Δημόσιο Χρέος: Το σπριντ Ελλάδας και Ιταλίας – Πότε θα πέσουμε στη δεύτερη θέση –

Δημόσιο Χρέος: Το σπριντ Ελλάδας και Ιταλίας – Πότε θα πέσουμε στη δεύτερη θέση

Ένα προσωρινό (τουλάχιστον) πλήγμα θα υποστεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να…παραταθεί το «πλασάρισμα» της χώρας μας στη δεύτερη θέση που τώρα βρίσκεται η Ιταλία με τάσεις ανόδου.

Το παραπάνω αναμένεται να συμβεί καθότι η Eurostat ανακοίνωσε μέσα στον Σεπτέμβριο ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει το ύψος για το ελληνικό δημόσιο χρέος, προσθέτοντας τα 12 από τα 24 δισ. ευρώ των αναβαλλόμενων τόκων από το δάνειο των 90 δισ. ευρώ που πήρε το 2012 η Ελλάδα από τον EFSF (εποχή δευτέρου μνημονίου). Σύμφωνα με πηγές του ΟΔΔΗΧ με τις οποίες συνομίλησε ο ΟΤ, η προαναφερόμενη επιβάρυνση σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναθεώρηση του ιταλικού ΑΕΠ αναμένεται να καθυστερήσουν 1-1,5 χρόνο το πέρασμα της Ιταλίας πάνω από την Ελλάδα σε επίπεδο δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Δημόσιο Χρέος: Ο οδικός χάρτης μέχρι το 2032

Ωστόσο, στη συμφωνία για τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους το 2018 είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι το σύνολο των αναβαλλόμενων τόκων του συγκεκριμένου δανείου θα έχει περίοδο χάριτος μέχρι και το 2032. Φαίνεται όμως πως η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία επιδιώκει να δημιουργήσει αυτήν την αλλαγή, κάτι που θα επηρεάσει το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα θα είναι το χρέος του περασμένου χρόνου να αυξηθεί κατά 5 περίπου μονάδες κάτι που θα επηρεάσει και τα επόμενα έτη (Συνολικά οι συνέπειες θα είναι πάνω από 20 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2032).

Το αντιστάθμισμα για το ελληνικό δημόσιο χρέος και το ΔΝΤ

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι αυτή η νέα συνθήκη θα αντισταθμιστεί εν μέρει από την άνοδο της ελληνικής ανάπτυξης. Άλλωστε, μεταβάλλεται και το έτος βάσης υπολογισμού του ΑΕΠ, από το 2015 στο 2020, κάτι που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην επί τα βελτίω αναθεώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, αναβάλλεται το ενδεχόμενο η Ελλάδα να καταστεί η 2η πιο υπερχρεωμένη  χώρα στην ευρωζώνη, ξεπερνώντας την Ιταλία.  Κι αυτό διότι το ΑΕΠ της Ιταλίας αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 40 δισ. ευρώ και άνω από τη Eurostat πρόσφατα, μειώνοντας τον λόγο χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 140%.

Υπενθυμίζεται ότι έκθεση του ΔΝΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου 2024 έδειχνε ότι τo δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες το 2029 σε σχέση με τα επίπεδα του 2023 και συγκεκριμένα θα «πέσει» στο 138,8% του ΑΕΠ από 168,8% το 2023. Αυτό αποτυπώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρώπη (Taming Public Debt in Europe: Outlook, Challenges, and Policy Response).

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη του Ταμείο για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας είναι ότι θα βρεθεί στο 144,9% το 2029 από 137,3% το 2023. Πλέον, πολλοί αναλυτές θεωρούν πιθανό, το παραπάνω ενδεχόμενο να καθυστερήσει να μετατραπεί σε γεγονός για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πάντως, πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε την περασμένη Δευτέρα (κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου 2025-2028)  ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 130% του ΑΕΠ το 2028, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα περάσει κάτω από την Ιταλία σε επίπεδο χρέους.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ