερικής περιδίνησης, μετά τις ευρωεκλογές, αποτυπώνοντας το χάσμα που χωρίζει τους δύο πρώην πρωθυπουργούς από την Ηρώδου Αττικού 19. Ήταν η περίοδος, μάλιστα, που έκανε πολλούς εντός του…γαλάζιου οικοσυστήματος να αναρωτιούνται κατά πόσο η διάσταση των…δύο στρατοπέδων, πολύ περισσότερο η διάσταση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Σαμαρά μπορεί να γεφυρωθεί, έστω και στο ελάχιστο, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός κοιτάζουν σε…διαφορετικές κατευθύνσεις όσον αφορά στη…ρότα που πρέπει να ακολουθήσει η οδός Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές εκδηλώσεις στην ιστορική έδρα του κυβερνώντος κόμματος μόνο σε… ανέφελο ουρανό δε θα πραγματοποιηθούν. Δύο εβδομάδες μετά την ερώτηση των αποκαλούμενων και “έντεκα” για τα κόκκινα δάνεια, που είχε προκαλέσει… πολιτικό και επικοινωνιακό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, στο προσκήνιο παραμένει η ερώτηση άλλων οκτώ “γαλάζιων” βουλευτών, οι οποίοι ζητούν να επεκταθεί η απαλλαγή φαρμακευτικής δαπάνης σε όλους τους συνταξιούχους που πληρούν τα κριτήρια παροχής του παλιού ΕΚΑΣ.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να υποβαθμίσει τις εσωτερικές κινήσεις των τελευταίων ημερών. “Γίνεται τόση συζήτηση για αυτές τις δύο τελευταίες ερωτήσεις, που είναι κρίμα για τις προηγούμενες 6.200. Δηλαδή, έχουν αδικηθεί πάρα πολύ. Αλίμονο εάν ήταν πρόβλημα μία ερώτηση βουλευτών και, πραγματικά, δεδομένων και των στατιστικών στοιχείων και του τρόπου που διαχρονικά λειτουργεί η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., είναι φοβερό πώς κάποιοι ανακάλυψαν ότι υπάρχει, μάλιστα, και εσωκομματικό πρόβλημα, όταν οι ίδιοι οι βουλευτές που ρωτάνε, στηρίζουν την κυβέρνηση σε όλα τα νομοσχέδια και κάνουν πάρα πολύ καλά την δουλειά τους. Το έχω πει πάρα πολλές φορές: Βασικό μέλημα, βασικό καθήκον των βουλευτών είναι να προασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών, των ψηφοφόρων τους και, συνολικά, των ανθρώπων οι οποίοι ζουν και εργάζονται στις εκλογικές τους περιφέρειες, είτε ψηφίζουν τη Νέα Δημοκρατία, είτε όχι, απευθύνουν ερωτήματα στους υπουργούς, πιέζουν την κυβέρνηση για πολύ πιο γρήγορες λύσεις, παίρνουν απαντήσεις, λύνουν τοπικά ζητήματα”, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ