«Η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ»

«Η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ»

Διαβεβαιώσεις ότι το Κίεβο εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη του ΝΑΤΟ έλαβε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε που βρέθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα δύο μόλις μέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα κι ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο. Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε πως συζήτησαν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας καθώς και ότι θα ήθελε να δει τους συμμάχους να καταρρίπτουν ιρανικούς πυραύλους και drones που επιτίθενται στην Ουκρανία, όπως ακριβώς έκαναν στη διάρκεια των επιθέσεων εναντίον του Ισραήλ. Τη νύχτα της Τετάρτης οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μεγάλη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον 15 ουκρανικών περιφερειών. Το Βούγλενταρ, η πόλη – σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης στην ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ, που αντιστέκεται στις ρωσικές επιθέσεις για περισσότερο από δύο χρόνια, έχει περάσει στα χέρια των Ρώσων και η Ουκρανική Ανώτατη Διοίκηση επιβεβαίωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων της.

Κοινή συνέντευξη Τύπου

Ζελένσκι και Ρούτε παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους συμμάχους να επιτρέψουν πλήγματα βαθιά μέσα στο έδαφος της Ρωσίας. Επιφυλακτικοί για την απάντηση της Ρωσίας, οι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν αποφύγει μια τέτοια κίνηση. Ο Ρούτε επιβεβαίωσε τη δέσμευση της δυτικής αμυντικής συμμαχίας να γίνει προοδευτικά η Ουκρανία μέλος της. «Η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ και θα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο μέχρι να διασφαλίσει την ένταξή της στη Συμμαχία» είπε. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ που ήταν πρωθυπουργός της Ολλανδίας μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους, είχε και από εκείνη τη θέση θεωρηθεί σύμμαχος του Κιέβου, εγκρίνοντας τη μεταφορά των ολλανδικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Χθες τα ξημερώματα οι Αρχές στο Κίεβο ανακοίνωσαν ότι η πολεμική αεροπορία κατέρριψε γύρω στα 15 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την πόλη και τα περίχωρά της στη διάρκεια αεροπορικού συναγερμού που διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες. Επιθέσεις εκδηλώθηκαν και στη νότια περιφέρεια της Οδησσού αλλά και την κεντρική περιφέρεια της Πολτάβα και του Κιρόβοχραντ, προκαλώντας ζημιές σε γραμμές ηλεκτροδότησης, σε εμπορικά κτίρια, πολυκατοικίες και ένα νηπιαγωγείο ενώ από συντρίμμια που έπεσαν προκλήθηκαν δασικές πυρκαγιές που κατασβέστηκαν.

Η προσαρμογή των Ρώσων

Ομως ειδικά η περίπτωση του Βούγλενταρ είναι ενδεικτική της προσαρμογής της ρωσικής τακτικής στον πόλεμο: «οι μετωπικές επιθέσεις έχουν εγκαταλειφθεί και ο εισβολέας εφαρμόζει μια πιο αργή, αλλά ασφαλέστερη επιχείρηση σε όλους τους τομείς του μετώπου του Ντονέτσκ για να πλήξει τον αμυνόμενο στρατό, εμποδίζοντας έτσι οποιαδήποτε από τις φάλαγγες να προχωρήσουν» αναφέρει η «El Pais». Οι ρωσικές χερσαίες επιχειρήσεις για την κατάκτηση της πόλης αυτής (με 15.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο) ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2022. Η τακτική που ακολουθήθηκε στο Βούγλενταρ επαναλαμβάνεται και σε άλλες πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία στο Ντονέτσκ. Παρά δε τις αναφορές για μετακίνηση ρώσων στρατιωτών στην περιοχή του Κουρσκ μετά την ουκρανική εισβολή, παρατηρητές διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν εντοπίσει μείωση των ρωσικών δυνάμεων.

Η πρόοδος της Ρωσίας στην επαρχία του Ντονέτσκ συμπίπτει με την ανάπτυξη του αποκαλούμενου «σχεδίου νίκης» που παρουσίασε ο Ζελένσκι στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο. Αυτό το έγγραφο, το οποίο έχει κρατηθεί μυστικό, θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τους συμμάχους της Ουκρανίας εντός του φθινοπώρου. Ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η έκβαση του πολέμου θα αποφασιστεί τους επόμενους μήνες κι έχει τονίσει ότι εάν αυτό το σχέδιο δεν υποστηριχθεί από τους εταίρους του, η χώρα του δεν θα έχει χώρο να αμυνθεί και να φτάσει σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις όντας σε ισχυρή θέση.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εξουσία για τέταρτη φορά

Προσωπεία

Αντόνιο Γκουτέρες Ανεπιθύμητος για το Ισραήλ «Persona non grata» για το Ισραήλ είναι ο Γενικός Γραμματέας…